Cel mai înalt popor din lume devine mai scund. Explicațiile specialiștilor

Olanda a fost timp de zeci de ani țara cu cea mai înaltă populație din lume, lucru care încă se menține, doar că oamenii încep să aibă o înălțime mai mică, relatează CNN și The Guardian. Un motiv pentru această scădere ar putea să fie legată de alimentație, susțin cei care analizează fenomenul.

Un studiu al Institutului de Statitistică din Olanda arată că bărbații născuți în această țară în 2001 sunt cu un centimetru mai scunzi decât cei din 1980, în timp ce pentru femei, diferența de înălțime dintre cele două generații este de 1,4 centimetri.

Potrivit sursei citate, este posibil ca olandezii născuți în 1980 să facă parte din cea mai înaltă generație, în condițiile în care înălțimea medie a bărbaților era de 183,9 cm, cu 8,3 cm mai înalți decât cei născuți în 1930. Cu o înălțime medie de 170,7 cm, femeile născute în 1980 erau semnificativ mai înalte decât cele care au venit pe lume în 1930 și aveau 165,4 cm.

În cadrul studiului au fost analizați 719.000 de olandezi cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani. Ca reper a fost folosită înălțimea medie de la vârsta de 19 ani.

De ce scad olandezii în înălțime

Motivul scăderii în înălțime are, parțial, legătură cu nivelurile crescute de imigrație, aici ajungând grupuri din populații mai mici ca înălțime. Totuși, „creșterea a stagnat și la generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei, tendința este de scădere”, mai arată rezultatele cercetării.

În aceste condiții, oamenii de știință iau în calcul și alte posibile cauze ale acestui fenomen. O explicație ar putea avea legătură cu prăbușirea economică din 2007, crede dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen.

„Poate că aspecte precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în alte condiții, mai precare, decât generațiile anterioare”, a explicat specialistul. Dr. Gert Stulp mai precizează că scăderea în înălțime ar putea avea legătură și cu alimentația generațiilor actuale.

„Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care și americanii scad în înălțime: diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți. O altă speculație este că scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni exclud din diete produsele de origine animală. Dar, din nou, nu există dovezi clare în acest sens”, a spus dr. Gert Stulp.

sursa

O zi care a schimbat cursul politic! 16 ani de la evenimentele din 7 aprilie, care au zguduit întreaga țară: Ancheta penală este încă în desfășurare

Se împlinesc 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 – o zi care a marcat istoria Republicii Moldova. Deși a trecut peste un deceniu și jumătate, evenimentele rămân învăluite în controverse, iar victimele continuă să aștepte dreptate. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise atunci, iar ancheta penală este, în continuare, în desfășurare, scrie moldova1.md.

Într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală este activă în dosarul nr. 2009038033, care include mai multe cauze conexate ce vizează evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și din apropierea Parlamentului și Guvernului. „Au fost efectuate și se efectuează în continuare un volum mare de acțiuni de urmărire penală, au fost audiați martori, efectuate confruntări, ridicări, măsuri speciale de investigații, în vederea stabilirii tuturor datelor și aflării adevărului pe caz. În prezent, urmărirea penală pe acest dosar este în curs de desfășurare”, precizează procurorii, menționând că alte detalii nu pot fi făcute publice din cauza protecției datelor și a confidențialității anchetei.

Nicio pedeapsă cu executare

De-a lungul anilor, autoritățile au dat asigurări că cetățenii vor afla adevărul despre ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, însă până în prezent, niciun vinovat nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. Din cele 108 plângeri depuse la Procuratură, doar 58 de cazuri au ajuns în instanță, iar condamnările au fost simbolice – trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat.

Singura persoană recunoscută vinovată de moartea tânărului Valeriu Boboc este fostul polițist Ion Perju, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Deși sentința este definitivă, acesta nu a fost încarcerat nici până astăzi.

R. Moldova, condamnată la CtEDO și obligată să plătească

Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 10 cauze legate de evenimentele din 7 aprilie, iar alte câteva zeci de cereri sunt pe lista de așteptare. Până acum, statul a achitat circa 5 milioane de lei sub formă de despăgubiri, inclusiv în urma unor înțelegeri amiabile cu tinerii torturați.

Potrivit datelor oficiale, în 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materialele apărute în presă sau declarațiile victimelor, iar în alte 71 de cazuri au fost pornite dosare penale – majoritatea pentru tortură, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

O zi care a schimbat cursul politic

Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a contesta victoria Partidului Comuniștilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie. Protestul, anunțat ca fiind pașnic, a degenerat rapid în violențe, devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, incendii și pierderi materiale în valoare de aproximativ 146 de milioane de lei.

