Cercetători din Italia: Epidemia va mai dura un an și va face 70.000 de victime

O analiză efectuată de mai multe universităţi italiene şi publicată de revista Nature Medicine, spune că în Italia, epidemia se află în plină desfășurare și va dura încă cel puțin un an.

separator

Giulia Giordano, de la Universitatea din Trento:

„O relaxare fără reguli va duce la o creștere continuă a infecțiilor. Prin efectuarea de teste-tampon și urmărirea contactelor, am putea compensa sfârșitul perioadei de lockdown. Iar rata de replicare ar rămâne similară cu cea actuală”, potrivit La Repubblica, citat de rador.ro.

Epidemia se află în plină desfășurare, iar la sfârșitul anului, numărul victimelor ar ajunge la 70.000. E ceea ce s-ar putea întâmpla în Italia în faza a doua. Curbele nu au fost proiectate doar de Comitetul Tehnico Ştiinţific, care orientează alegerile guvernului și care prevede că, în cazul în care atenţia nu va fi la cote maxime, în jurul datei de 8 iunie s-ar putea verifica un nou vârf de contagieri.

De această dată, concluziile provin dintr-o cercetare universitară, la care colaborează ingineri de la universitățile Trento, Udine și de la Institutul Politehnic din Milano, împreună cu medicii spitalului San Matteo din Pavia, inclusiv Raffaele Bruno, specialistul în boli infecțioase care l-a tratat pe „pacientul unu”, Mattia, în vârstă de 38 de ani. Studiul, plin de curbe și scenarii, este publicat în revista Nature Medicine.

Giulia Giordano, inginer al Universității din Trento, este primul autor.

„Am proiectat cel puțin trei ipoteze diferite. Menținând măsuri restrictive drastice, epidemia s-ar putea încheia în una, sau două luni. Trecând la faza a doua fără tampoane și fără controlul contactelor, am putea ajunge la 70.000 de victime, numărul contagierilor ar rămâne susținut, la sfârșitul anului, epidemia ar continua să fie în curs de desfășurare, iar în 2021, vom avea alţi morţi. Relaxând măsurile restrictive, dar păstrând atenția extrem de ridicată asupra noilor focare, prin teste efectuate rapid și pe scară largă, epidemia ar rămâne mai mult sau mai puțin la nivelul actual de contracție, cu o rată de replicare de 0,77, puțin mai mare decât astăzi și s-ar încheia până la sfârşitul anului, cu un număr total de victime între 30 și 35,000”.

„Am combinat diferite specialităţi: medicină, matematică și inginerie. Eu mă ocup mai ales de sistemele de control. Specialitatea mea este să iau date și să le formez în cadrul modelelor. Având în vedere însă că e vorba de un virus nou, medicii de la San Matteo ne-au ajutat să-i depistăm caracteristicile. Pornind de la numărul de contagieri din prima lună, am creat un model care este capabil să reproducă datele și chiar să anticipeze tendința epidemiei în viitor. Prin schimbarea unor parametri, cum ar fi rigiditatea distanțării sociale, reuşim să vedem cum vor reacționa curbele”.

– Cu toate acestea, ne-am spus deseori că numărul cazurilor de pozitivitate detectate cu ajutorul testelor nu corespunde celui real.

„Am luat în calcul și asimptomaticii care nu sunt testaţi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate care este numărul lor, însă ne-am bazat pe recensământul întregii populații făcute la Vo ‘. Calculăm că cei nediagnosticați sunt în procent de 30 și 40% din totalul de contagiaţi. Se pare că vârful, în rândul pacienților diagnosticați, ar fi fost atins în Italia între 15 și 20 aprilie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive, inclusiv cele nediagnosticate. Estimăm că, în cel mai rău caz, curba va continua să crească și ceea ce numim astăzi vârf, va fi în curând depășit de o nouă creștere a numărului persoanelor contagiate”.

– În studiu se vorbește despre „monitorizarea agresivă”. Care sunt exact măsurile de control ale epidemiei care ar evita cel mai grav scenariu?

„Toate măsurile care ne permit să identificăm din timp persoanele pozitive pentru a rupe lanțurile de infecție, precum și respectarea strictă a regulilor de igienă și de distanțare dintre oameni. Nu facem distincție între aplicații sau alte metode. Însă avem încredere în faptul că principalul instrument va rămâne testul tampon, care urmează să fie făcut cât mai curând posibil tuturor suspecților infectați și contactelor lor.

– Care este mesajul transmis de studiul vostru?

„Din studiul nostru reiese că doar monitorizarea agresivă ne va permite să relaxăm măsurile restrictive fără consecințe grave”. (La Repubblica)

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Turiştii care vor să viziteze Europa vor trebui să demonstreze că nu sunt bolnavi de Covid-19
Articolul anterior
O femeie de 101 ani, care a supraviețuit cancerului, s-a vindecat și de Covid-19
Articolul următor