Cei șase suspecți care au bătut doi tineri în centrul Capitalei riscă până la 5 ani de închisoare

În legătură cu informația apărută în presă precum că, doi tineri au fost bătuți de mai multe persoane în seara de 24 octombrie, în parcul Catedralei din mun. Chișinău, Poliția comunică:

separator

Joi seara, în jurul orei 23:40, Poliția capitalei a fost alertată despre faptul că, doi tineri au fost agresați și maltratați de mai multe persoane, în parcul Catedralei din centrul capitalei.

Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj auto al Inspectoratului General de Carabinieri și grupa operativă, care au depistat doi tineri de 19 și 20 de ani, cu diferite leziuni, asigurând transportarea acestora la spital.

Interogați de polițiști, victimele au declarat că, aflându-se în scuarul catedralei din mun. Chișinău, fără nici un motiv au fost agresați fizic de către șase persoane necunoscute.

În rezultatul măsurilor întreprinse de polițiști și carabinieri, cei șase suspecți au fost reținuți si identificați. Aceștia s-au dovedit a fi cu vârsta cuprinsă între 17 și 32 ani, doi dintre care fiind minori.

În scopul stabilirii stării de ebrietate a tinerilor, ultimii au fost transportați la Dispensarul Republican de Narcologie, pentru prelevarea probelor biologice. În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 287, alin. (2) lit. b) Cod penal „Huliganism”.

Pentru probarea tuturor circumstanțelor, angajații Politiei au întreprins măsuri de audieri a celor vizați, identificarea martorilor oculari, dispunerea examinărilor medico-legale pentru stabilirea gravitații leziunilor corporale. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă de la 37.500 până la 67.500 sau închisoare de până la 5 ani.

La indicația Secretarului de stat al MAI, Erhan Ianus, a fost dispusă o anchetă de serviciu pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și aprecierea acțiunilor întreprinse de angajații Politiei.

Astăzi, 28 octombrie, în cadrul cercetărilor interne, șeful adjunct al Inspectoratului și seful Secției Urmărire Penală al Inspectoratului de Poliție Buiucani, au fost suspendați din funcție, pe durata desfășurării anchetei.

Amintim că cei doi tineri au fost bătuți crunt. Unul din ei a ajuns în spital cu leziuni grave la nivelul craniului.

Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?

Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.

Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.

Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.

Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire

Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.

În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.

Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.

În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.

Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.

Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.

Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”

O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.

„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).

Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.

Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.

„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.

VIDEO//„Cred că e cel mai rapid Golden buzzer din istoria emisiunii”. O fată de 14 ani din România a făcut senzație la Britain’s Got Talent

Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé, scrie presa arădeană.

Vocea sa puternică și maturitatea artistică i-au adus unul dintre cele mai rapide „Golden Buzzer”-e din istoria show-ului, oferit de juratul Bruno Tonioli, care nu a ezitat nicio clipă să o trimită direct în semifinale. Sala a izbucnit în aplauze, iar publicul s-a ridicat în picioare pentru a o ovaționa.

„A fost cea mai matură versiune a acestei melodii pe care am auzit-o de la cineva atât de tânăr”, a declarat emoționat Bruno Tonioli, vizibil impresionat de prestația Mayei.

Pentru Maya, nu este primul moment de strălucire. Anul trecut, a primit patru de „DA” la Românii au talent.

Un tânăr din Cahul realizează lucrări impresionante în orașul său, din propriile resurse
Articolul anterior
Tinerii moldoveni au obținut prima medalie de AUR, printre 189 de țări, la Campionatul Mondial de Robotică din Dubai!
Articolul următor
Close menu