Cetăţenii Republicii Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană

Cetăţenii Republicii Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană. Conform unei investigatii a jurnalistilor de la Rise Moldova, racolarea se face prin intermediul unor anunțuri puse pe stradă și a mesajelor expediate pe reţelele sociale. Oficialii de la Chișinău spun că acest lucru încalcă Dreptul internațional.

„Am  depistat că recruţii sunt ademeniţi în armata rusă dislocată în  regiunea transnistreană de către militari ruşi care locuiesc în  Tiraspol. Îi ademenesc prin intermediul anunţurilor. M-am prezentat ca locuitor al oraşului Bălţi, care nu a făcut armata,  care nu are catedra militară şi care nu are pe deplin studii medii şi  erau gata să mă ia şi să-mi ofere 600 de dolari”, susține VLADIMIR THORIK, jurnalist RISE Moldova.

Autorul  investigației, jurnalistul RISE, Vladimir Thorik, a apelat câteva  numere de telefon indicate în anunțuri. La mijlocul lunii iulie, el a  discutat cu unul dintre cei ce se ocupă de recrutarea persoanelor pentru  serviciul militar în bază de contract în cadrul Grupului Operativ al  Trupelor Ruse din Transnistria, formațiune dislocată pe teritoriul  regiunii după războiul din 1992.

Jurnaliştii  Rise au intrat şi în posesia unor broşuri care arată ce primesc cei ce  fac serviciul militar. Broșura e din 2019, deci recrutarea se desfășoară  de cel puțin câțiva ani. Promisiunile sunt însoțite de imagini cu  echipamente, hrană și pachete cu produse alimentare, servicii medicale  gratuite, transport până la locul de desfășurare a serviciului,  posibilitatea de pensionare după 20 de ani şi avansare în carieră.  Realitatea este însă alta.

„Din  discuţiile noastre cu apropiaţii celor care îndeplinesc serviciul  militar în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană am aflat că  unii militari angajați prin contract în cadrul GOTR „sunt detașați”,  adică „se află nu în cazarme, ci în niște fortificații echipate special,  iar acasă vin de câteva ori pe lună, pentru o zi sau două. Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria face parte din Districtul  Militar Vest al Rusiei implicat în invazia militară din Ucraina”, VLADIMIR THORIK, jurnalist RISE Moldova.

Racolările  pentru serviciul în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din  Transnistria sunt condamnate de autorităţile de la Chişinău.

ANATOLIE NOSATÂI, ministrul Apărării îi sfătuie pe recruți ”să se gânndească bine ce fac” întrucât este o activitate ilegală.

sursa: www.tvrmoldova.md

Lebădă salvată după ce a suferit fractură la aripă și nu putea ieși la mal

La data de 21 noiembrie 2024, angajații IGSU au fost solicitați să intervină într-o misiune mai puțin obișnuită, pentru a veni în ajutorul unei lebede rănite în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:27, iar potrivit informațiilor, pasărea nu putea ieși singură la mal din apele râului Răut.

În ajutorul acesteia au intervenit salvatorii Inspectoratului, care, ajunși la fața locului, au constatat că lebăda a suferit o fractură la aripă și nu putea ieși la mal din cauza traumei. Angajații IGSU au reușit să recupereze lebăda din apă și noroi, în maximă siguranță. Ulterior, aceasta a fost predată angajaților Inspectoratului pentru Protecția Mediului în vederea oferirii îngrijirilor necesare și a tratamentului corespunzător pentru recuperarea completă.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze din diverse situații de risc 492 de animale.

Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca. Ce a spus pilotul

Avonul Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara vineri, la ora 8.40, a fost direcţionat la Cluj-Napoca, comandantul luând această decizie din cauza vântului puternic de pe Aeroportul Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Timişoara, aeronava, care venea de la Bucureşti, a stat minute bune în zona de aşteptare, pentru a ateriza la Timişoara, însă din cauza vântului putrenic pilotul a decis să plece spre Cluj-Napoca, pentru a ateriza în siguranţă, scrie news.ro.

De asemenea, zborul de întoarcere spre Bucureşti a fost afectat.

Reprezentanţii companiei Tarom vom decide dacă pasagerii vor fi transportaţi la Timişoara pe cale aeriană sau terestră.

Alte zboruri nu au fost afectate pe Aeroportul Timişoara.

Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

Din cauza poleiului, mai multe camioane staționează pe carosabil, în raionul Râșcani

Traseul R7, satul Șaptebani raionul Rîșcani: Din cauza poleiului format, mai multe camioane staționează pe partea carosabilă, anunță Poliția.

Polițiștii sunt la fața locului și acordă ajutor șoferilor.

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe sfinții Foca și Maria Magdalena. De ce este considerată o sărbătoare primejdioasă
Articolul anterior
Rusia reînvie „shop-urile” sovietice. Deschide magazine cu bunuri de import și plata în valută, pentru diplomați
Articolul următor