Cele mai caraghioase și ciudate nume purtate de moldoveni

Sute de persoane din țara noastră poartă nume sau prenume inspirate din denumiri de păsări, mașini, țări, planete sau personalități istorice.

separator

De la Diamant, la Lenin și Vandam

Alegerea numelui este o misiune dificilă pentru părinți – ei trebuie să găsească cea mai potrivită soluție, astfel încât copiii lor să nu aibă de suferit și să nu fie luați în derâdere. Pentru alții prioritar este ca odraslele lor să iasă în evidență. Este și cazul Elenei Muntean, care a ales pentru fiica sa numele Lavanda.

„Am vrut ceva deosebit pentru copilul meu, un nume care să se rețină în memorie. E plină Moldova de femei care se numesc Maria, Tatiana sau Olga, așa că am ales un nume care se întâlnește foarte rar, iese din tipare”, a mărturisit Elena.

Și chiar este un nume rar – doar trei persoane din țara noastră se numesc Lavanda.

În încercarea de a conferi o notă de noblețe, unii părinți aleg în calitate de nume titluri de aristocrați. Astfel, 15 moldoveni se numesc Graf, iar o persoană poartă prenumele de Contesa. Asta arată datele Agenției Servicii Publice, care a pus la dispoziție un motor de căutare în care se poate verifica numărul persoanelor ce poartă un anumit nume sau prenume.

Potrivit aceleeași surse, în Moldova există o persoană care se numește Soare. Ce-i drept, nu se cunoaște dacă e vorba de un bărbat sau o femeie, întrucât motorul de căutare nu specifică sexul. Un alt cetățean se numește Mercurii, probabil în cinstea planetei celei mai apropiate de Soare.

Ingeniozitatea unor părinți a mers și mai departe – avem și o persoană care poartă numele Lenin, în cinstea liderului bolșevic.

De asemenea, potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, în Moldova există persoane cu numele Aristotel și Socrate, în cinstea filozofilor din Grecia Antică. Acestea sunt unice. Unic este și numele Delfina, precum și Păsărica. Alte două femei se numesc Rîndunica.

Alții au preferat denumiri de țări pentru odraslele lor. Cinci femei din Moldova poartă numele Argentina, iar una a fost numită Islanda.

Pare greu de crezut, dar în țara noastră sunt și oameni care au în calitate de nume denumiri de mașini. Patru cetățeni se numesc Mercedes, iar unul se numește Logan. Există în Moldova și 21 de persoane cu numele Chanel, precum și o fetiță numită Chanelle, în cinstea renumitului brand de haine și cosmetice.

Patru oameni se numesc Vandam, în cinstea celebrului actor american, iar două poartă numele Diamant.

Nume de familie amuzante: Pe lângă prenumele neordinare și ciudate, în Moldova sunt sute de nume de familii la fel de amuzante.

105 persoane poartă numele Mortu, 75 au familia Bucă, 271 – Bou, 52 – Pisică, 61 au familia Purcica, o persoană are numele de familie Porcu, 109 – Guzgan, 184 poartă numele de familie Rachiu, 6 persoane au familia Stână, iar 4 – Gomic.

Legislația Republicii Moldova prevede că ofițerul de stare civilă poate să refuze înregistrarea numelor formate din cuvinte indecente sau ridicole.

sursa: www.sputnik.md

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Medic boli infecțioase: ,,Accentuez de fiecare dată, important e să nu ne îmbolnăvim”
Articolul anterior
Cum sunt tratate persoanele care se tratează de Covid și apoi revin la serviciu
Articolul următor