Centrul Covid din Capitală nu mai primește ambulanțe. Locuri în spitale nu sunt

Practic toate locurile din secțiile COVID din spitalele din Republica Moldova sunt ocupate, iar Centrul de triere de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe cu bolnavi, aceștia sunt duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat.

Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

„Suntem la începutul valului doi de pandemie. Rata de contagiozitate de 1,19%, pe care o avem acum, este un indicator foarte alarmant care ne arată că în următoarele săptămâni numărul de bolnavi va crește.

La momentul actual Centrul COVID de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe. Deplasarea unei ambulanțe la o solicitare durează mai mult de o oră.

Chiar acum m-a telefonat o persoană care mi-a spus că are o bolnavă cu o saturație de oxigen sub 40% și este îngrijorată că nu vine ambulanța. Dar ambulanța din păcate nu mai poate să vină, sistemul este suprasolicitat.

Nu-i mai duc pe bolnavi la Centrul de triere ci direct la spital în dependență unde mai poate fi găsit un loc. Situația este destul de critica”, a declarat Ala Nemerenco.

Informația a fost confirmată și de Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări.

„Practic toate locurile din spitale sunt ocupate, dar și mai grav e că și secțiile de reanimare și terapie intensivă sunt arhipline cu pacienți gravi și foarte gravi. În fiecare zi înregistrăm decese şi dacă anul trecut erau mai multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani, din februarie, curent, avem persoane tinere cu vârsta de 29, 32 42 de ani. Spre exemplu la Spitalul Republican, patul doar se eliberează și imediat este ocupat. Lumea așteaptă deja rândul”.

Potrivit expertei, pentru a depăși această situație, RM ar trebui să vaccineze măcar 40-50 la sută din populație și oamenii trebuie să respecte întocmai recomandările medicilor epidemiologi.

„Sigur că ne așteaptă în continuare o creștere continuă a numărului de cazuri atât timp cât cetățenii noștri nu vor conștientiza cât de gravă este situația. Îmi pare rău să spun, dar ar trebui să fie un lockdown.

Eu înțeleg că avem o situație economică precară ținând cont că de un an de zile suntem în această pandemie, dar dacă vom continua cu câte 24 de decese pe zi, practic la fiecare oră avem câte un deces, situația este foarte critică. Sigur trebuie să implementăm măsuri mult mai drastice, până va fi extins procesul de vaccinare și situația se va ameliora”, a spus Ninel Revenco.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, consideră că rata de contagiozitate înaltă se explică și prin faptul că în RM deja există tulpina din Marea Britanie a virusului și nu este exclus că există și celelalte tulpini, cea din Africa de Sud și din Brazilia.

„Noi presupunem că avem aceste tulpini, pentru că în Marea Britanie, dacă inițial erau înregistrate circa 5% acum practic 40-50% din aceste tulpini sunt înregistrate. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a trimis aceste probe la laboratoarele de referință dar încă nu au venit rezultatele. Le așteptăm azi, mâine. Dar situația pe care o avem e cauzată evident și de aceste tulpini. Acum totul depinde de receptivitatea populației”, a mai spus experta.

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Video! Natalia Gordienko a lansat piesa pe care o va interpreta la Eurovision 2021
Articolul anterior
Studiu efectuat la Universitatea din Edinburgh: Vaccinul Astrazeneca este eficient și la persoanele de peste 80 de ani
Articolul următor