Cine este românca din Italia care a câștigat un prestigios concurs de cofetărie

O româncă pe nume Cristina Niță, în vârstă de 51 de ani, a câștigat recent la Florența concursul de cofetărie „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, care a avut loc cu sprijinul primăriei din marele oraș italian. Cristina s-a clasat pe locul întâi din 22 de concurenți, cei mai buni cofetari din oraș și împrejurimi.

Cristina Niță a sosit în Italia în urmă cu 26 de ani și în prezent este cofetar-patiser șef la Patiseria „Nuovo bar Gori”, din via Limbert, menționează La Nazione, citat de rotidianul.ro. Ea a câștigat prima ediție a concursului „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, concurs sponsorizat de Primăria orașului Florența.

„Zuccotto” este cel mai tradițional desert florentin, cu o istorie care își are rădăcinile în secolul al XVI-lea la curtea nobililor De’ Medici. De fapt, acest desert a fost numit inițial „coiful Catherinei de Medici”.

„Când am ajuns în Italia – a povestit Cristina – aveam o diplomă în sectorul chimic-electronic obținută în România. A trebuit să o iau de la zero, ca ajutor în bucătărie și mi-am dat seama că patiseria e pasiunea mea.”

Inițial, românca a lucrat în patiseria „Nuovo bar Gori” din anul 1999 și până în 2016. În anul 2018, proprietarii Marcella Colzi și Valdemaro Gori au vândut afacerea lor unei femei de naționalitate chineză, pe nume Valentina. Auzind despre calitățile conaționalei noastre, Valentina a rechemat-o pe Cristina la locul vechi de muncă dorind să o aibă printre angajații săi.

Despre concursul pe care tocmai l-a câștigat, Cristina a povestit:

„Concursul a dat cofetarilor libertatea de a reinventa desertul ca prezentare și ca ingrediente, adăugând sau modificând puțin rețeta pentru a o face în pas cu vremurile. Am folosit clasicul lichior Alchermesi și o ricotta jumătate de oaie și jumătate de lapte de vacă. Ricotta era ingredientul folosit pe vremea Medicilor pentru că atunci încă nu exista frișca. M-am documentat ca întotdeauna pentru că patiseria este tot un studiu de rețete și cred că am făcut zece zuccotti înainte să obțin ceea ce îmi doream. Am avut competiție și acasă…”. Partenerul de viață al Cristinei, Marco, este patiser la „Delizia” din Poggio a Caiano și a participat și el la concurs.

Juriul concursului a fost format din Annamaria Tossani (jurnalist), Zeffiro Ciuffoletti (profesor la Universitatea din Florența), Cristina Blasi (profesor și director al facultății universitare „Academia de Arte Culinare-Cordon Bleu”), Marco Gemelli (directorul revistei „Il Forchettiere”), Elena Farinelli (blogger alimentar), Massimo Cortini, maistru patiser, proprietar și organizator al competiției cu Maurizio Melani, jurnalist și profesor universitar.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Fii sexy și simte-te confortabil în lenjeria ta preferată din noua colecție de la TAGAER
Articolul anterior
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Articolul următor