Cifre oficiale ale autorităților ruse: 9,7 milioane de plecări din Rusia în trei luni

70% dintre rușii care au plecat din țară au mers în cinci locuri: Abhazia (provincie separatistă a Georgiei a cărei independență este recunoscută de Rusia), Turcia, Kazahstan, Georgia și Finlanda, potrivit datelor pentru iulie-septembrie, transmise de serviciul de securitate al Rusiei (FSB), citate de publicația rusă Kommersant.

Cifre oficiale de la FSB: 9,7 milioane de plecări din Rusia în trei luni, de două ori mai mult decât în trimestrul anterior

Cele 9,7 milioane de ieșiri din țară în al treilea trimestru al anului reprezintă aproape o dublare a numărului din trimestrul anterior, când au fost înregistrate 5 milioane de plecări, dar este o valoare sub nivelul pre-pandemic. 16,1 milioane de plecări au avut loc, potrivit datelor Serviciului Federal de Securitate (FSB), în al treilea trimestru al anului 2019.

Al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie) include momentul în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a populației pentru a lua parte la războiul din Ucraina (21 septembrie). Imediat după semnarea decretului, vămile au fost pline de bărbați ruși care au decis să plece din Rusia pentru a nu fi mobilizați pe front.

Dintre aceste plecări, 2,5 milioane au trecut granița în provincia separatistă Abhazia, urmată de Turcia care a primit aproximativ 2,1 milioane de oameni.

După cum se menționează în statistici, scopul principal al vizitelor țări a fost turismul. Abhazia și Turcia sunt lideri în trimestrul al treilea în ceea ce privește numărul de plecări ale rușilor din 2018 cel puțin.

Locul trei ca număr de plecări este ocupat de Kazahstan, unde rușii au intrat de 1,3 milioane de ori în trimestrul trei. Pe locurile următoare în statistici mai figurează: Georgia, Finlanda, Armenia, Kîrghîzstan și Uzbekistan.

Statisticile FSB țin cont de numărul de treceri a frontierei, și nu de numărul de cetățeni care au plecat.

sursa

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Femeia care a născut natural la 68 de ani. Copiii o reneagă pentru că a ales să nască la această vârstă înaintată
Articolul anterior
Studiu: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și poate aduce cu sine și alte probleme de sănătate
Articolul următor