Cine sunt eroii care i-au salvat pe copiii blocați în peșteră

După 18 zile în care au fost blocaţi într-o peşteră din nordul Thailandei, cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal au fost salvaţi printr-o operaţiune aproape imposibilă, din care au făcut parte un grup de scafandri şi experţi internaţionali, în colaborare cu marina thailandeză.

separator

Deşi primii care i-au găsit pe copii şi antrenor în peşteră au fost scafandrii britanici, efortul de a-i scoate de acolo a fost unul global, la care au participat, printre alţii, şi scafandri din Marina Thailandeză. Din păcate operaţiunea s-a concluzionat şi cu o victimă, unul dintre scafandrii thailandezi pierzându-şi vinerea trecută viaţa în timp ce ajuta la pregătirile necesare pentru a-i scoate pe copii din peşteră, relatează BBC, potrivit ziarulonline.com.

Chiar dacă până acum au fost oferite puţine informaţii privind identitatea şi rolul celor care au ajutat la operaţiune, în mare parte pentru că aceştia au fost reticenţi în a vorbi, jurnaliştii britanici au reuşit să ia legătura şi să vorbească cu o parte dintre salvatori.

Jon Volanthen şi Richard Stanton

După nouă zile în care au stat prinşi în subteran, prima legătură cu exteriorul a celor din peşteră a fost cu britanicul John Volanthern. Împreună cu Richard Stanton şi un expert britanic în speologie, Robert Harper, cei treu au fost chemaţi la faţa locului de către autorităţile thailandeze, ajungând la trei zile de când grupul a fost dat dispărut.

Volanthen, un consultant IT şi Stanton, un fost pompier, fac parte dintr-o echipă specializată în misiuni de salvare în peşteri din Ţara Galilor. Cei doi au mai luat parte anterior la zeci de misiuni de salvare în ţări precum Norvegia, Franţa şi Mexic.

Richard Harris

Doctor de profesie, Harris este din Australia şi are zeci de ani de experienţă în scufundări. Bărbatul a fost cel care a examinat băieţii din peşteră şi şi-a dat acordul la pornirea misiunii de salvare, întrucât dacă cei echipa de fotbal ar fi fost prea slăbiţi, scoaterea ei la suprafaţă ar fi fost prea periculoasă.

Potrivit presei australiene, Harris a participat la numeroase explorări în astfel de peşteri în Australia, China şi Noua Zeelandă. În 2011, acesta a recuperat corpul fără viaţă al prietenului său, un alt scafandru cu experienţă, care a rămas fără aer într-o expediţie dificilă din Australia de Sud. Jurnaliştii australieni spun că prezenţa sa la operaţiunea din Thailanda a fost solicitată în mod special de către scafandrii britanci.

Forţele din Marina Thailandei şi Saman Gunam

O mare parte din echipa de salvare a fost constituită din trupe speciale thailandeze, dintre care Pak Loharnshoon şi alţi trei prieteni s-au oferit voluntari să stea alături de băieţi în momentul în care i-au găsit cu o săptămână în urmă. Aceştia din urmă au fost ultimii care au ieşit din peşteră la finalul misiunii.

Un alt thailandez, subofiţerul Saman Gunam, în vârstă de 38 de ani şi scafandru în rezervă a murit în subteran după ce şi-a pierdut cunoştinţa. Acesta livra rezerve de oxigen şi se afla ca voluntar în operaţiune. „A fost lăudat ca un erou pentru cine a fost. Adora să-i ajute pe alţii, să facă muncă de caritate şi să ducă lucrurile la capăt”, a declarat soţia lui Gunam, citată de BBC.

Mikko Paasi

Mikko Paasi, de origine finlandeză, deţine un centru de scufundări pe o mică insulă din Thailanda, Koh Tao. Pe 2 iulie, în ziua în care au fost descoperiţi băieţii şi antrenorul, soţia lui Mikko a scris pe Facebook că i-a cupărat soţului un bilet de avion pentru a se deplasa în Chiang Rai şi a se alătura misiunii de salvare. Vizita în Chiang Rai a înlocuit şi sărbătorirea celui de-al optulea an de căsnicie dintre cei doi.

