Cimpanzei observați cum tratează rănile altor cimpanzei, folosind insecte strivite

Cercetătorii au observat un comportament inedit la un grup de cimpanzei din Africa, și anume cum își tratează propriile răni sau chiar și ale altora cu ajutorul unor insecte prinse în zbor, potrivit unui studiu publicat recent, scrie digi24.ro.

La oameni, primul instinct este să dezinfecteze rana și să o acopere cu un bandaj. Însă cimpanzeii au inventat o metodă mai creativă: prind insecte și le pun direct pe rana deschisă.

Oamenii de știință au observat acest comportament la cimpanzeii din vestul Africii, în Gabon, și au mai observat că primatele folosesc insectele nu numai pentru a-și trata propriile răni, ci și pe ale semenilor.

Studiul, publicat luni în revista Current Biology, marchează o contribuție importantă la dezbaterea științifică în derulare privind abilitatea cimpanzeilor  – și a altor animale, în general – de a-i ajuta dezinteresat pe alții.

Proiectul a început în 2019, când o femelă adult de cimpanzeu, Suzee, a fost văzută inspectând o rană la piciorul puiului ei adolescent.

Suzee a prins o insectă din zbor, a băgat-o în gură, aparent strivind-o, după care a pus-o pe rana puiului ei. Apoi a luat insecta de pe rană și a repetat mișcarea de încă două ori.

Scena s-a petrecut în parcul național Loango de pe coasta atlantică a Gabonului, unde cercetătorii studiază un grup de 45 de cimpanzei centrali, o subspecie aflată în pericol de dispariție. Oamenii de știință au observat de cel puțin 19 ori cimpanzei administrându-și acest tratament într-o perioadă de 15 luni.

Iar în alte două ocazii au văzut cimpanzei răniți primind acest tratament de la alți membri ai grupului.

Rănile, uneori cu dimensiuni de câțiva centrimetri, provin de la conflicte între membrii grupului sau cu membrii unui grup rival.

Departe de a protesta împotriva tratamentului, cimpanzeii răniți erau fericiți că sunt îngrijiți. „E nevoie de multă încredere să pui o insectă pe o rană deschisă. Par să înțeleagă că, dacă îmi faci asta cu această insectă, atunci rana mea se va vindeca. E uimitor”, a declarat Simone Pika, biolog la Universitatea Osnabruck din Germany, coautor al studului.

Cercetătorii nu au putut identifica ce insectă a fost folosită pentru tratarea rănilor, dar cred că este o insectă zburătoare, dat fiind mișcarea rapidă a cimpanzeilor de a o prinde. 

Simone Pika afirmă că insecta ar putea conține substanțe antiinflamatorii care au un efect de calmare. Insectele sunt cunoscute pentru diferitele lor proprietăți medicinale, iar cercetătorii trebuie să facă mai multe studii pentru a identifica insecta folosită de cimpanzei.

Păsările, urșii, elefanții și alte animale au fost observate cum de autotratatează, de exemplu mâncând anumite plante. Ce este însă unic la cimpanzei este că nu se tratează numai pe ei, ci și pe alții.

Unii cercetători se îndoiesc totuși de capacitatea speciilor de animale de a manifesta comportamente prosociale, cum ar fi îngrijirea dezinteresată a altora, mai spune Simone Pika.

Dar în acest caz cimpanzeii nu au nimic de câștigat, a adăugat ea. Atunci, de ce o fac? La oameni, comportamentul prosocial are legătură în general cu empatia, o ipoteză care merită studiată în continuare, a mai adpugat cercetătoarea.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Războiul pentru aurul Crimeei. Cum a ajuns tezaurul peninsulei anexate de Rusia motivul unui conflict juridic între Moscova și Kiev
Articolul anterior
Cum a reacționat prințul William când a aflat că mama lui vitregă, Camilla, va fi noua regină a Marii Britanii
Articolul următor