Uniunea Europeană încurajează statele comunitare să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaze naturale. Însă nu se știe cât timp va mai dura până când recomandările privind renunțarea la combustibilii fosili să devină cerință obligatorie.
Deja sunt opt state europene care au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri.
Este vorba despre națiuni puternic dezvoltate care, teoretic pot susține politici prin care populația să nu primească un șoc economic. Este vorba despre Danemarca, Olanda, Belgia, Norvegia Franța, Austria, Germania și Marea Britanie.
Unele dintre acestea au interzis deja încălzirea pe centrale cu gaz iar altele urmează să se alinieze normelor.
Expertul român în energie Dumitru Chisăliță a precizat că această tendință de limitare a folosirii centralelor care folosesc combustibili fosili a început în urmă cu 10 ani.
”Este ceva ce se întâmplă din 2013-2017. Nu numai în România ne încălzim cu centrale pe gaze. Și alte 65 de milioane de apartamente din Europa se încălzesc tot așa”, a explicat specialistul, conform ziare.com.
Expertul a explicat contextul acestei schimbări de abordare atunci când vine vorba despre viitorul energetic și metodele pe care le vor folosi europenii, inclusiv românii pentru a-și încălzi locuințele. Și a menționat că fiecare țară în parte are o politică energetică diferită și trebuie să se țină cont de acest lucru.
”O jumătate din gospodăriile din Suedia, în urmă cu 10-15 ani se încălzeau tot cu centrale pe gaze și păcură dar acum au altceva.
Faptul că până ieri mâncam doar slănină și untură nu înseamnă că și mâine trebuie să facem același lucru.