Până în prezent, aproape 25 de mii de cetățeni moldoveni au primit cetățenia portugheză. Detalii despre aceasta au fost oferite de Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Sokolan, în cadrul unui interviu cu reporterii moldovainprogres.com.
În plus, încă 30 de mii de compatrioți au solicitat un permis de ședere în Portugalia. Comunitatea moldovenilor este depășită numai de cea a ucrainenilor și brazilienilor, a adăugat diplomatul.
„În 2001-2003 cetățenilor Republicii Moldova li s-au acordat circa 12.500 de permise de ședere, mai târziu datorită faptului că legislația portugheză dă dreptul de reîntregire familială deținătorilor unui permis de ședere, numărul cetățenilor moldoveni în Portugalia a început să crească, astfel încât până la sfârșitul anului 2008 existau deja peste 21 de mii de localnici din Moldova cu permis de ședere. Din 2009, creșterea nu a fost atât de rapidă, deoarece cetățenii noștri au început să primească cetățenia portugheză. O analiză a dinamicii procesului de naturalizare a cetățenilor moldoveni ne permite să concluzionăm că până în prezent circa 20-25 mii de cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia portugheză „, a spus Dumitru Sokolan.
Criza economică care a afectat Portugalia în perioada 2011-2015 a forțat mulți moldoveni să decidă să se întoarcă în patria lor, chiar și cei care aveau cetățenia portugheză.
„După criza economică care a afectat Portugalia în 2011-2015, autoritățile portugheze au fost forțate să ia o serie de acțiuni care nu prea populare pentru a corecta dezechilibrul financiar. Acest lucru a afectat grav populația întregii țări, deoarece beneficiile sociale au fost reduse, impozitele au fost majorate, regulile pieței muncii au fost înăsprite, etc.
Aceste măsuri, desigur, au afectat și comunitatea moldovenească. În situația actuală, unii dintre cetățenii noștri au decis să se întoarcă în Republica Moldova, în timp ce alții, în special cei care aveau cetățenia portugheză, s-au concentrat pe alte piețe. Majoritatea a continuat să lucreze în Portugalia și, în acest context, aș dori să menționez că, odată cu depășirea crizei economice în 2015, autoritățile portugheze s-au reîntors la promovarea politicilor economice și financiare menite să reducă efectele crizei economice și să restabilească puterea de cumpărare a cetățenilor, și asigurarea unor salarii corecte, astfel încât cetățenii să poată lucra profesional în propria țară „, a spus ambasadorul.
sursa: www.noi.md