Cele mai frecvente obiceiuri ale unui adult căruia i-a lipsit dragostea părintească în copilărie

Creierul este organul cel mai puţin dezvoltat atunci când ne naştem. El se formează pe durata copilăriei, atingând maturitatea în jurul vârstei de 20 de ani. De asemenea, creierul răspunde pentru ceea ce gândim, spunem şi facem, iar educaţia greşită poate să aibă un efect catastrofal asupra dezvoltării acestuia. Copilăria este perioada în care au loc schimbări importante în creierul unui micuț. Anume în această perioadă se formează cele mai multe legături neuronale. Mielinizarea (procesul de formare și acoperire a fibrelor nervoase cu mielină) se încheie 80% până la vârsta de patru ani.

separator
Altfel spus, până la această vârstă creierul nostru este deja format la un nivel de 8 din 10. Mulţi cercetători susţin că, subconştientul unei persoane determină 95% din comportamentul acesteia. Prin urmare, apare întrebarea: când totuși începe procesul de „programare” a subconştientului? Iar într-un final – partea creierului care răspunde pentru emoţii ar putea să nu se dezvolte în modul corespunzător.

„Indiferent de faptul că avem o copilărie diferită, putem spune cu certitudine că experienţele din acea persoană ne influenţează direct personalitatea şi comportamentul.”, explică Peg Streep, un psiholog din New York. 

Astfel, rămâne o singură întrebare: Cum influenţează lipsa iubirii în copilărie comportamentul adultului? Mai jos sunt șapte exemple care demonstrează această influenţă.

1. Lipsa de încredere
Pentru a-şi dezvolta simţul încrederii, copilul are nevoie de un mediu stabil. Copilul trebuie să se simtă în siguranţă cu cei din jurul său. Dacă copilul nu va trăi într-un astfel de mediu, la maturitate îi va fi greu să aibă încredere în oameni şi, într-un final, să construiască relaţii normale.

2. Inteligenţa emoţională slab dezvoltată
Prin intermediul cuvintelor şi a gesturilor, copii învaţă să-şi exprime sentimentele, făcând faţă fricilor, înţelegând emoţiile negative şi dezvoltându-şi rezistenţa la stres. Dacă copilul nu este capabil să perceapă corect starea sa emoţională, el nu va putea să-şi dezvolte inteligența emoțională – o calitate extrem de importantă în viață.

3. Frica de a eșua
Copii care au fost crescuți cu dragoste și grijă își dezvoltă încrederea în silă și curajul, iar copii care au simțit lipsa dragostei – din contra, toată viața se confruntă cu stima de sine scăzută. Iar într-un final, copilul poate dezvolta frica permanentă de a eșua. Mulți oameni talentați nu pot să se deschidă total și să-și dezvolte potențialul pentru că nu au avut parte de dragostea părinților.

4. Relații toxice
Creierul învață prin asocieri și recunoașterea de modele. În psihologie și neurobiologia cognitivă, recunoașterea după modele este procesul de combinare a informației pe care o primim cu cea pe care o deținem. Atunci când e vorba de relații, copilul care a avut lipsă de dragoste va atrage persoane care au fost lipsite de aceeași afecțiuni în copilărie, altfel spus – oameni toxici.

5. Neîncredere în sine
Orice psihoterapeut va fi de acord că atmosfera pozitivă în afara familiei va putea anihila acea atmosferă negativă în care trăiește copilul acasă. Însă aici lucrurile nu sunt atât de simple. Dacă copilul nu poate avea încredere în părinții săi, cei mai apropiați oameni, atunci cum ar putea să aibă încredere în altcineva?

6. Depresie și anxietate
Nu este de mirare că multe persoane, care au fost lipsite de iubire în copilărie, se confruntă cu probleme de ordin psihic la maturitate.  Depresia și anxietatea sunt cele mai frecvente dereglări psihice din lume. Dacă copilului nu i s-a acordat atenția cuvenită în copilărie sunt foarte mari șansele ca odată cu trecerea timpului acesta să sufere de una dintre aceste afecțiuni.

7. Sensibilitate excesivă
„Nu pune la suflet” — este sfatul pe care l-a auzit fiecare dintre noi cel puțin odată în viață. Dacă o persoană se confruntă cu anumite probleme, de cele mai multe ori el le proiectează pe cei din jur. Persoanei care a fost lipsită de iubire în copilărie îi este foarte greu să pună ceva „la suflet”, deoarece asta contravine psihicului său.  Ea trebuie să facă față fricii de a fi respinsă din cauza că nu s-a simțit prețuit în copilărie.

Sursa

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Cadou inedit de Ziua Îndrăgostiților! Daniela Burlac a mers cu mamele la concertul lui Smiley
Articolul anterior
Anastasia Lazariuc a vorbit despre tatăl copiilor săi. Cum arăta bărbatul în ultimii ani?
Articolul următor