Cel puțin 8 amenzi și 23 de instituții închise, după controale inopinate anti-Covid-19

După relaxarea restricțiilor anti-Covid-19 și în urma nerespectării regulilor antiepidemice stabilite de autorități din partea oamenilor și a mai multor instituții, oamenii legii au efectuat controale inopinate, în urma cărora a fost interzisă activitatea la 23 de instituții, iar 8 au fost amendate.

separator

„Am făcut controale inopinate la diverse instituții, frizerii, farmacii. Până acum au fost aplicate 8 amenzi, iar 23 de obiective au fost suspendate. Lumea trebuie să înțeleagă că acomodarea a însemnat deprinderea de a trăi cu infecția Covid-19, evitarea aglomerării, crearea condițiilor de muncă anti-Covid-19 la locul de muncă, spălarea pe mâini cu săpun de mai multe ori pe zi, etc. Ținând cont că relaxarea s-a făcut la propriu și la figurat, trebuie măsuri de contrângere și reparare a ceea ce nu s-a înțeles. Aceste controale vor continua, vor fi suspendate și alte entități”, a declarat Nicolae Furtună.

Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, nu oamenii nu au înțeles ce înseamnă relaxarea restricțiilor antiepidemice.

„De ce se extinde Covid-19 în Moldova? Parcurile, nu s-a înțeles că că nu se fac aglomerări. Eu am înțeles că populația are nevoie de produse ieftine, s-au deschis piețele, dar purtarea măștilor, a mănușilor e obligatorie, păstrarea distanței sociale. Mall-urile și-au repornit acitivitatea cu condiția că se respectă măsurile expuse de autorități, că vor respecta controlul fluxurilor de oameni.

Transport public. Am rugat și rugăm ca oameni care nu au treabă în oraș, să nu meargă. Aglomerația în transportul public crește riscul de infectare cu coronavirus și desigur bisericile.

Deja avem peste 10 persoane clerici infectați, unul a decedat. Evitați maximum participarea la slujbe și ritualuri bisericești”, a conchis șeful ANSP.

sursa: www.unimedia.info

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Mihai Stratulat: ,,Oameni buni, voi înțelegeți că nu o să aveți loc în spitale???”
Articolul anterior
Simplitate, eleganță și rafinament – valorile conturează filozofia mărcii Sandro Livv!
Articolul următor