Ivan Karadzic

Danezul Ivan Karadzic s-a mutat în Koh Tao la câţiva ani după Paasi, iar acum este co-proprietar al centrului de scufundări. Acesta a povestit pentru BBC că în momentul în care l-a văzut pe unul dintre scafandri alături de primul copil i s-a fost frică deoarece nu ştia dacă băiatul mai trăia sau nu. Totuşi, a fost uşurat să afle mai apoi că băiatul trăia.

Erik Brown

Canadianul Erik Brown, un instructor tehnic de scufundări din Vancouver, a făcut şi el parte din echipa de scafandri. Acesta şi-a început cariera în scufundări acum mai bine de un deceniu şi a co-fondat echipa Blue Immersion, o şcoală pentru scufundători în Egipt. Marţi, acesta scria pe Facebook că a participat la şapte misiuni de scufundări în nouă zile, cumulând în total 63 de ore în peşterile Tham Luang.

Ieri părinții și-au putut vedea copiii pentu prima dată, doar prin peretele de sticlă. Vezi video!

Șoferul suspect în cazul răpirii tinerei din Orhei, găsită moartă, riscă detenție pe viață

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, care se afla la volanul automobilului de ocazie în care a urcat tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută, riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață, fiind bănuit de omor intenționat, anunță Procuratura Generală.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

În rezultatul măsurilor întreprinse de către Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliție, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești.

În rezultatul măsurilor întreprinse, corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului.

Procuratura urmează să dispună expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte, precum și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte. Vor fi audiați în calitate de martori deținătorii de construcții temporare din adiacentul locului depistării cadavrului, inclusiv cu dispunerea altor acțiuni relevante, după caz.

„Putin, învins și umilit. Timpul lui a expirat!” Declarația șocantă a fostului purtător de cuvânt al „țarului”

Un fost aliat al lui Vladimir Putin, Alexander Nevzorov, spune că Putin a fost umilit de decizia bipartizană a Camerei Reprezentanților din SUA de a debloca ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie evz.ro.

Nevzorov: „Putin este învins și umilit. Timpul lui a expirat”

Nevzorov, fost purtător de cuvânt al lui Putin în campania din 2012, vorbește deschis despre înfrângerea liderului de la Kremlin și începutul „actului al treilea al unui război mortal pentru Rusia”.

„Ieri, Putin a suferit o înfrângere majoră. „Cariera” sa internațională s-a încheiat”, scrie Alexander Nevzorov.

„Acum, „bătrâna de la Kremlin” urlă cu amărăciune din cauza influenței sale globale.

Vampirul a fost brutal „spălat” de pe toate fronturile sale politice construite cu viclenie: pe frontul diplomatic, pe frontul spionajului global, pe mass-media, comerț etc. Milioanele turnate în „Operațiunea Congres” au dispărut în vânt. Prăbușirea este colosală.

Eforturile pe care Putin le-a făcut pentru a preveni continuarea asistenței militar-financiare pentru Ucraina au fost cu adevărat titanice.

Timp de multe luni, lupta pentru Occident a continuat, invizibilă pentru lume.

Totul a fost implicat în asta – și totul a fost în zadar”, consideră Nevzorov.

Putin, acuzat că a pus la cale tragedia de la Mall

„Hecatomba de la Crocus a fost, de asemenea în zadar.

Cele 150 de cadavre carbonizate „cu urme ucrainene” nu și-au făcut treaba. Spectatorii morți, jertfiți pe „altarul patriei”, atârnă în gol. Minciuna Kremlinului s-a dovedit a fi crudă și neconvingătoare, iar provocarea a fost evidentă.

Congresmenii nu s-au lăsat păcăliți. Nu a putu să insufle Occidentului dezgustul față de Ucraina și „metodele” acesteia prin Operațiunea Crocus.

