Chișinăuienii sărbătoresc astăzi Hramul Orașului

Chișinăuienii sărbătoresc astăzi Hramul Orașului. Anul acesta, hramul va fi sărbătorit timp de două zile. Prin urmare, în perioada 14-15 octombrie, cetățenii sunt invitați pentru a marca împreună istoria, cultura și tradițiile Capitalei. De dimineață, la Catedrala Mitropolitană ,,Nașterea Domnului” a fost oficiat ritualul divin. În Piața Marii Adunări Naționale, locuitorii orașului și oaspeții capitalei vor avea parte de spectacole artistice, muzică, târguri cu lucrări de artizanat.

Pe 14 octombrie vom promova colective muzical-artistice municipale, precum și artiști autohtoni afirmați pe scenele internaționale, care vor evolua în Piața Marii Adunări Naționale: Orchestra municipală de muzică populară a Fraţilor Advahov cu Zinaida Julea, Adriana Ochișanu și Gabriel Nebunu; Capela Corală Academică „Doina”; Nicolae Gribincea și „Plăieșii”; Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”; Ansamblul „Ștefan-Vodă”; Ansamblul etnofolcloric model „Romanița”; Cristina Scarlat; formația „Zdob și Zdub”. INVITAT SPECIAL – HOLOGRAF!

Vă invităm în Piața Marii Adunări Naționale, să sărbătorim împreună istoria, cultura și tradițiile capitalei noastre – Chișinău!

Programul integral al Hramului Orașului – 14 OCTOMBRIE:

 08:30 – DEPUNERE DE FLORI la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt;

09:00-10:30 – LITURGHIA DE HRAM de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”;

11:00-11:45 – INAUGURAREA SĂRBĂTORII HRAMUL ORAȘULUI CHIȘINĂU (Piața Marii Adunări Naționale) PARTICIPĂ: Cristina Scarlat, Capela Corală Academică „Doina”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul etnofolcloric model „Romanița” etc.

11:45 – 13:30 – TABLOU FOLCLORIC „Ca la HRAM” (Piața Marii Adunări Naționale) PARTICIPĂ: Orchestră de instrumente aerofone, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Ansamblul etnofolcloric model „Romanița”, colective de dansurii populare etc.

14:00-18:00 – DIVERTISMENT MUZICAL „Orașul meu, iubit Chișinău…” (parcuri / scuaruri renovate)

ÎN RECITAL: Colectivele artistice din subordinea Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultrural și Colectivele artistice ale centrelor de creație municipale;

 18:30 –20:00 – CONCERT DE FANFARĂ „În oraș la Chișinău” (Piața Marii Adunări Naționale) PARTICIPĂ: FANFARĂ (coordonator Veaceslav Veste) COREGRAFIE: Ansamblul etnofolcloric model „Romanița” și colective de dansuri populare;

20:00- 23:00 – „HORA CHIȘINĂULUI” – CALEIDOSCOP MUZICAL (Piața Marii Adunări Naționale)

20:00-20:45 – „ZDOB și ZDUB”

20:45-22:15 – Orchestra municipală de muzică populară condusă de Frații Advahov cu Zinaida Julea, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul etnofolcloric „Ștefan-Vodă” etc.

22:15-23:00 – „HOLOGRAF”

Municipalitatea a pregătit pentru cetățeni un program cultural – artistic variat, în aer liber, având ca scop prezentarea capitalei Republicii Moldova – Chișinău, a culturii și a atracțiilor frumoase din oraș, inclusiv a obiectivelor care au prins viață după lucrările de reabilitare.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Cât alcool are mustul. Cui îi este contraindicat tulburelul
Articolul anterior
Mesajul Maiei Sandu de Hramul orașului Chișinău
Articolul următor