Cel mai înalt vulcan activ din Europa a erupt din nou. Imagini spectaculoase

Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a erupt din nou. Imagini spectaculoase cu cascada de lavă și norii de cenușă au fost surprinse și postate pe rețelele de socializare, relatează Antena 3 CNN citat de adevarul.ro.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată momentul erupțiilor, filmat de cei care se aflau în zonă. Oamenii curioși s-au adunat să privească spectacolul.

Explozii puternice s-au auzit din îndepărtare, iar bucăți incandescente au fost aruncate dintr-unul dintre cratere.

Activitatea vulcanului Etna s-a intensificat în ultimele zile. Etna și Stromboli sunt cei mai explozivi vulcani din cauza compoziției chimice a magmei.

Departamentul de Protecție Civilă din Sicilia a emis o alertă cod galben pentru Etna.

Oamenii aflați în regiune au fost îndemnați să rămână informați și să urmeze instrucțiunile oferite de autoritățile locale.

Acoperișul Spitalului raional Dondușeni a fost renovat cu sprijinul CNAM

Un proiect investițional de renovare a acoperișului Spitalului raional Dondușeni a fost finalizat recent cu sprijinul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Costul lucrărilor s-a ridicat la suma de peste un milion de lei.

Acoperișul Spitalului raional Dondușeni a fost renovatFoto: cnam.md

Potrivit CNAM, acoperișul instituției nu a fost reparat în ultimii 38 de ani, iar lucrările de renovare au inclus montarea tablei de țiglă și membranelor bituminoase, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor pentru blocul principal și blocul auxiliar, renovarea intrării principale în clădire și montarea balustradelor.

În urma unei vizite de monitorizare a executării proiectului, reprezentanții CNAM au constatat că lucrările au fost finalizate și corespund proceselor-verbale de recepție a lucrărilor executate. Nereguli în implementarea proiectului nu au fost depistate.

De menționat că în cadrul instituției medicale activează circa 200 de angajați, iar aproximativ 5.000 de pacienți beneficiază anual de servicii.

ATENȚIE, nu vă jucați cu focul! Risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație

IGSU avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate. Potrivit specialiștilor în perioada vremii cu temperaturi ridicate, cu umiditate redusă și vânt, cetățenii trebuie să respecte regulile antiincendiare, pentru evitarea producerii incendiilor de vegetație. În astfel de condiții meteorologice, orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol, informează unica.md cu referire la un comunicat al IGSU.

În acest context, oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățirii terenurilor agricole și gospodăriilor.

De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale.

Mai mult, în perioada secerișului, angajații IGSU avertizează lucrătorii sectorului agricol despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare. Potrivit pompierilor, la lucrările de recoltare se admite numai tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite. Totodată, procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.

Angajații Inspectoratului atenționează că alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea. Mai mult, pompierii avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise.

Totodată, specialiștii IGSU vor informa lucrătorii care strâng roada de pe lanuri despre riscul incendiilor provocate de arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 31 ianuarie – 03 iulie 2024 au fost informate 186 177 de persoane din 2 475 de localități, în scopul prevenirii și combaterii focarele de ardere a vegetației uscate, precum întru asigurarea unui grad înalt de siguranță al cetățenilor și mediul înconjurător.

Anchetă uriașă în România! Mai multe minore dintr-un centru de plasament lucrau dansatoare la bară într-un club 

Este anchetă uriașă la DGASPC Vaslui, după ce două minore instituționalizate au fost filmate cum dansează la bară în cluburi, ca animatoare, scrie realitatea.net

Culmea, una dintre fete ar fi si postat un clip în care dansează în club, însă, la scurt timp, a șters postarea. Și mai grav este că supraveghetorii din centrul in care sunt internate fetele ar știi despre activitatea lor. Nimeni nu a luat, insa, măsuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, tot ce se poate face, conform legii, este anunțarea Poliției. 

Putin susține că  ia foarte în serios dorința lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina
Articolul anterior
Vreme frumoasă în Moldova. Câte grade vor indica termometrele
Articolul următor