O serie de șpăgi generoase, șantaj, promisiuni, persuasiune, intrigi, trucuri arabe – totul s-a risipit.

Putin este învins și umilit. Timpul lui a expirat.

A început cel de-al treilea act al războiului mortal pentru Rusia”, a mai spus Nevzorov.

Cine este Alexander Nevzorov

Alexander Nevzorov este jurnalist și realizator de televiziune. În 2012, el l-a susținut pe Vladimir Putin în timpul campaniei prezidențiale și i-a fost reprezentant autorizat.

În 2014, însă, Nevzorov s-a opus anexării Crimeii de către Rusia. Iar într-un videoclip postat pe YouTube pe 11 aprilie 2021, Nevzorov a prezis că o posibilă invazie rusă a Ucrainei se va sfârși cu tragedie și umilire pentru Rusia. El a prezis, de asemenea, o rezistență ucraineană acerbă.

Pe 22 martie 2022, Nevzorov a fost acuzat în temeiul legii „informațiilor false” din Rusia, după ce a publicat informații că forțele ruse au bombardat o maternitate din Mariupol. Dar Nevzorov nu era în țară, așa că pe 22 aprilie 2022, a fost adăugat pe lista persoanelor care acționează ca agenți străini.

În iunie 2022, Nevzorov și soția sa Lidia au depus o cerere la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru cetățenia ucraineană, pe care ar fi primit-o pe 3 iunie.

Două săli de lectură cu acces liber la raft, inaugurate la Biblioteca Științifică Medicală

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la inaugurarea a două săli de lectură cu acces liber la raft la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) – o premieră instituțională, ce are drept scop asigurarea accesului utilizatorilor la resursele de informare de profil medical și farmaceutic.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 aprilie 2024, ora 10:00, în incinta Complexului Sociocultural Universitar, etajul III (str. Nicolae Testemițanu, 25), în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, marcate anual la 23 aprilie. 

La deschiderea sălilor va participa rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii, prodecani, cadre didactice, studenți și bibliotecarii BȘM.

Noul spațiu informațional reprezintă două săli de lectură cu acces liber la raft, prevăzut pentru 150 de vizitatori, trei săli pentru studiu în grup, în total – 18 locuri, și Centrul Infomedica cu o capacitate de 19 locuri, ce va asigura accesul utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic. Sălile de lectură sunt destinate în special studenţilor, iar colecţiile de carte sunt constituite preponderent din publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, texte de lecţii, indicaţii metodice ș.a. Utilizatorii vor beneficia de acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.

Spațiul de lectură include şi colecţia de carte veche dr. Richard Koch – una din cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa, ce reprezintă o valoare bibliofilă considerabilă. Aceasta numără 2638 de exemplare în câteva limbi străine (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu tematică medicală. 

Pe holul Bibliotecii a fost expusă opera de artă «О, человек». Lucrarea – unică și de o valoare inestimabilă – are forma unui diptic (tablou alcătuit din două piese legate între ele ce se deschid ca o carte) și a fost executată în ceramică de către Louisa Ianţen – sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească. Opera de artă redă o imagine alegorică a lumii noastre. În partea stângă a acesteia este înfățișată, în relief, figura lui Zeus privind pământul înflorit, ceea ce personifică mintea umană. Pe partea dreaptă este redată zeița Atena, cu fața distorsionată de furie privind globul incinerat, ceea ce reprezintă personificarea unei posibile catastrofe. Lucrarea a fost concepută şi realizată pentru expoziția republicană „Artiștii Moldovei în lupta pentru pace” (1986), iar în acest mod artista și-a exprimat protestul împotriva războaielor și a distrugerii a tot ceea ce este rezonabil și frumos, creat de-a lungul mileniilor pe planeta Pământ.

Momentul în care un copil este salvat, după ce a căzut de la etajul șapte. Video
Articolul anterior
Adriana Ochișanu a slăbit 10 kg în două luni. Află și tu cum a reușit!
Articolul următor