Circa 15 mii de cetățeni se află în așteptarea intervențiilor pentru proteze de genunchi sau șold

În Republica Moldova, aproximativ 15 mii de cetățeni se află pe lista de așteptare pentru a primi proteze pentru genunchi sau șold. Cu toate acestea, necesitatea totală este de peste 21 de mii de proteze, deoarece unii oameni au nevoie de două implanturi medicale. În anul curent, statul planifică să acopere aproximativ șase mii de operații de protezare.

Prețul unei intervenții variază între 65 de mii și 80 de mii de lei. Datele furnizate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) arată că 75 la sută dintre persoanele aflate pe lista de așteptare necesită o proteză la genunchi, în timp ce 25 la sută au nevoie de proteze la șold, transmite Moldova1.md.

La Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din capitală zilnic sunt efectuate în jur de 10-12 operații de protezare a articulațiilor mari. De regulă, mulți dintre pacienți au nevoie de protezare la ambele membre. Este și cazul acestui bărbat, care după ce în 2014 a fost operat la un șold, acum este protezat la cel de-al doilea picior.

„Se înlătură articulația șoldului, se pune proteză artificială. Rata de supravețuire la o proteză de șold, o proteză de genunchi este de peste 25 de ani”, a explicat șeful Secției Ortopedie, Anatolie Belous.

Eugen Jinerencu are 35 de ani și acum 10 zile a fost protezat la șold. Bărbatul spune că durerile au început din senin, iar în doi ani a ajuns că nu mai putea călca pe picior.

„A început să mă doară în șold, încet, încet, apoi și mai tare. Și am hotărât să vin să mă operez. Acum mă simt bine. Un an și jumătate am stat în rând”, spune pacientul Spitalului Clinic de Traumatologie, Eugen Jinerencu.

În timp ce unii pacienți spun că după ce au fost operați au scăpat de durerile insuportabile, alții abia de așteaptă să vină ziua când nu vor mai simte dureri.

„Aveam niște dureri insuportabile, s-a înrăutățit calitatea mersului, vieții. Prima data am fost operată la soldul drept și săptămâna trecută am fost operată și la al doilea șold și mă simt foarte bine, sunt mulțumită”, a menționat pacienta Liuba Scutelnic.

„Anterior a fost foarte strașnic, eu sunt profesoară și eu nu rezistam să stau la tablă nici 10 minute. Șase zile în urmă mi-au pus proteză, au lucrat o grupă de medici, dumnezeu să le dea sănătate”, a spus pacienta Natalia Ciobanu.

„Am așteptat vreo 4 ani. Am venit m-am pus în rând. Mi se umflase picioarele, nici nu puteam merge deam, mă simt normal după operație, susține Mihail Gugu.

„Am vreo 15 ani de când am dureri, ultimii ani au îndesit mai tare, sunt dureri insuportabile și am venit aici la operație la genunchiul drept”, a spus Lidia Ursu.

Pe parcursul anului 2023 aici au fost operați peste 1.700 de persoane.

„Este o solicitare a Ministerului Sănătății și a CNAM să minimalizăm rândurile și timpul de așteptare fiindcă fiecare pacient cu patologia corespunzătoare a articulațiilor, este un om care nu doarme noaptea, care nu se poate autodeservi. Este o tendință de întinerire a patologiilor articulațiilor șoldului, în urma Covidului. Sunt tineri de la 35 de ani, 25 de ani, care suferă de necroză aseptică a capului femural”, a declarat directorul Spitalului Clinic de Traumatologie, Sergiu Ștepa.

Potrivit directorului Companiei Nationale de Asigurări în Medicină, în anul 2024 CNAM a contractat 22 de instituții medicale din țară care urmează să efectueze operații de protezare a articulațiilor mari.

