Cine este eleva care va fi eliberată de la trei examene de BAC și ce visează să devină

Patricia Caraman se numără printre cei patru elevi care vor fi eliberați de la trei examene de Bacalaureat, cu nota 10 din oficiu. Tânăra este din Chișinău și va absolvi Liceul „Aristotel”, unde a învățat la profilul umanist. Provine dintr-o familie de medici și visează să devină pilot, scrie moldova.europalibera.org.

Într-o discuție cu Europa Liberă, Patricia a povestit că se aștepta să fie eliberată de la examenele la limba română, istorie și engleză. Deține certificatul Cambridge English, iar la celelalte două discipline a obținut locuri de frunte la olimpiadele republicane, la care participă de mai mulți ani. Se bucură de succesele pe care le-a obținut, dar spune că acestea au „un preț”.„Mai puțină odihnă, mai ales în perioadele în care se desfășurau olimpiadele. Pentru că până ajungi la olimpiada republicană, ai de trecut de cea de sector și municipală. Și mai mult se limitează timpul liber, timpul de comunicare, de socializare. Evident, trebuie să te concentrezi dacă intenționezi să obții anumite performanțe”, afirmă Patricia.

Patricia Caraman împreună cu Sorocean Inga, profesoară de limbă și literatură română, la Concursul Național de Eseuri, organizat de Muzeul Național de Literatură cu genericul „3 întrebări pentru scriitorul meu preferat”

Eleva va susține doar examenul la alegere. Deși este la profil umanist, a ales matematica, pentru că îi place această disciplină și pentru că are tangențe cu profesia pe care și-o dorește, cea de pilot.

„O să merg în aviație. Acum aleg academia la care urmează să studiez. Mă fascinează acest domeniu și mă regăsesc în el. Părinții mei sunt medici, nu avem piloți în familie, voi fi prima”, spune tânăra zâmbind.

Este mulțumită de studiile pe care le-a făcut la liceu, în special, pentru că a avut un alt model învățare. Și-a putut alege obiectele și astfel s-a concentrat pe disciplinele care o pasionează și care o vor ajuta în viitor. Ea crede că programa școlară la unele obiecte este învechită.

„La română, spre exemplu. Profesoara noastră se uita după curriculum, dar mai mult venea cu prezentările sale, adică ea respecta programa școlară, dar nu se lucra doar după manual. Asta, într-adevăr, ajută foarte mult”, spune Patricia.

Tânăra nu crede că programa școlară trebuie simplificată, ci modernizată, ca să fie în pas cu timpurile. Ea nu-și vede viitorul în Moldova.

„Aș pleca doar din cauza profesiei pe care vreau să mi-o aleg, dar în Moldova ai putea să-ți construiești un viitor. Depinde, într-o anumită măsură, de condițiile pe care ți le oferă statul, însă tu, dacă ai ambiții, ești determinat să obții ceva, obții oriunde”, a spus Patricia Caraman Europei Libere.

Ceilalți elevi eliberați de la trei examene de Bacalaureat sunt de la liceul „Mihai Eminescu” din Bălți și de la un liceu privat din Chișinău. Pe 7 iunie, ei vor fi felicitați de Ministerul Educației.

În total, în sesiunea curentă de Bacalaureat, 93 de absolvenți au primit două note de 10 din oficiu. De asemenea, 2.594 de elevi vor avea 10 la limba străină, cei mai mulți din ultimii 10 ani.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Vrăjitoarea favorită a lui Putin, care făcea incantaţii inamicilor, a fost arestată
Articolul anterior
Dorul de casă și țara natală i-a unit pe moldovenii din Franța la un eveniment emoționant dedicat copiilor din diaspora noastră
Articolul următor