Cetățenii din nordul țării, în continuare nostalgici după ,,salam de două ruble”: Era bine pe vremuri

Dacă ați crezut că, odată ce Republica Moldova a devenit țară–candidat la o lume mai civilizată și de-acuma suntem cu un picior în Europa, ați greșit amarnic! Cetățenii din nordul țării, nostalgici după salam de două rubleFoto: nordnews.md

Deși, pe 21 mai, oamenii au demonstrat că susțin parcursul european, mai sunt încă dintre cei care nu și-au pus în cui nostalgia după vremurile salamului de două ruble… ș capiși. În unele raioane din nordul țării, monumentele lui Vladimir Ilici mai stau la loc de cinste, unde se adună, cu sau fără socoteală, acei rămași din alte timpuri, transmite nordnews.md.

„-El trebuie să fie aici. – Dar de ce? – Pentru că a fost bine cu el, pe vremea rușilor”.

„Pe timpul Uniunii Sovietice multe ce a făcut, a schimbat întreaga biografie, a schimbat istoria, a fost un om mare”.

La Edineț, încremeniții în trecutul comunist cred că Vladimir Ulianov este parte a istoriei neamului nostru. Probabil, aceștia nu știu că ideologia marxist-leninistă a stat la baza demolării bisericilor și executării prin împușcare a nobilimii, a intelectualilor și a țăranilor înstăriți din Rusia, iar mai târziu, și a celor din Basarabia.

„Nu ne încurcă cu nimic. Acesta este trecutul nostru istoric, ar trebui să ne resemnăm. Nu știu dacă a făcut bine sau rău, dar el este în istorie, este trecutul nostru.”

„Când a condus cu întreg globul pământesc, putem să socotim după vremea trecută, atunci a fost un om foarte deștept, binecuvântat din toate punctele de vedere și cred că merită.”

Cu toate că avem drumuri reparate și școli renovate pe bani europeni, cel puțin 13 vechituri mai țin locul degeaba prin satele și orașele noastre. La Edineț, monumentul lui Lenin stă – și-i șade tare bine – chiar lângă Consiliul Raional. Vezi continuarea și reportajul video aici.

Crimă teribilă în Capitală: Un tânăr și-ar fi omorât mama în bătaie, apoi a chemat o ambulanță pe motiv că s-ar fi simțit rău

Un tânăr a fost reținut fiind suspectat că și-ar fi omorât mama în bătaie. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:48, într-un apartament de pe strada Valea Crucii, din secotrul Botanica al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor PulsMedia.MD, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 27 de ani. Noaptea trecută acesta a solicitat intervenția unei ambulanțe la domiciliu declarândcă mama sa s-ar fi simțit rău.

Când a ajuns echipajul medical la fața locului, au dat peste cadavrul femeiei în vârstă de 48 de ani zăcând la podea și au alertat poliția. La fața locului a intervenit grupul operativ din cadrul IP Botanica, dar și un medic legist, care după ce a examinat vizual trupul victimei, a depistat pe suprafața acestuia mai multe semne de moarte violentă.

Fiul acesteia, tânărul de 27 de ani, care a solicitat intervenția echipajului medical, a fost stabilit a fi principalul suspect. Individul a fost încătușat și escortat la IP Botanica, unde a fost audiat, iar ulterior reținut pentr 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un dosar penal în baza articolului 201/1 alin 4 din Codul Penal, pentru violență în familie soldat cu decesul victimei. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată în instanța de judecată, dânsul riscă pedeapsă cu închisoare de la 12 la 15 ani.

ATENȚE, șoferi! O nouă mașină-capcană, pe drumurile din țară

Atenție, șoferi! 20 de automobile inteligente, care fixează încălcările comise în trafic de conducătorii auto, au fost lansate în regim de testare de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP).

Potrivit unor imagini video distribuite pe rețelele sociale, vehiculele sunt de marca Skoda Octavia, de culoare albă și fără inscripții oficiale, transmite Știri.md.

Anterior, autoritățile au anunțat că aceste vehicule sunt echipate cu sisteme avansate care detectează automat încălcările din trafic, inclusiv lipsa reviziei tehnice, absența asigurării obligatorii, depășirea vitezei, necuplarea centurii de siguranță, dar și alte nereguli.

Și liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a venit cu un mesaj în care confirmă că 20 de mașini ale INSP circulă pe traseele naționale. Acesta i-a îndemnat pe șoferi să fie responsabili și să nu încalce Regulamentul circulației rutiere.

Totuși, șoferii care comit contravenții nu vor primi citații, întrucât vehiculele sunt în regim de testare, scrie sursa citată.

Trei proteste simultane în fața Parlamentului

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile, scrie newsmaker.md

foto: www.nm.md

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.

Japonia intensifică sancţiunile la adresa Rusiei, în urma desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus
Articolul anterior
În 2022, vinurile Moldovei au ajuns în 35 de țări europene
Articolul următor