„În prezent, în lista de asteptare, sunt incluși aproximativ 15 mii de persoane. La momentul actual vorbim de o durată medie de așteptare de 1,6 ani. Au fost într-adevăr scriși pacienți în lista de așteptare în anii 2017 – 2018, CNAM a preluat gestionarea acestor liste de așteptare cațiva ani mai tarziu. Am contactat absolut fiecare pacient care este înscris. Sunt situații când pacienții solicită amânarea sau nu doresc să meargă la efectuarea operației, dar oricum trebuie să intram în situația fiecărei persoane în parte”, a specificat directorul CNAM, Ion Dodon.

Pentru 2024, CNAM planifică 6.130 de operații de protezare a articulațiilor mari, cu 11.00 mai mult față de anul 2023. În acest scop sunt prevăzute 414 milioane de lei.

O unitate de urgență modernă va fi construită la Slobozia, în stânga Nistrului

O unitate de urgență modernă va fi construită la Slobozia, în stânga Nistrului. Elveția și Marea Britanie, în parteneriat cu PNUD, lansează un proiect care va susține consolidarea încrederii și cooperării între cele două maluri ale Nistrului în domeniul asistenței medicale de urgență. Cu un buget de 1,8 milioane de dolari, va fi elaborat și pilotat conceptul de unitate de urgență model în stânga Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În localitatea Slobozia din stânga Nistrului va fi creată infrastructura necesară pentru o unitate medicală de urgență modernă. Vor fi achiziționate două ambulanțe, care vor deservi persoanele aflate în dificultate.

Unitatea de urgență va fi construită respectând standardele internaționale și naționale din domeniul asistenței medicale. Serviciile și facilitățile unității de urgență vor fi proiectate în așa fel încât să fie accesibile tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități.

Datorită transferului de cunoștințe și a cooperării  facilitate de proiect, personalul medical de pe malul stâng va fi mai bine pregătit să ofere servicii medicale de urgență în conformitate cu cele mai noi standarde. În cadrul aceluiași proiect vor fi armonizate protocoalele și metodologiile de asistență medicală de urgență pe malul stâng al râului Nistru.

Totodată, va fi dezvoltat un model de formare continuă pentru personalul medical, implicând cooperarea dintre Centrul de instruire în asistență medicală de urgență din Chișinău și Centrul de simulare a urgențelor medicale din Tiraspol. În urma instruirilor teoretice și practice, personalul medical din stânga Nistrului va fi capabil să răspundă prompt și eficient la diferite nevoi de asistență medicală ale bărbaților, femeilor, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități.

Anterior au mai fost realizate proiecte în domeniul sănătății care au contribuit la dezvoltarea serviciilor medicale de calitate în stânga Nistrului, prin instruiri, oferire de echipamente și  consumabile, în special în domeniul serviciilor de sănătate a mamei și copilului și imunizări.

Actele de stare civilă românești în 2025. Schimbările care intră în vigoare din martie

Românii trebuie să fie informați că legea a suferit modificări, iar începând cu 1 martie, toate județele din țară sunt obligate să implementeze un sistem electronic pentru gestionarea actelor de stare civilă. Acest sistem va include certificatele de naștere, căsătorie și deces, scrie evz.ro.

Sistem electronic pentru gestionarea actelor de stare civilă de la 1 martie

Totul va fi digitalizat, iar această schimbare este așteptată să contribuie semnificativ la modernizarea administrației publice locale.

În viitor, actele vor fi emise pe formulare standard și vor fi înregistrate în format digital.

Ordonanța emisă de Executiv anul trecut prevede că, începând cu 31 martie 2025, ofițerii de stare civilă din întreaga țară vor completa primul exemplar al registrului pe calculator, în timp ce varianta pe hârtie va fi păstrată pentru arhivare. Al doilea exemplar al actelor va fi disponibil exclusiv în format electronic.

