Cel mai mare focar de Covid din lume: Peste 200 milioane de infectări în ultimele zile în China

Aproape 250 de milioane de chinezi s-au îmbolnăvit de Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, conform unui document intern al autorităților chineze, scurs în presa occidentală și al cărui conținut a fost transmis de Bloomberg și FT, citate de CNN.

In Pics: Chinese hospitals overflow as COVID-19 cases surge

Dacă acest număr ar fi corect, el ar reprezenta aproximativ 18% din populația de 1,4 miliarde a Chinei și ar fi cel mai mare focar de Covid-19 din întreaga lume, transmite Digi24.ro.

Datele citate au fost prezentate în timpul unei discuții interne a Comisiei Naționale de Sănătate (NHC) a Chinei, miercuri, conform surselor din presa americană.

Vineri, o copie a acestor documente s-a scurs pe rețelele sociale chineze, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată de NHC. Ambele publicații americane au prezentat în detaliu discuțiile purtate de autoritățile chineze despre felu în care trebuie gestionat acest uriaș focar.

Printre estimările din raport se numără cea conform căreia, doar marți au fost confirmate 37 de milioane de cazuri de oameni infectați cu Covid în China. Cifrele sunt într-un contrast dramatic față de numărul oficial oferit publicului, de 3.049 de cazuri.

Conform FT, Sun Yang, directorul adjunct CDC-ul chinez a fost cel care a prezentat datele în spatele ușilor închise. Sun a explicat că rata răspândirii Covid în China este încă în creștere, în ciuda cifrelor uriașe, și că peste jumătate din populația orașelor Beijing și Sichuan este infectată.

Conform datelor oficiale, 62.592 de cazuri simptomatice de Covid au fost raportate în primele 20 de zile ale lunii decembrie. Felul în care NHC a obținut estimarea de 250 de milioane este neclară, în condițiile în care autoritățile susțin că au renunțat la rețeaua națională de testare PCR și la strângerea de date în ce privește cazurile asimptomatice.

Numerele din documentele scurse sunt cu atât mai șocante cu cât China a raportat doar opt decese de Covid în această lună, în ciuda răspândirii dramatic de rapide a virusului și a unei rate a vaccinării destul de reduse printre bătrâni.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Maia Sandu, la doi ani de mandat: ,,Le mulțumesc tuturor cetățenilor noștri care, în acești doi ani, au pus umărul pentru a face din Moldova un loc mai bun”
Articolul anterior
În această seară, la Târgul de Crăciun din Capitală vor răsuna colinde, cântece și urături
Articolul următor