Cercetătorii au propus creșterea pitonilor pentru carne: ar putea fi mai durabilă decât producția de păsări, porci sau vite

Un cercetător australian a povestit că a mâncat carne de piton și crede că ar putea fi un preparat apreciat în restaurante, îndemnând lumea să mănânce șarpe, scrie Libertatea.ro.

Dr. Daniel Natusch a mâncat piton în aproape toate modurile imaginabile. „L-am făcut la grătar. L-am avut în frigărui de satay. L-am mâncat în curry. Am făcut asta alături de indigeni, în sălbăticia junglei malaysiene”, a spus el.

„Chiar și eu am preparat-o ca biltong, carne nefiartă care este uscată cu ierburi. Cu riscul de a repeta un clișeu, are un gust de pui”, spune el.

„Treci cuțitul de-a lungul spatelui șarpelui și ai un file de aproape 4 m lungime. Carne albă fermă, fără oase. Și apoi depinde de cum o prepari și, da, este grozav”, adaugă Natusch.

El crede că este, de asemenea, un fel de mâncare pe care prea puțini dintre noi l-am experimentat și că creșterea pitonilor ar putea fi mai durabilă decât producția de păsări de curte, porci sau vite.

Într-un studiu, Natusch, care lucrează la Universitatea Macquarie, din Sydney, a analizat ratele de creștere a peste 4.000 de pitoni reticulați și birmanezi, la două ferme mari din Thailanda și Vietnam, precum și cât de multă mâncare au primit reptilele.

În captivitate, un pui de piton bine hrănit își poate dubla dimensiunea în câteva săptămâni. Până la prima aniversare de un an, poate avea 4 m lungime, iar Natusch și colegii săi au descoperit că creaturile pot acumula peste 45 g de greutate corporală pe zi. În ceea ce privește transformarea proteinelor pe care le consumă în proteine ​​pe care oamenii le pot mânca, șerpii depășesc cu ușurință orice alte specii de animale studiate până acum, inclusiv vaci, porci și găini, dar și somon și greieri.

Ei sunt de aproximativ nouă ori mai eficienți decât păsările de curte și de peste 30 de ori mai eficienți decât bovinele, ceea ce înseamnă că necesită mult mai puține proteine ​​pentru a produce o cantitate echivalentă de carne, în același timp producând mai puțin CO₂ și metan, potrivit studiului.

Fermierii de șerpi pot produce carne de bună calitate, cu o eficiență mai mare decât cei care cresc alte animale. Cele mai mari ferme de șerpi se găsesc în Vietnam și Thailanda.

„Acesta este un sistem alternativ de creștere a animalelor care trebuie luat în serios”, susține Natusch.

„Nu spunem neapărat că toată lumea ar trebui să înceteze să mănânce carne de vită și să apeleze la pitoni, dar trebuie să existe o dezbatere despre ei, să aibă un loc mai proeminent în mixul agricol”.

În producția de animale, animalele cu sânge rece, cum ar fi șerpii, peștii și insectele, necesită cu până la 90% mai puțină energie decât mamiferele cu sânge cald, iar carnea de șarpe este deja în creștere în popularitate în țările asiatice, unde a fost consumată în mod tradițional.

Cu toate acestea, industria rămâne mică și Natusch, care conduce Grupul de specialiști în șerpi al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, consideră că ar putea avea sens să se introducă creșterea șerpilor în noi regiuni.

Europa, unde reptilele au apărut rar în meniuri, nu se află în fruntea listei sale. În schimb, el crede că ideea se potrivește probabil mai bine părților din Africa de Sud, unde secetele mai frecvente au îngreunat păstrarea animalelor tradiționale, iar șerpii au fost în mod tradițional o delicatesă.

Pitonii sunt, de asemenea, înrudiți la distanță cu oamenii, a adăugat el. Aceasta înseamnă că agenții patogeni care îi afectează e mai puțin probabil să treacă la noi, ceea ce e un risc în creșterea industrială a porcilor.

Într-o perioadă în care mulți ecologiști cer publicului să mănânce mai multe plante, consumul de șerpi carnivori ar putea părea contraintuitiv. Dar el susține că nu toate alimentele pe bază de plante sunt prietenoase cu mediul și că șerpii pot fi hrăniți cu deșeuri de proteine ​​care altfel ar putea fi aruncate.

„Fermele mai mari [din Vietnam și Thailanda] le hrănesc cu cârnați, de obicei”, a spus Natusch. „Au acces la abatoare și ferme de porci, așa că acele ferme îi hrănesc cu lucruri precum capete de pui care sunt aruncate din abatoarele de păsări și altfel ar fi incinerate”.

În zonele rurale din Asia de Sud-Est, gospodăriile ar putea ține „câțiva șerpi sub pat” și îi pot hrăni cu șobolani prinși în orez, a adăugat el.

Cercetătorul este, de asemenea, implicat într-un proiect de cercetare în curs de desfășurare în care pitonii au fost hrăniți cu alte alimente decât carne, fără niciun efect rău aparent până acum.

„Vrem să ne uităm la implicațiile pe termen lung asupra sănătății, dar rezultatele preliminare sugerează că o parte din dieta unui piton poate fi pe bază de plante”, a spus el.

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

800 de site-uri administrative franceze au fost vizate în timpul unui atac cibernetic ”de o amploare fără precedent”
Articolul anterior
,,Trăiesc un vis!”. O moldoveancă a luat primul loc la campionatul „Arnold Classic”. Premiul i-a fost înmânat chiar de Arnold Schwarzenegger!
Articolul următor