China: 20.438 de cazuri de coronavirus confirmate, 632 de oameni s-au însănătoșit și au părăsit spitalul

Beijingul consideră epidemia un test major pentru capacitatea de guvernare a Chinei. În zona orașului Wuhan au fost ridicate, în regim de urgență, două spitale, cu 2600 de paturi. Unul a primit deja pacienți. Alte cladiri au fost transformate in spitale improvizate, in contextul agravarii epidemiei. Aici vor fi tratați pacienții cu forme ușoare.

separator
Song Shesheng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate din China: „Situaţia cazurilor se prezintă astfel: 20.438 de cazuri confirmate dintre care 2788 sunt severe. S-au înregistrat 425 de cazuri mortale. În acelaşi timp, 632 de oameni s-au însănătoșit și au părăsit spitalul.”

Autoritățile chineze au început să recurgă la drone echipate cu dispozitive de comunicare în masă pentru supravegherea persoanelor din focar. Aceste sunt avertizate dacă umblă fără măști pe stradă. Se evită, astfel, contactul direct cu localnicii. În același timp, dronele sunt folosite și pentru împrăștierea unor substanțe dezinfectante, scrie stiri.tvr.ro.

Shang Chengxia, secretar adjunct al Comitetului de partid, districtul Anhui: „Le-am comunicat localnicilor prin chat şi alte metode să nu lase rufele la uscat afară, să închidă ferestrele şi uşile şi să fie pregătiţi pentru dezinfectare în spaţii publice.”

Thailanda a confirmat șase cazuri noi pe teritoriul sau, iar autoritățile din Hong Kong au anunțat primul deces. Belgia a confirmat că o persoană repatriată din Wuhan, cu un avion francez, este infectată. Nu a fost depistată la îmbarcare.

Pe de altă parte, peste 3700 de persoane se află în carantină la bordul unei nave de croazieră în Japonia. Un pasager din Hong Kong, care s-a aflat pe vas, a fost depistat cu coronavirus. Pasagerii rămân în camere până vor fi testați de echipele speciale trimise se guvernul nipon.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus o urgență la nivel global.

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Tânăr din Strășeni, prins transportând ilegal lemne la Leova

La data de 26 noiembrie curent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Leova” de comun cu Inspectoratul de Poliție Leova, au efectuat razii în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acestei conlucrări, în orașul Leova a fost stopat un mijloc de transport de model Ford Transit, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un conațional în vârstă de 22 de ani, locuitor al orașului Strășeni.

În urma verificărilor de rigoare, în interiorul microbuzului au fost depistate produse lemnoase, în cantitate de 3 metri cubi, lemn tare, fără acte de proveniență.

Mijlocul de transport și încărcătura au fost indisponibilizate, conform legislației în vigoare, iar cazul a fost sesizat Inspectoratului pentru Protecția Mediului Leova.

Cazul este cercetat în continuare, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

Invazie de lupi într-o localitate din Moldova. Oamenii sunt îngroziți
Articolul anterior
Un moldovean a fost rănit într-un grav accident, în apropiere de vama Albița
Articolul următor