Circa 100 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2022, livrate în regim pilot, au trecut cu succes controlul fitosanitar al Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India.
Merele au fost livrate de către doi producători, membri ai Asociației Moldova Fruct, transmite www.agrobiznes.md.
India, țara cu peste 1,4 miliarde de consumatori, importă anual circa 430 mii tone de mere.
Despre primul container cu mere moldovenești care a ajuns în India, parte a aceluiași program pilot, Guvernul a anunțat în luna ianuarie.
Livrarea în total a circa 100 de tone de mere care să corespundă cerințelor de calitate și fitosanitare ale țării-importatoare face parte din eforturile de a include Republica Moldova în Ordinul privind carantina plantelor din India – lista țărilor autorizate de către autoritățile indiene pentru exportul de mere.
Iurie Fala, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a notat un interes sporit pentru merele moldovenești din partea importatorilor indieni la recenta expoziție internațională Fruit Logistica.
El a declarat pentru Agrobiznes că piața indiană este foarte atractivă pentru exportatorii moldoveni din perspectiva capacității de consum, însă producătorii moldoveni trebuie să își diversifice spectrul de soiuri cultivate, să îmbunătățească procesul de recoltare și păstrare, pentru a garanta o fermitate înaltă a merelor și să asigure conformitatea cu cerințele fitosanitare specifice ale Indiei.
„Mizăm ca autoritățile moldovenești să continue dialogul cu autoritățile indiene, pentru ca Moldova să fie recunoscută ca țară furnizor de mere, cu drepturi depline de a efectua livrări comerciale”, a spus reprezentantul Moldova Fruct.
„Instrumentele de politică externă sunt în slujba intereselor economice ale întreprinzătorilor noștri. Unul din obiectivele noastre este să includem Republica Moldova în lista țărilor autorizate să exporte mere în India. Suntem încurajați în acest sens de interesul în creștere din partea importatorilor indieni”, a declarat Ana Taban, ambasadoare cu misiuni speciale responsabilă de diplomația economică în cadrul MAEIE.
Radu Musteața, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că, deși există multiple provocări logistice pentru exportul de mere moldovenești în India, producătorii din Moldova le pot face față datorită tehnologiilor moderne și standardelor internaționale implementate pe parcursul ultimilor ani.
„Urmează să invităm reprezentanții Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India într-o vizită de documentare în Republica Moldova pentru a se convinge de nivelul înalt de implementatre a standardelor fitosanitare, de calitate și siguranță alimentară de către producătorii din Republica Moldova”, a comunicat Radu Musteața.
Exportul celor circa 100 de tone de mere în India este rezultatul sinergiei eforturilor producătorilor de mere, proiectului de Reziliență și competitivitate rurală finanțat de USAID, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.