În noaptea dintre 7 și 8 aprilie, zeci de tineri au fost reținuți, iar mulți au fost maltratați în comisariate. Valeriu Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către forțele de ordine. Un an mai târziu, a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”.

Reparații, reconstrucții

Clădirea Parlamentului a fost reparată abia în 2016, după mai multe amânări din lipsă de fonduri. Edificiul Președinției a fost reconstruit cu sprijinul Turciei și inaugurat în 2018, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, șapte cetățeni turci – profesori ai Liceului „Orizont” – au fost ridicați de autoritățile moldovene și expulzați ilegal în Turcia, fapt criticat dur de organizațiile internaționale.

În anul 2012, Parlamentul a decretat 7 aprilie drept „Ziua Libertății”, de comemorare a tinerilor care au manifestat pașnic în numele libertății și democrației.

Mai mulți bărbați din R. Moldova și România, riscă pușcărie în Belgia, după ce au încercat să fure un seif dintr-o librărie

Un cetățean moldovean și altul român riscă până la trei ani de închisoare, după ce, în luna ianuarie, au încercat să fure un seif dintr-o librărie din Belgia. Atunci, aceștia au fost prinși de polițiștii locali în timp ce ieșeau din clădire cu seiful într-o roabă, scrie pulsmedia.md.

Conform publicației La Derniere Heure, citată de libertatea.ro, spargerea a avut loc în în orașul belgian La Louvière. Cei doi bărbați, aflați sub influența cocainei, au atras atenția localnicilor prin zgomotele puternice pe care le-au făcut în timpul nopții. Imediat a fost alertată poliția. La sosirea forțelor de ordine, s-a descoperit o mașină parcată în apropiere și un seif în fața ușii sparte a librăriei. În interiorul magazinului, polițiștii au găsit casa de marcat goală și o ladă cu băuturi parțial distrusă.

Cei doi suspecți, un cetățean moldovean și unul român, îmbrăcați în negru, au încercat să fugă, dar au fost prinși rapid. Investigația a arătat că ușa de sticlă a librăriei a fost forțată cu o rangă, iar hoții au folosit o roabă pentru a transporta seiful. În fața instanței, cei doi bărbați și-au recunoscut faptele.

Hoții riscă până la trei ani de închisoare. Avocații lor au pledat pentru clemență, menționând lipsa antecedentelor penale pentru unul dintre ei, în timp ce celălalt era cunoscut pentru 11 acte de furt anterioare.

Natura s-a dezlănţuit în SUA: 17 morţi, între care un copil de 5 ani, în urma inundaţiilor devastatoare

Natura continuă să-şi arate furia peste ocean. Cel puţin 17 persoane au murit în Statele Unite din cauza inundaţiilor devastatoare, scrie observatornews.ro

Puhoaiele au înghiţit zeci de case şi drumuri în Kentucky. Un copil de cinci ani şi-a pierdut viaţa după ce casa în care se afla a fost luată de viitură. Pericolul nu a trecut încă. Nivelul apei râurilor ar putea creşte în orele următoare.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a numit moartea băiatului „o pierdere de neimaginat” și a confirmat încă un deces sâmbătă. „Toată apa reprezintă acum un pericol. Vă rugăm să facem tot ce putem pentru a ne proteja cei dragi”, a spus el într-o declarație.

Sâmbătă după-amiază, peste 162.000 de persoane rămăseseră fără curent electric în Arkansas, Texas, Missouri și Oklahoma. Mai multe state, inclusiv Mississippi, Tennessee și Kentucky, au declarat stare de urgență la începutul săptămânii.

Meteorologii au avertizat că unele regiuni ar putea înregistra între 25 și 50 de centimetri de ploaie, provocând inundații fulgerătoare severe. Chiar și după oprirea ploilor, râurile vor rămâne periculoase, iar riscul de tornade este accentuat din cauza presiunii scăzute și a vânturilor intense.

Regiunea a fost lovită de vreme extremă pe tot parcursul săptămânii – zeci de tornade au fost raportate, iar sute de comitate au fost sub avertizări meteo.

În Tennessee, zece persoane au murit, inclusiv un bărbat și fiica sa adolescentă. În Missouri, un bărbat de 68 de ani a murit în timp ce încerca să ajute un șofer blocat pe drum.

Aceeași zonă a fost devastată și în martie de tornade, incendii de vegetație și furtuni de praf, care au provocat 40 de decese și pagube uriașe.

Marea Britanie începe vaccinarea copiilor între 12 şi 16 ani
Articolul anterior
Momente de coșmar la o nuntă. Un mire s-a ales cu două vertebre fracturate după ce amicii l-au aruncat în aer, dar nu l-au mai prins
Articolul următor
Close menu