Centrala hidroelectrică subterană de 2,3 miliarde de dolari a Elveţiei: are capacitatea de a încărca 400.000 de baterii de maşini

Elveţia a construit o centrală hidroelectrică subterană despre care spune că are capacitatea de a stoca suficientă electricitate pentru a încărca 400.000 de baterii de maşini simultan, transmite Reuters, citat de news.ro.

Dezvoltatorii centralei Nant de Drance, de 2,2 miliarde de franci elveţieni (2,30 miliarde de dolari), situată în cantonul Valais, care a fost pusă în funcţiune în iulie şi va fi inaugurată oficial luna viitoare, spun că instalaţia funcţionează ca o baterie gigantică. Cele şase turbine ale sale, ascunse într-o cavernă aflată la 600 de metri sub pământ, între rezervoarele Emosson şi Vieux Emosson, au o capacitate de 900 MW, ceea ce o face una dintre cele mai puternice centrale de stocare prin pompare din Europa.

Centrala, care a fost construită pe parcursul a 14 ani, va fi deschisă oficial luna viitoare

În timpul cererii de vârf, Nant de Drance produce electricitate din hidroenergie. Dar atunci când producţia din surse precum eoliană şi solară depăşeşte cererea, instalaţia stochează surplusul de electricitate prin pomparea apei în rezervorul superior Vieux Emosson.” Procedând astfel, există pierderi ca pentru orice stocare, dar randamentul este foarte bun. Avem o eficienţă de aproximativ 80% pe întreg ciclul”, a declarat directorul Alain Sauthier pentru Reuters. Centrala, care a fost construită pe parcursul a 14 ani, va fi deschisă oficial luna viitoare.

Durează mai puţin de cinci minute pentru a trece de la modul de pompare completă la generarea de energie completă. Cu 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele sale corespunde debitului de vară al fluviului Ron prin Geneva. ”Cantitatea de energie care poate fi de fapt stocată în această unitate este pur şi simplu gigantică, aproximativ 20 de gigawaţi oră”, a spus Sauthier. ”Aceasta înseamnă că, cu un rezervor plin în Vieux Emosson, poţi reîncărca 400.000 de baterii de maşini electrice simultan”.

De obicei, centrala pompează apă în depozit după-amiaza, noaptea şi în weekend, apoi generează energie dimineaţa şi seara, când preţurile sunt mai mari, a spus Sauthier. ”Aş spune că nu este important doar pentru Elveţia, este şi o uzină importantă la nivel european, deoarece va contribui la stabilitatea reţelei electrice în Europa şi la securitatea aprovizionării în Europa”, a spus el. Aceasta nu este o performanţă banală, într-un moment în care Elveţia se confruntă cu întreruperi de curent de patru ore la nivel regional, în cazul în care criza energetică a Europei va duce la o penurie de energie în iarnă.

Ion Badanev a urcat pe podium la Europenele de haltere

Halterofilul Ion Badanev a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Chișinău. El s-a remarcat la stilul aruncat cu rezultatul 152 kg.

Cu 275 la total, Ion Badanev s-a clasat pe locul 4 în categoria de greutate 61 kg. În această categorie de greutate a concurat și Daniel Lungu – locul 7 la total cu 264 kg.

Gaz pentru Transnitria: Ce a dat Chișinăul și ce nu a făcut Tiraspolul

Începând cu 2025, Gazprom a sistat livrările de gaze către regiunea transnistreană. În lipsa acestor livrări directe, Tiraspolul cumpără gaze de pe piața internațională, printr-un trader european, cu susținere financiară din partea Rusiei. Schema a fost acceptată de autoritățile de la Chișinău în schimbul unor angajamente politice din partea regimului separatist.

Premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile permit acest tranzit în baza unor condiții clare: eliberarea deținuților politici, soluționarea problemei liceului moldovenesc din Râbnița, menținerea postului public național în grila TV și eliminarea posturilor ilegale de control, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

La scurt timp, Tiraspolul a anunțat eliberarea unui „deținut politic”, Anton Malîșev, însă acesta a fost imediat reținut de autoritățile moldovenești pentru trafic de droguri. Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, afirmă că autoritățile transnistrene au deturnat scopul acordului, prezentând cazuri care nu corespund criteriilor de detenție politică.

„A fost un joc de imagine, fără bună-credință”, susține Vieru.

Ulterior, pe data de 19 februarie, a fost eliberat și Mihail Ermurachi, cel mai în vârstă dintre deținuții politici, condamnat pentru o insultă adresată liderului separatist. Cu toate acestea, Chișinăul nu a primit confirmări scrise privind alte cazuri, iar Tiraspolul continuă să rețină persoane pe criterii politice.

O altă condiție nerespectată este redeschiderea liceului cu predare în limba română din Râbnița. Deși autoritățile constituționale au vizitat clădirea fostului liceu în februarie, aceasta rămâne într-o stare avariată, iar transferul oficial în gestiunea Ministerului Educației nu s-a produs. Cei 200 de elevi învață în continuare într-o grădiniță închiriată.

Autoritățile de la Tiraspol au reușit să mimeze îndeplinirea celor două condiții, iar autoritățile de la Chișinău continuă doar să monitorizeze, fără a veni cu măsuri care să impună respectarea angajamentelor asumate.

Alegerile parlamentare 2025 se vor desfășura în data de 28 septembrie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025.

„Astăzi, împreună cu deputații PAS am înregistrat proiectul de hotărâre prin care se propune desfășurarea alegerilor parlamentare pe 28 septembrie”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

Potrivit președintelui Parlamentului, în această toamnă ne așteaptă alegeri definitorii pentru istoria Republicii Moldova.

„Chiar dacă ați auzit asta de mai multe ori de-a lungul anilor, aceste alegeri sunt cu adevărat cruciale. Fie dăm cu piciorul la tot, distrugem tot ce am reușit pe drumul european, al modernizării și blocăm orice șansă de aderare la Uniunea Europeană, fie mergem înainte pe calea dezvoltării și a păcii.

Obiectivul nostru pentru aceste alegeri este să ne asigurăm că nu suntem întorși din drumul spre pace și dezvoltare, că țara nu revine sub controlul unor indicații de la Kremlin, că ne păstrăm suveranitatea și libertatea”, a mai menționat Igor Grosu.

Mama fetiţei de 9 ani, înjunghiată în plină stradă de un necunoscut, a privit cu oroare scena prin geamul cafenelei unde lucra
Articolul anterior
Furtul țesoasei de la Grădina Zoologică din Chișinău de căte un grup de vizitatori, învăluit de mister. Administrația spune că e un fals
Articolul următor
Close menu