Circa 400 de studenți predau în școlile din țară: sunt remuneraţi şi li se oferă toate garanţiile sociale

Tot mai mulţi studenţi din anii III şi IV ai universităţilor din ţară răspund apelului Ministerului Educaţiei de a merge să predea în şcoli. Astfel, în primul trimestru al acestui an de învăţământ, pasul respectiv a fost făcut de aproape 400 de studenţi.

Pentru această muncă, tinerii profesori sunt remuneraţi şi li se oferă toate garanţiile sociale, transmite publika.md.

Liliana Moraru are 27 de ani şi este studentă în anul III la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea matematică şi informatică. Tânăra a acceptat în luna noiembrie să facă parte din colectivul didactic al Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău. Acum, are un salariu de aproximativ 4.500 de lei, carnet de muncă şi asigurare medicală.

„Predau matematica la două clase de-a zecea. Sunt angajată oficial, cu un contract de muncă, primesc şi salariu. După ce primesc diploma de licenţă intenţionez să rămân numaidecât în acest liceu. Mulţi dintre colegii mei mă invidiază şi îmi cer sfatul cum ar putea şi ei să meargă să predea”, a declarat Liliana Moraru, studentă şi profesoară de matematică.

Administraţia instituţiei susţine că ar putea solicita Ministerului Educaţiei mai mulţi studenţi.

„Pentru anul viitor noi vom cere patru cadre, tineri specialişti. Matematica, fizica, limba franceză şi engleză. Am angajat doi tineri specialişti la educaţia fizică, clasele primare şi sunt mulţumit de rezultatele pe care le-au avut în primul trimestru”, a precizat Grigore Vasilache, directorul Liceului „Mircea Eliade”.

În şcolile din ţară activează şi peste 120 de studenţi ai Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

„Toate studentele mele lucrează în şcoli acum, lucrează foarte bine, sunt mândră de ele. Prima jumătate a zilei realizează ore în şcoală, iar apoi a doua jumătate realizează orele online, disciplinele, orele de universitate”, a spus Liubovi Cibotaru, prodecan Facultatea Filologie şi Istorie, UPS „Ion Creangă”.

De asemenea, au decis să-şi încerce forţele pentru a preda elevilor şi 8 studenţi ai Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul.

„Ambele părţi câştigă, instituţia pe de o parte îşi scoate problema acoperirii cu cadre a locurilor vacante, iar studenţii fiind în ultimul an de studii deja au un loc de muncă”, a menţionat Sergiu Cornea, rector Universitatea de Stat ”B.P. Haşdeu” Cahul.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că în continuare au nevoie de sprijinul tinerilor, mai ales că în perioada pandemiei lipsa cadrelor a devenit şi mai stringentă.

„395 de studenţi ai anilor terminali s-au încadrat în activitate în instituţiile de învăţământ. Au fost remuneraţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Am limitat norma didactică pe care o poate lua un student profesor la nouă ore de activitate”, a subliniat Natalia Grîu, secretar de stat Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării.

La începutul acestui an de studii, în instituţiile de învăţământ erau peste 2.000 de locuri vacante. Anul trecut, în sistemul educaţional au fost angajaţi 280 de absolvenţi ai instituţiilor de profil.

Suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei este un fost polițist! Individul nu-și recunoaște faptele. Este descris ca un om agresiv, care consumă des alcool

Întreaga țară este zguduită de crima macabră în cazul tinerei gravide de 19 ani din Orhei. Fata, însărcinată în șase luni, a fost ucisă cu sânge rece de un fost polițist care a luat-o cu mașina la ocazie. Trupul neînsuflețit al fetei a fost găsit îngropat într-o pădure, după opt zile de căutări de amploare. 

Tânăra gravidă care a dispărut după ce s-a urcat într-o mașină la ocazie, a fost găsită moartă. Circa 1.000 de oameni s-au mobilizat, după ce familia fetei a anunțat dispariția ei la poliție. După 8 zile de căutări de amploare, trupul neînsuflețit al tinerei a fost găsit fără suflare.

Principalul suspect în cazul crimei care a îngrozit Republica Moldova este chiar șoferul care s-a oferit să o ducă acasă. Bărbatul are 45 de ani și a lucrat ca polițist în penitenciar.

