Cerșetorii care se prefac bolnavi ar putea fi pedepsiți prin lege în Moldova

În cadrul ședinței plenare de miercuri, 24 martie, deputații au aprobat, în prima lectură, modificarea unor articole din Codul Contravențional. O parte dintre ele se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, iar altele au fost propuse de către deputați, scrie zugo.md.

Printre scopurile modificărilor legislative figurează contracararea încălcării unor drepturi constituționale ale persoanelor fizice, atentarea la sănătatea populației și a persoanei, la ordinea și securitatea publică sau poluarea mediului înconjurător.

Astfel, Ministerul Justiției a propus modificarea mai multor articole din Codul Contravențional, care se referă la extinderea intervalului de timp în care nu se permit lucrări de reconstrucție însoțite de zgomot în blocurile locative sau includerea pedepsei cerșitului însoțit de simularea unei dizabilități. De asemenea, a fost propusă înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de organizare a contabilității, de întocmire și de prezentare a situațiilor sau a rapoartelor financiare.

O altă modificare la Codul Contravențional a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate, care prevede că Agenția Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, să poată constata și sancționa încălcarea regulilor de inițiere și desfășurare a procedurilor de achiziție publică.

De asemenea, la propunerea președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, Codul Contravențional ar putea fi completat cu un articol, care prevede sancționarea circulației și parcării vehiculelor, ciclomotoarelor și altor mijloace de transport pe terenurile fondurilor forestiere, ariile naturale protejate din spațiile verzi și în afara drumurilor publice. Excepție sunt mijloacele de transport folosite în uz de serviciu. În cazul persoanelor fizice, mărimea amenzii va fi de la 4000 până la 5000 de lei, iar persoanele juridice ar putea fi sancționate cu amendă de la 6000 până la 7500 de lei.

Totodată, un grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus modificarea și completarea Codului Contravențional cu prevederi care se referă la domeniul urbanismului, construcției și protejării monumentelor istorice. Astfel, unele sancțiuni vor fi înăsprite. Totodată, persoanele care încalcă aceste prevederi pot rămâne fără dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține o anumită funcție.

Natalia Barbu a evoluat pe scena Eurovision Song Contest 2024! Video

Prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024 are loc chiar în aceste momente! Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Vezi, mai jos, momentul mult așteptat de public:

Prima semifinală este rezervată pentru 15 țări printre care se află:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Concursul Eurovision Song Contest 2024 poate fi urmărit live

Concursul Eurovision Song Contest 2024 a început în această seară, 7 mai, la Malmö, Suedia.

În prima semi-finală vor evolua:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Transmisiunea live poate fi urmărită mai jos:

Maia Sandu: Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc

Preşedinta Maia Sandu a afirmat, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi, că un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc.

„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea, transmite digi24.ro.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula „fără viză” în Europa sau „pentru orice eventualitate”?„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta.

Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău.

Cu cât s-a scumpit viața în Rusia în ultima săptămână
Articolul anterior
Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova
Articolul următor