Sistemul digitalizat, disponibil și pentru românii care trăiesc în străinătate din 24 seprembrie

Sistemul digitalizat va fi disponibil și pentru românii care trăiesc în străinătate, însă acest lucru se va întâmpla abia începând cu 24 septembrie 2025. Până atunci, documentele emise de ambasade și consulate vor continua să fie completate în mod manual.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezvoltat proiectul de digitalizare a actelor de stare civilă cu ajutorul unei finanțări europene. Valoarea totală a acestui proiect se ridică la aproape 185 de milioane de lei, dintre care 156 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Acte necesare pentru căsătorie la starea civilă

Începând cu acest an, pentru oficierea căsătoriei civile sunt necesare următoarele categorii de documente:

  • buletinele de identitate (original și copie);
  • certificatele de naștere (original și copie);
  • certificatul medical prenuptial (valabil 14 zile);
  • documente care atestă încheierea unei eventuale căsătorii anterioare (dacă este cazul).

Cununia civilă poate fi oficiată între 11 și 30 de zile de la depunerea declarației la primărie. În cazul în care unul dintre viitorii soți nu poate fi prezent din motive medicale, cununia poate avea loc într-un alt loc, cu aprobarea primarului, potrivit gândul.ro

Cuplul va completa în declarația de căsătorie că nu există impedimente legale și va alege numele de familie pe care îl vor purta, precum și regimul matrimonial dorit. Dacă se alege un regim diferit de cel legal, va fi necesară încheierea unei convenții matrimoniale la notar.

Această modificare contribuie la modernizarea sistemului de stare civilă din România și simplifică semnificativ procesul pentru cetățeni, oferind o soluție mai rapidă și eficientă pentru gestionarea celor mai importante evenimente din viața lor.

Niciun semn că Putin vrea o pace reală în Ucraina

Serviciile secrete americane nu văd niciun semn al disponibilității lui Putin pentru o pace reală în Ucraina. Serviciile secrete americane și aliații lor cei mai apropiați apreciază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu și-a abandonat obiectivul de a prelua controlul deplin asupra Ucrainei, scrie digi24.ro.

NBC News își bazează raportul pe conversații cu patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului SUA. Toate cele șase surse NBC News indică faptul că, în conformitate cu datele actuale ale serviciilor de informații, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și Europa pentru a cuceri în cele din urmă întregul teritoriu ucrainean. O sursă din Congres a declarat că SUA nu vede niciun indiciu „că Putin este interesat în acest moment de un acord de pace real”. O sursă occidentală de informații a remarcat că Putin „crede că este învingător”, în ciuda pierderilor grele suferite de Rusia pe câmpul de luptă. Sursele sunt de acord că dictatorul rus ar putea fi de acord cu o „încetare a focului” în Ucraina, deoarece aceasta i-ar oferi timp pentru a-și reconstrui forțele armate. Acestea sunt sceptice cu privire la dorința lui Putin de a instaura o pace autentică, dar sugerează că acesta ar putea folosi „discuțiile de pace” pentru a evalua eventualele concesii și pentru a încerca să reintre pe arena internațională. Sursele NBC News consideră, de asemenea, că Putin nu intenționează să retragă trupele ruse din Ucraina sau să repoziționeze forțe sau echipamente departe de vestul Rusiei.

Negocieri Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump i-a sunat atât pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând începerea „imediată” a negocierilor privind „pacea” în Ucraina. Marți, Rusia și SUA au purtat discuții în Arabia Saudită, unde ambele părți au convenit să continue pregătirea negocierilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru discuțiile legate de Ucraina. Corespondentul Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, a raportat că SUA și Rusia discută un plan de pace în trei etape pentru Ucraina, care include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și, în cele din urmă, semnarea unui acord final.

Presa rusă: Doi polițiști au dezvăluit unde se află trupul lui Aleksei Navalnîi
Articolul anterior
Novaia Gazeta: Trupul lui Alexei Navalnîi are vânătăi și se află la morga spitalului din Salekhard
Articolul următor
Close menu