Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Orchestra de Tineret Moldova-Europa: 70 de tineri din 10 țări vin la Chișinău

În perioada 29 iulie-4 august Moldovan Youth Orchestra va găzdui 70 de tineri muzicieni din Moldova, România, Ucraina, Anglia, Austria, Spania, Ungaria, Lituania, Germania și Israel.

Tinerii vor fi ghidați de unul din cei mai titrați dirijori germani ai generației sale Jesko Sirvend care va realiza repetiții aprofundate la reședința de vară situată în Ivancea.

Pe 3 și 4 august, tinerii vor realiza două concerte de excepție:

3 august, 19.00 – ”Seară de muzică clasică”, Butuceni

4 august, 19.00 – ”Orchestra de Tineret Moldova-Europa”, Sala cu Orgă

Solist: Marius Malanețchi, violoncel (Moldova/Austria)Dirijor: Jesko Sirvend (Germania)

Repertoriu:

Constantin Silivestri – Dansuri românești din Transilvania (premieră națională_

Ottorino Respighi – Adagio con Variazione (premieră națională)

Camille Saint-Saëns – Concertul pentru violoncel nr. 1

Johannes Brahms – Simfonia nr. 4.

Indemnizațiile pentru copiii ambasadorilor, criticate. Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări în contextul în care autoritățile intenționează să modifice cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic, în special acordarea unei indemnizații lunare de câteva sute de euro pentru copiii ambasadorilor, transmite Știri.md.

Potrivit responsabililor de la MAE, practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina, iar în cazul R. Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ.

„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal”, explică oficialii de la MAE.

Astfel, suma care se propune pentru a fi restituită este de 500 de euro pe lună, iar de aceasta vor benefica copiii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea necesitate, în baza unor documente justificative, în condițiile stabilite de Guvern.

Copiii ambasadorilor Republicii Moldova ar putea beneficia de îndemnizații lunare de 700 de euro pe lună, până la vârsta de 23 de ani. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS și votat de Parlament în prima lectură.

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori. Copiii vor avea parte de surprize. Când poți vizita instituția

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori, informează unica.md.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre procesele care stau la baza funcționării Guvernului și despre modul în care se iau deciziile importante pentru țară, înscrie-te acum pentru o excursie ghidată și informativă.

”Vizitatorii se prezintă la intrarea de pe strada Pușkin cu 5-7 min. înainte de ora stabilită, pentru a trece controlul de securitate.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, accesul în clădire se face în baza unui act de identitate valabil, minorii fiind obligatoriu însoțiți de un adult!

Vizitatorii sunt întâmpinați de un ghid în holul intrării din strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Ghidul însoțește grupul de vizitatori pe tot parcursul excursiei.

Excursia începe cu prezentarea Muzeului Guvernului, realizată în holul central al clădirii, unde vizitatorii se pot familiariza cu istoria și activitatea Executivului.”, se arată într-un comunicaat al instituției.

În timpul excursiei, copii vor participa la o adevărată căutare de comori, primind la finalul excursiei o mică surpriză.

Vor putea vizita sala de ședință a Guvernului, locul unde se iau cele mai  importante decizii legislative.

Vizitatorii vor descoperi și sala media, unde au loc conferințele de presă ale miniștrilor.

Întreaga excursie durează aproximativ o oră academică. În timpul vizitei, vizitatorii pot folosi aparate de fotografiat.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv
Articolul anterior
Karma familială în funcție de luna în care ai făcut nunta
Articolul următor