Cel puţin 65 de morţi după cutremurul din China. Armata şi pompierii au fost mobilizaţi

Pompierii şi militarii chinezi au fost mobilizaţi marţi pentru a salva vieţi omeneşti după un puternic seism produs luni într-o regiune muntoasă din sud-vestul ţării, care a făcut deja cel puţin 65 de victime, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 a lovit luni provincia Sichuan, potrivit Institutului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) – o organizaţie de referinţă la nivel mondial în domeniul seismelor.

Epicentrul a fost situat în cantonul Luding, o zonă compusă din văi muntoase, râuri repezi şi drumuri înguste, situată la marginea platoului tibetan, la circa 200 de kilometri vest de capitala provincială Chengdu.

Televiziunea publică chineză CCTV a difuzat marţi înregistrări video cu pompieri şi poliţişti care au scos o tânără femeie de sub dărâmăturile unei clădiri, înainte de a o transporta pe targă spre o ambulanţă.

Alte imagini arată imobile din lemn şi beton, grav afectate, prăbuşite parţial sau în echilibru instabil.

Unele dintre drumuri, acoperite de dărâmături sau avariate de seism, au devenit impracticabile, obligând echipele de salvare să traverseze anumite râuri cu ajutorul unor poduri improvizate sau al unor cabluri fixate pe ambele maluri.

Treizeci şi şapte de persoane au murit în prefectura autonomă tibetană Garze, unde a fost situat epicentrul seismului, iar 28 de victime au fost raportate în cantonul învecinat Shimian, potrivit CCTV şi Ziarului Poporului, cotidianul oficial al Partidului Comunist Chinez.

Astfel, noul bilanţ provizoriu al acestui seism a urcat la 65 de morţi.

Corturi şi apă

Aproape 250 de răniţi şi 12 dispăruţi au fost recenzaţi, potrivit unor bilanţuri publicate de presa de stat chineză.

Alte 200 de persoane au rămas izolate, după blocarea unui drum, în Valea Hailuo, o zonă naturală de gheţari şi piscuri înzăpezite, care atrag mulţi turişti şi care se află la o altitudine de peste 2.850 de metri, a transmis CCTV.

Armata chineză, obişnuită cu seismele, a anunţat marţi că a trimis deja 1.900 de militari în teritoriu pentru a participa la operaţiunile de căutare a persoanelor dispărute şi de ajutorare a populaţiei.

Mass-media de stat chineze au difuzat imagini cu localnici care au fost relocaţi temporar pe timpul nopţii de luni spre marţi în mari corturi albastre şi aprovizionaţi cu apă şi alimente de către soldaţi.

Cel puţin 10 replici cu magnitudini egale sau mari mari de 3 au fost înregistrate după primul seism, potrivit celui mai recent anunţ făcut marţi dimineaţă de Centrul chinez pentru reţele seismice (CENC).

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis luni seară un mesaj oficial în care le-a cerut compatrioţilor lui „să facă totul pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate” şi „pentru a minimiza pierderile de vieţi omeneşti”, a raportat agenţia de presă China Nouă.

Ploi prognozate

Serviciile meteorologice locale prognozează ploi pentru zilele următoare în zona în care s-a aflat epicentrul seismului, iar ele ar putea să complice operaţiunile de salvare.

Cutremurul de luni a zguduit şi clădirile din capitala provincială Chengdu, unde cei 21 de milioane de locuitori ai săi se află în prezent în carantină la domiciliu din cauza unui focar de COVID-19.

Provincia Sichuan, lovită frecvent de cutremure, este cunoscută în lumea întreagă pentru rezervaţiile sale de urşi panda şi pentru gastronomia sa condimentată, una dintre cele mai renumite din China.

În iunie, un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în această provincie, făcând cel puţin patru victime şi rănind zeci de persoane.

În mai 2008, un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea 7,9, a provocat 87.000 de morţi şi persoane declarate dispărute în Sichuan. Catastrofa a generat un adevărat şoc la scară naţională.

Printre victime s-au aflat mii de elevi ucişi în urma prăbuşirii unor şcoli construite cu sisteme de rezistenţă precare. Poliţia chineză a arestat atunci mai mulţi activişti care încercau să numere cu exactitate copiii decedaţi în urma acelui dezastru.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

O femeie din Spania și-a înscenat răpirea și a cerut 50.000 de euro de la mama ei pentru eliberare. Ce video i-a trimis
Articolul anterior
Comportamentul primatelor s-a schimbat în perioada când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemiei. ce se întâmplă cu ele
Articolul următor