Cetăţenii care au accesat credite de la companiile de microfinanţare nu vor mai putea fi păgubiţi cu sume imense de bani

Cetăţenii care au accesat credite de la companiile de microfinanţare nu vor mai putea fi păgubiţi cu sume imense de bani. Deputaţii PAS propun o iniţiativă legislativă de limitare a ratei dobânzii şi a penalităţilor care sunt acum exagerat de mari. Parlamentarii propun şi o transparenţă mai mare în mesajele de informare pentru accesarea creditelor.

În Republica Moldova, companiile de microfinanţare au oferte atractive, dar înşelătoare şi riscante. De cele mai multe ori cetăţenii nu reuşesc să citească sau să înţeleagă toate clauzele contractuale şi se ajunge la adevărate tragedii.

Recent, un bărbat de 29 de ani şi-a pus capăt zilelor, după ce a aflat că are de achitat 100 de mii de lei pentru un împrumut de doar 5 mii de lei. Pentru a evita astfel de situaţii, deputaţii PAS propun modificări la Legea privind contractele de credite pentru consumatori.

DUMITRU ALAIBA, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe: „Nu poţi să iei 5 mii de lei şi să rămâii dator cu 150 de mii de lei. Asta nu este normal în nicio ţară şi nu trebuie să fie normal şi în ţara noastră. Costul total trebuie să fie unul rezonabil şi va respecta practicile cerinţelor comerciale corecte. În acelaşi timp se plafonează rata dobânzii din contractul de credit la maxim 50 %. Noi avem în ţara noastră cum am spus rate a dobânzii de 1000%. Asta va fi imposibil în cadrul reglementărilor noi”.

O altă modificare propusă, prevede interzicerea aplicării dobânzii flotante la creditele în sumă de până la trei salarii medii pe economie. Achitând dobânda fixă, stabilită la semnarea contractului, consumatorul va evita „surprizele”, când dobânda creşte substanţial în câteva luni după ce creditul a fost contractat.

DORIAN ISTRATI, deputat PAS: „Prin acest proiect de lege se propune informarea corectă a consumatorului în publicitatea creditelor unde dobânda anuală efectivă va fi afişată cu caractere de 3 ori mai mari, făţă de altă informaţie prezentată în publicitate fără a debusola consumatorul şi ai da o claritate mai mare despre creditele de consum şi ipotecare. O altă modalitate ţine de interzicerea aplicării dobânzii flotante la credite în sumă de până la 3 salarii medii pe economie. Astfel consumatorul va achitat doar dobânda fixă stabiltă la semnarea contractului şi se vor evita surprizele când creditul creşte substanţial după ce a fost contractat”.

De asemenea, proiectul propune obligarea creditorului să notifice electronic debitorul de fiecare dată când rata medie a dobânzii pe sectorul bancar a scăzut cu un punct procentual faţă de rata medie din data semnării contractului de credit. Iniţiativa legislative a fost înregistrată la secretariatul Parlamentului.

sursa

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Un copil a comandat de pe telefonul tatălui înghețată și dulciuri de peste 1.000 de dolari
Articolul anterior
Un tânăr vrea să își vândă pielea după moarte și a primit deja o ofertă generoasă. De ce valorează atât de mult
Articolul următor