Registrul Companiilor și Departamentul de Proprietate Intelectuală din cadrul Ministerului Energiei, Comerțului și Industriei din Republica Cipru reamintește despre obligația de a furniza date despre proprietarii finali ai companiilor, trusturilor, parteneriatelor și altor structuri juridice din Cipru.
Acest lucru trebuie efectuat până la 12 martie 2022, după care companiile ce nu se vor conforma vor fi sancționate cu amenzi și penalități. Toate acestea se fac ca parte a luptei împotriva spălării banilor în Uniunea Europeană, transmite Mold-street.com.
Cine este beneficiarul efectiv
Pe lângă campania de informare care se desfășoară în prezent în mass-media, Registrul Societăților și Proprietății Intelectuale a transmis, din luna noiembrie 2021, către toate firmele sau alte persoane juridice care au obligația de a înscrie în Registru datele beneficiarilor reali, o scrisoare cu informați în detalii despre procedura pe care trebuie să o urmeze și, în general, despre obligațiile care le revin conform legislației.
De asemenea, au avut loc o serie de ateliere de instruire și întâlniri, pentru a informa lumea afacerilor despre Registrul Beneficiarilor Reali.
Potrivit autorităților din Cipru, beneficiarul efectiv este orice persoană fizică care deține sau controlează efectiv o entitate juridică sau o persoană fizică, în numele căreia se desfășoară tranzacțiile sau activitățile unei persoane juridice.
Registrul beneficiarilor finali (UBO) include toate persoanele fizice, care controlează companiile și primesc venituri din activitățile lor. Adevărații proprietari ai societăților comerciale sunt considerați a fi proprietarii de pachete de acțiuni de 25% + o acțiune.
După ce registrul va fi format, toată lumea va putea accesa informațiile postate în acesta. Prețul solicitat este de 3,50 euro pentru o firmă. Toate informațiile despre Registrul Beneficiarilor Reali va fi pe site-ul www.companies.gov.cy
Cele mai importante afaceri din Moldova sunt controlate prin Cipru
De notat că datele oficiale arată că prin intermediul unor firme din Cipru sunt controlate cele mai mari afaceri din Republica Moldova: de la grupul Trans-Oil al lui Vaja Jhashi, la grupul Premier Energy al lui Jiri Smejc; de la Vinăria Purcari la Portul Internațional Giurgiulești, controlat de BERD; de la Finpar-ul lui Plahotniuc, la Aeroportul Internațional Chișinău etc.
În anul 2020, circa 26% din dividendele scoase de investitorii străini din Republica Moldova au ajuns în Cipru.