Presa scrie că individul este descris de apropiați ca fiind un om agresiv, care consumă des alcool. Suspectul nu își recunoaște faptele și nu vrea să coopereze cu oamenii legii. El se află acum în arest preventiv. 

A fost încadrat în Inspecoratul de Poliție Telenești, după care a fost trimis în satul Chițcanii Vechi, la noi, unde a activat ca șef de post o perioadă, apoi a plecat în Italia cu soția”, a spus Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi.

În 2011, bărbatul a înființat o afacere în agricultură, care, după cum se arată în portalul guvernamental de date, nu a fost lichidată până acum.

În 2024, Judecătoria Orhei, sediul Telenești, a emis o hotărâre prin care s-a decis încasarea de la Gheorghe Cotorobai, în beneficiul B.C. Moldova-Agroindbank S.A., a sumei de 173.822 de lei cu titlu de datorie și a taxei de stat de 5.214 de lei.

Fostul polițist are doi copii, dar a divorțat în 2020. Soția sa este în continuare stabilită peste hotare.

În ultimii ani, bărbatul a trăit în sat și ducea un mod de viață mai izolat, a scris ZDG.md.

sursa

Meteorologii anunță un nou COD GALBEN de înghețuri

Meteorologii anunță Cod Galben de înghețuri. Avertizarea intră în vigoare mâine, 23 aprilie.

Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C.

Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții

Autoritățile din Milano au luat o decizie radicală, mai ales într-un oraș cosmopolit și mai ales vibrant, în special noaptea, scrie realitatea.net.

Marco Granelli, viceprimarul pentru securitate publică, a anunțat recent o propunere de interzicere a vânzării de mâncare la pachet după miezul nopții în cartierele populare ale orașului, scrie The Guardian.

De asemenea, barurile și restaurantele vor fi obligate să închidă teraseleîncepând cu ora 00:30 în zilele lucrătoare și cu ora 1.30 în weekend, în speranța că străzile vor fi eliberate de oameni, aducând astfel liniște și pace locuitorilor. Dacă va fi aprobată, această măsură drastică va intra în vigoare începând de luna viitoare și până la începutul lunii noiembrie.

Chiar dacă pizza se numără, de asemenea, printre numeroasele produse de mâncare la pachet vizate de interdicție, adunarea pentru o înghețată la ore târzii din noapte este o parte intrinsecă a culturii italiene, astfel încât perspectiva ca acest deliciu să fie atacat este un pas prea departe pentru mulți.

„Ce face o familie italiană obișnuită în timpul verii? Face o plimbare după cină și își ia o înghețată”, a declarat pentru Observer Marco Barbieri, secretar general al Confcommercio, asociația italiană a comercianților cu amănuntul din Milano. „Este o tradiție clasică și, prin urmare, este clar că, dacă intervii în acest tip de obicei cultural, oamenii nu vor fi fericiți”.

Deși înțelege situația dificilă a celor care locuiesc în zonele unde viața de noapte duce la gălăgie, Barbieri a declarat că interzicerea mâncării la pachet nu va rezolva problema. „O regulă care să interzică oamenilor să bea o sticlă de apă sau să mănânce o înghețată sau o pizza în timp ce se plimbă în Darsena nu va rezolva nimic, deoarece oamenii vor rămâne pe  afară, indiferent de situație. Credeți că un tânăr de 25 de ani va pleca acasă la miezul nopții doar pentru că nu poate să ia ceva de mâncare la pachet? Ce se întâmplă cu turiștii care vor să mănânce o înghețată după miezul nopții? Își dă seama această administrație ce face?”.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat reporterilor: „Nu pot evita să abordez această problemă, nu este o ciudățenie, ci o nevoie a multora… nu schimbăm regulile universului, ci impunem limite foarte ușoare”.

Se așteaptă ca interdicția să se aplice în 12 zone, inclusiv în cartierele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Arco della Pace și Lazzaretto, alături de arterele aglomerate Corso Como și Corso Garibaldi.

Banca Europeană a alocat 27 milioane euro pentru reparația drumurilor din Moldova
Articolul anterior
Cristina Ciasovschih este însărcinată cu al doilea bebeluș
Articolul următor