Cine este omul care îl poate provoca pe Putin. Luptă pentru putere la Moscova

Se pare că liderul de la Kremlin a observat în cele din urmă că războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei a creat un concurent periculos pentru puterea sa. Este vorba de Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, ai cărei mercenari luptă alături de armata rusă, scrie jurnalistul Mihail Zîgar într-un editorial publicat pe site-ul cotidianului american „The New York Times” și citat de adevarul.ro.

Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, ar putea fi considerat, depinde pe cine întrebi, fie persoana anului, fie răufăcătorul anului. Însă, potrivit mai multor surse de la Moscova, Putin este încrezător că îl poate slăbi pe acest oligarh care a intrat în conflict cu Statul Major al armatei ruse. Totuși, efectul ar putea fi opus, unii oameni văzându-l pe șeful mercenarilor Wagner drept cel mai probabil favorit la succesiunea lui Putin.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Putin s-a asigurat de înăbușirea unor potențiali pretendenți la scaunul său și a încercat să prevină apariția unui lider militar popular care ar putea reprezenta o amenințare pentru el. În vara anului 2022, de exemplu, ambițiosul general Aleksandr Lapin a fost retrogradat și supus unui linșaj mediatic pentru stoparea unei campanii de glorificare a sa.

Potrivit unor surse de la Kremlin citate de Mihail Zîgar, Putin îl percepea pe atunci pe Prigojin drept omul său, o persoană ascultătoare și ușor de folosit ca o contrapondere la generali.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Prigojin a avut parte de o ascensiune neașteptată. S-a făcut cunoscut inițial ca „Bucătarul lui Putin”, o aluzie la contractele de catering obținute de la statul rus. Apoi a intrat în atenția presei internaționale pentru fabrica de troli de la Sankt Petersburg, care a figurat în investigația procurorului special Robert Mueller privind amestecul Rusiei lui Putin în alegerile desfășurate în 2016 în Statele Unite. În cele din urmă, Prigojin a devenit faimos ca fondator al companiei militare private Wagner, ai cărei mercenari au fost depistați pe rând în războiul din Donbas, în Siria, în Africa și acum în Ucraina.

Ca șef al fabricii de troli, Prigojin a fost responsabil de înfăptuirea unor misiuni delicate pentru Putin. Din 2022, ca șef al grupării Wagner în contextul războiului din Ucraina, omul de afaceri pare să fi promovat într-o ligă superioară, depășindu-i pe toți ceilalți „prieteni” ai lui Putin la capitolul putere și influență. Printre aceștia se numără ministrul Apărării Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, directorul general al Rostec, Serghei Cemezov, și cel mai apropiat prieten al lui Putin, Iuri Kovalciuk. Prigojin i-a ocolit pe toți și pare a fi cel mai important jucător din Rusia. Este atât cel mai popular jucător politic, cât și persoana de care se tem oficiali de rang înalt și oameni de afaceri din Rusia.

Ascensiune politică pe fundalul războiului

Ascensiunea politică meteorică a lui Evgheni Prigojin a început în vara anului 2022, cu o campanie de recrutare pentru război în închisorile rusești. Și-a permis chiar să promită grațieri pentru șase luni petrecute în prima linie a războiului.

Prigojin nu și-ar fi permis acest lucru dacă nu ar fi avut acces la agențiile-cheie de securitate ale Rusiei: Serviciul Federal al Penitenciarelor – un stat în stat -, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Comitetul de Investigații. Toate aceste structuri au un statut special, raportează doar lui Putin și nimeni nu îndrăznește să le cearî socoteală. Însă situația s-a schimbat – a apărut un joker care poate învinge toți așii în același timp. Dacă Prigojin poate elibera orice prizonier, înseamnă că puterile sale sunt nelimitate.

Următorul indiciu al noului statut al lui Prigojin a fost observat din confruntarea deschisă în care acesta s-a dedat cu Ministerul Apărării și cu Statul Major.

Acest conflict a fost un fenomen nou pentru sistemul politic al Rusiei. În trecut, unii subordonați ai lui Putin nu își permiteau să se dedea unor atacuri publice împotriva rivalilor lor din sistem. Dar, în 2022, acest lucru s-a schimbat. De la începutul invaziei, Putin este obsedat de război. Este singura lui preocupare, susțin sursele lui Mihail Zîgar. Dacă oamenii care au ajuns în prima linie au căpătat acces direct la el, unii membri ai cercului interior au devenit mai puțin importanți.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

Usturoiul în vin roșu vindecă peste 100 de boli și afecțiuni
Articolul anterior
Ai părul blond? Cele 3 culori care ți se potrivesc perfect
Articolul următor