Cine e prima femeie care a terminat unul dintre cele mai grele maratoane

O alergătoare britanică a intrat în istorie, devenind prima femeie care a terminat unul dintre cele mai grele maratoane din lume.

Jasmin Paris, din Midlothian, a terminat ultra-maratonul Barkley  din Tennessee cu doar un minut și 39 de secunde înainte de termenul limită de 60 de ore, transmite stirileprotv.ro.

Mii de susținători au urmărit cursa pe rețelele de socializare, în timp ce ea a ajuns la finalul ei cu sufletul la gură, vineri.

Ea era atât de epuizată încât s-a prăbușit la pământ după ce a terminat cursa care este inspirată de o evadare celebră din închisoare.

Traseul, la Frozen Head State Park, se schimbă în fiecare an, dar acoperă 160 de kilometri, implicând 60.000 de metri de urcare și coborâre – aproximativ de două ori mai mult decât înălțimea Muntelui Everest, scrie BBC.

Doar 20 de persoane au reușit să ajungă la finalul cursei în cele 60 de ore alocate, de când aceasta a fost extinsă la 100 kilometri în 1989.

„Maratonul Barkley este o provocare cu adevărat unică, iar ideea de a alerga a crescut în mine în ultimii ani. Simt un amestec de emoție și nervi. Știu că va fi foarte greu, poate chiar imposibil, dar, în același timp, asta mă face să îmi doresc să îl termin”, a spus Jasmin Paris înainte de cursă.

Cine a reușit să termine cursa

Alergătorul ucraineano-canadian Ihor Verys a fost primul care a ajuns la linia de sosire în 58:44:59, devenind astfel primul alergător ucrainean și canadian care a terminat maratonul Barkley.

Următorul care a trecut linia de sosire a fost John Kelly în 59:15:38 – a treia sa sosire în șapte încercări – urmat de Jared Campbell din Utah în 59:30:32. Greig Hamilton din Noua Zeelandă a fost al patrulea la sosire, ajungând în 59:38:42.

Dar toți ochii au fost ațintiți asupra alergătoarei britanice Jasmin Paris, care a intrat în istoria Barkley, devenind prima femeie care a terminat toate cele cinci bucle. În vârstă de 40 de ani, ea a terminat în 59:58:21.

Cum te poți înscrie la cursă și în ce constă ea

Potențialii alergători trebuie să scrie un eseu cu tema: „De ce ar trebui să mi se permită să alerg în cadrul Barkley”, împreună cu o taxă de intrare de 1,60 dolari și, dacă reușesc să îl termine, primesc o scrisoare de condoleanțe.

De asemenea, alergătorii trebuie să aducă o „taxă” suplimentară, care în trecut a inclus lucruri precum o cămașă albă, șosete sau o plăcuță de înmatriculare a mașinii, ca donație pentru că nu au terminat cursa.

Concurenții trebuie să găsească între nouă și 14 cărți de-a lungul traseului (numărul exact variază în fiecare an) înainte de a scoate din fiecare carte pagina corespunzătoare numărului lor de cursă, ca dovadă a finalizării.

Aceștia le duc la creatorul și directorul cursei, Cantrell, cunoscut și sub numele de „Laz”, la sfârșitul fiecărei ture. Acesta așteaptă la poarta galbenă devenită iconică prin documentarul Barkley Marathons din 2014: Cursa care își mănâncă tinerii.

Cursa începe oricând, de la miezul nopții până la prânz în ziua competiției, atunci când creatorul maratonului își aprinde o țigară.

Traseul nu este marcat, iar concurenții trebuie să-l memoreze în prealabil.

Prima și a treia buclă se parcurg în sensul acelor de ceasornic, în timp ce a doua și a patra buclă se parcurg în sens invers acelor de ceasornic. Primul care termină prima buclă din cea de-a patra poate decide în ce direcție va merge în ultima buclă.

Anul trecut, Jasmin a devenit prima femeie din 2001 încoace care s-a angajat într-o a patra buclă.

Anterior, cea mai bună realizare feminină a fost cea a lui Sue Johnston de 106 km în 2001, când peste 30 de concurente nu au reușit să ajungă la prima carte (două mile).

