Circa 400 de studenți predau în școlile din țară: sunt remuneraţi şi li se oferă toate garanţiile sociale

Tot mai mulţi studenţi din anii III şi IV ai universităţilor din ţară răspund apelului Ministerului Educaţiei de a merge să predea în şcoli. Astfel, în primul trimestru al acestui an de învăţământ, pasul respectiv a fost făcut de aproape 400 de studenţi.

Pentru această muncă, tinerii profesori sunt remuneraţi şi li se oferă toate garanţiile sociale, transmite publika.md.

Liliana Moraru are 27 de ani şi este studentă în anul III la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea matematică şi informatică. Tânăra a acceptat în luna noiembrie să facă parte din colectivul didactic al Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău. Acum, are un salariu de aproximativ 4.500 de lei, carnet de muncă şi asigurare medicală.

„Predau matematica la două clase de-a zecea. Sunt angajată oficial, cu un contract de muncă, primesc şi salariu. După ce primesc diploma de licenţă intenţionez să rămân numaidecât în acest liceu. Mulţi dintre colegii mei mă invidiază şi îmi cer sfatul cum ar putea şi ei să meargă să predea”, a declarat Liliana Moraru, studentă şi profesoară de matematică.

Administraţia instituţiei susţine că ar putea solicita Ministerului Educaţiei mai mulţi studenţi.

„Pentru anul viitor noi vom cere patru cadre, tineri specialişti. Matematica, fizica, limba franceză şi engleză. Am angajat doi tineri specialişti la educaţia fizică, clasele primare şi sunt mulţumit de rezultatele pe care le-au avut în primul trimestru”, a precizat Grigore Vasilache, directorul Liceului „Mircea Eliade”.

În şcolile din ţară activează şi peste 120 de studenţi ai Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

„Toate studentele mele lucrează în şcoli acum, lucrează foarte bine, sunt mândră de ele. Prima jumătate a zilei realizează ore în şcoală, iar apoi a doua jumătate realizează orele online, disciplinele, orele de universitate”, a spus Liubovi Cibotaru, prodecan Facultatea Filologie şi Istorie, UPS „Ion Creangă”.

De asemenea, au decis să-şi încerce forţele pentru a preda elevilor şi 8 studenţi ai Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul.

„Ambele părţi câştigă, instituţia pe de o parte îşi scoate problema acoperirii cu cadre a locurilor vacante, iar studenţii fiind în ultimul an de studii deja au un loc de muncă”, a menţionat Sergiu Cornea, rector Universitatea de Stat ”B.P. Haşdeu” Cahul.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că în continuare au nevoie de sprijinul tinerilor, mai ales că în perioada pandemiei lipsa cadrelor a devenit şi mai stringentă.

„395 de studenţi ai anilor terminali s-au încadrat în activitate în instituţiile de învăţământ. Au fost remuneraţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Am limitat norma didactică pe care o poate lua un student profesor la nouă ore de activitate”, a subliniat Natalia Grîu, secretar de stat Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării.

La începutul acestui an de studii, în instituţiile de învăţământ erau peste 2.000 de locuri vacante. Anul trecut, în sistemul educaţional au fost angajaţi 280 de absolvenţi ai instituţiilor de profil.

Indemnizațiile pentru copiii ambasadorilor, criticate. Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări în contextul în care autoritățile intenționează să modifice cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic, în special acordarea unei indemnizații lunare de câteva sute de euro pentru copiii ambasadorilor, transmite Știri.md.

Potrivit responsabililor de la MAE, practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina, iar în cazul R. Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ.

„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal”, explică oficialii de la MAE.

Astfel, suma care se propune pentru a fi restituită este de 500 de euro pe lună, iar de aceasta vor benefica copiii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea necesitate, în baza unor documente justificative, în condițiile stabilite de Guvern.

Copiii ambasadorilor Republicii Moldova ar putea beneficia de îndemnizații lunare de 700 de euro pe lună, până la vârsta de 23 de ani. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS și votat de Parlament în prima lectură.

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori. Copiii vor avea parte de surprize. Când poți vizita instituția

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori, informează unica.md.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre procesele care stau la baza funcționării Guvernului și despre modul în care se iau deciziile importante pentru țară, înscrie-te acum pentru o excursie ghidată și informativă.

”Vizitatorii se prezintă la intrarea de pe strada Pușkin cu 5-7 min. înainte de ora stabilită, pentru a trece controlul de securitate.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, accesul în clădire se face în baza unui act de identitate valabil, minorii fiind obligatoriu însoțiți de un adult!

Vizitatorii sunt întâmpinați de un ghid în holul intrării din strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Ghidul însoțește grupul de vizitatori pe tot parcursul excursiei.

Excursia începe cu prezentarea Muzeului Guvernului, realizată în holul central al clădirii, unde vizitatorii se pot familiariza cu istoria și activitatea Executivului.”, se arată într-un comunicaat al instituției.

În timpul excursiei, copii vor participa la o adevărată căutare de comori, primind la finalul excursiei o mică surpriză.

Vor putea vizita sala de ședință a Guvernului, locul unde se iau cele mai  importante decizii legislative.

Vizitatorii vor descoperi și sala media, unde au loc conferințele de presă ale miniștrilor.

Întreaga excursie durează aproximativ o oră academică. În timpul vizitei, vizitatorii pot folosi aparate de fotografiat.

Primăria a acordat ajutor familiilor copiilor electrocutați în parcul de la Botanica

Cazul celor doi copii electrocutați într-un parc din sectorul Botanica al Capitalei, soldat cu decesul unei fetițe de 11 ani, a fost discutat în cadrul ședinței serviciilor municipale. Primarul Ion Ceban a dat asigurări că autoritățile le-au acordat tot sprijinul necesar familiilor victimelor și că întreprind măsuri, pentru a înlătura alte posibile riscuri. Între timp, medicii anunță că starea băiatului de 6 ani care a avut de suferit se îmbunătățește treptat, scrie ziua.md.  

foto: www.ziua.md

„Transmitem, încă odată, condoleanțe familiei. Pentru noi toți cu adevărat a fost o tragedie. Primăria Chișinău a avenit cu tot suportul pentru ambele familii și am fost alături imediat cum am aflat, inclusiv cu ajutorul necesar, material. În prezent, organele de drept desfășoară ancheta pentru a stabili cauzele și circumstanțele incidentului”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui, imediat după producerea tragediei serviciile municipale au fost mobilizate, pentru a face verificări în toate locurile publice.

„Foarte mulți ne-au întrebat ce s-a întâmplat, și în aceste circumstanțe rugăm foarte mult să așteptăm ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca și să comunice toate detaliile respective. Între timp și imediat am dispus ca toate străzile, parcurile, ogrăzile să fie inventariate și verificate. Totodată, la toate adresele cu anumite neconformități transmise de locuitorii capitalei, s-a intervenit și se continuă să se intervină”, a precizat primarul.

Banca Europeană a alocat 27 milioane euro pentru reparația drumurilor din Moldova
Articolul anterior
Cristina Ciasovschih este însărcinată cu al doilea bebeluș
Articolul următor