Sponsorul ei, Inov8, a declarat că reușita ei este „una dintre cele mai frumoase povești” din acest sport.

David Miller, un fotograf profesionist prezent la cursă, a declarat pentru BBC Scotland că, cu trei minute înainte de încheierea timpului a auzit strigăte și un vuiet și erau oameni care o încurajau pe Jasmin.

„Ea a sprintat și a dat tot ce a avut mai bun, deoarece nu avea loc de eroare, pentru că altfel nu ar fi ajuns la linia de sosire”, a spus el.

Traseul se schimbă în fiecare an, dar este format aproximativ din cinci bucle de 20 de mile, cu doar 35 de participanți admiși în fiecare an.

Evadarea unui infractor a dus la apariția maratonului

Traseul Barkley a fost creat de Gary „Lazarus Lake” Cantrell și Karl Henn.

Ideea cursei le-a venit când au auzit despre evadarea în 1977 a lui James Earl Ray, asasinul lui Martin Luther King Jr, din penitenciarul de stat Brushy Mountain din apropiere.

Ray a parcurs 19 km, după ce a alergat mai mult de 50 de ore în pădure, ascunzându-se de căutările aeriene în timpul zilei.

Se pare că Cantrell a luat în derâdere distanța parcursă de Ray, spunând: „Aș putea face cel puțin 160 km”.

Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

Accident nocturn în raionul Sîngerei. Un șofer de BMW, fiind tras pe dreapta și documentat de un echipaj INSP, s-a ales și cu mașina boțită, după ce o Toyota s-a izbit de automobilul acestuia. Impactul a avut loc aseară, 26 aprilie, în localitatea Prepelița.

„Conducătorul unui autovehicul de model BMW, în vârstă de 37 de ani, se afla parcat pe marginea traseului R 6 Prepelița, fiind documentat de echipajul INSP.

În acest timp, din direcția localității Telenești se deplasa un autoturism de model Toyota Avensis, condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, care, fiind neatent, a tamponat autovehiculul de model BMW.

În urma impactului persoane traumate nu sunt.

La moment se stabilesc circumstanțele”, a declarat pentru Unimedia.info, Banari Ina, ofițer de presă din cadrul IP Sîngerei.

,,Românii au talent”. O fetiță din Chișinău a emoționat-o până la lacrimi pe Andra cu vocea sa

Mia Rusu are 12 ani, este din Chișinău, Moldova, și a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea. 

Mia Rusu a cântat pe scena „Românii au talent” piesa Le Temps des cathédrales, de Riccardo Cocciante. Fata a reușit să ridice în picioare publicul și pe cei patru membri ai juriul cu prestația sa.

„Este o fată foarte, foarte drăguță și curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. (…) Ai atins toate notele astea, acutele. Bravo!”, a spus jurata Andra, după evoluția tinerei artiste.

„Mie mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Da, eu cred că ești făcută pentru muzică! Îți face mare plăcere să fii pe scenă. Ai în față un drum lung, greu, cu suișuri și coborâșuri, dar foarte frumos dacă reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a menționat, la rândul său, juratul Dragoș Bucur.

Ulterior, cei patru membri ai juriului i-au acordat câte un „Da”. Astfel, Mia Rusu a trecut în următoarea etapă a concursului de talente.

Leul moldovenesc va avea o nouă față. Guvernatorul BNM: ,,Va fi un proiect foarte frumos”

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a confirmat că există un plan de actualizare a aspectului leului moldovenesc. Urmează consultări și discuții suplimentare pe această temă, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8.

Întrebat dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatorul a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În prezent, bancnotele sunt realizate din hârtie, iar designul acestora a fost creat de regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote sunt reprezentați domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și mai multe monumente de importanță națională.

Ideea actualizării designului leului moldovenesc și îmbunătățirea calității materialului din care sunt fabricate nu este una nouă. Acest subiect a mai fost discutat și acum șase ani.

Un miliardar rus cere ,,atac nuclear total” asupra Ucrainei, pe care o considera vinovată pentru cele întâmplate în Rusia
Articolul anterior
Departe de casă, au împlinit 19 ani! Mesajul emoționant al Aurei pentru gemenele sale
Articolul următor