Circa 450 de locuințe sociale vor fi construite în 12 localități din Moldova

În jur de 450 de locuințe sociale se planifică să fie construite în 12 localități pentru aproximativ 1.600 de persoane.

În jur de 450 de locuințe sociale vor fi construite în 12 localități

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat într-un răspuns pentru IPN că la momentul actual se întreprind acțiuni în vederea inițierii și semnării Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea proiectului. Costul estimativ al inițiativei se ridică la 34 de milioane de euro.

Proiectul de construcție a locuințelor sociale în Republica Moldova, în fazele I și II, a livrat în total 926 de locuințe sociale cu suprafața totală de 44.468,95 de metri pătrați. În cadrul primei faze a Proiectului au fost construite două blocuri locative în orașul Chișinău, un bloc locativ la Glodeni și unul la Criuleni. În următoarea fază au fost edificate blocuri locative în orașele Călărași, Briceni, Soroca și altele. În Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 este inclusă lansarea Fazei a III-a a proiectului de construcție a locuințelor sociale care, pe lângă construcția locuințelor, conține reconstrucția căminelor studențești și construcția/reconstrucția azilurilor pentru bătrâni. Se preconizează modernizarea căminelor studențești în patru orașe cu o capacitate de aproximativ 750 de locuri și construcția/renovarea azilurilor pentru bătrâni în 16 localități, cu o capacitate de cazare pentru aproximativ 800 de persoane.

Locuințele sociale pot fi închiriate de către persoanele sau familiile al căror venit lunar pentru fiecare membru nu depăşeşte minimul de existenţă stabilit pe ţară (2.485 de lei în primul semestru al anului 2022) şi care întrunesc cumulativ anumite condiţii. Solicitanții nu pot avea în proprietate o locuință sau un teren pentru construcţie. Nu sunt eligibili cei care în ultimii cinci ani și-au vândut casa sau au primit mai devreme ajutor din partea statului sau al autorităţilor administraţiei publice locale, inclusiv credite preferențiale, pentru achiziționarea unei locințe.  

De drept prioritar la obținerea locuințelor sociale beneficiază persoanele cu dizabilitate severă care nu sunt angajate în câmpul muncii în legătură cu starea sănătăţii sau persoanele care îngrijesc minori cu dizabilităţi severe. În categorii prioritare se regăsesc familiile în care s-au născut tripleţi, cvadrupleţi sau mai mulţi copii născuţi simultan, precum și copiii orfani care au împlinit vârsta de majorat şi nu au primit locuinţă din partea statului, dar și familiile tinere care nu dispun de o locuinţă.

Cererile pentru locuințe sociale se depun la consiliul raional, după caz, consiliul local. Înainte de atribuirea locuințelor, o comisie specială cercetează condiţiile de locuit ale fiecărei persoane înscrise în lista ordinii de succesiune căreia se prevede să i se aloce o locuință şi prezintă propunerile sale consiliului raional/consiliului local. Contractul de închiriere a locuinţei sociale se întocmește pe un termen de până la cinci ani. Termenul poate fi prelungit dacă se menţin condiţiile de obţinere a locuinţei sociale.

La momentul încheierii contractului de locaţiune, părţile stabilesc cuantumul chiriei, care va include și cheltuielile de întreţinere curentă a locuinţei închiriate, cotizaţia la reparaţia capitală a clădirii, cheltuielile pentru întreţinerea curentă a încăperilor de uz comun și alte plăți. După încheierea contractului, nu pot fi solicitate plăţi suplimentare. Pe lângă plata pentru închirierea locuinţei, locatarul este obligat să efectueze și plata pentru serviciile comunale şi necomunale conform facturilor prezentate.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale precizează că numărul locuințelor sociale libere variază de la an la an. În acest moment în raionul Hâncești sunt libere 25 de locuințe. În proces construcție sunt locuințe sociale în orașul Cimișlia (49 de apartamente) și orașul Rezina (72 de apartamente).

Lot comercial de produse chimice și de igienă, ascunse într-un camion, depistat la vama Cahul

Un lot comercial de produse chimice și de igienă, tăinuite într-un camion, au fost depistate la vama Cahul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Cahul, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru verificări s-a prezentat un camion ce se deplasa din România, și care transporta marfă în adresa unui agent economic nerezident.

În rezultatul efectuării controlului fizic detaliat, în habitaclu și în spațiile special adaptate ale camionului, au fost depistate produse de igienă și chimice de uz casnic, în cantități comerciale, ce au fost tăinuite în scopul transportării ilicite.

Cantitatea mărfurilor nedeclarate este de circa 1400 de unități, cu volume de 500, 700 și 750 ml.

Pe caz este documentat șoferul, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 44 de ani. 

Valoarea lotului de marfă nedeclarat urmează a fi stabilită.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persona riscă să fie sancționată contravențional.

Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite vor fi recunoscute reciproc

Guvernul inițiază procedura de negociere privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere cu Emiratele Arabe Unite. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre în acest sens, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Proiectul prevede semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va simplifica procesul de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere. Astfel, vor fi reduse formalitățile administrative, iar procedurile pentru cetățenii moldoveni aflați în Emiratele Arabe Unite vor fi accelerate.

În același timp, semnarea acordului va întări relațiile bilaterale dintre cele două state și va sprijini integrarea cetățenilor moldoveni din diasporă.

Republica Moldova mai are semnate tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Israel, Turcia, Albania, Spania, Lituania, Franța, Republica Elenă, dar și o declarație privind transcrierea permiselor de conducere cu Germania.

Un bărbat de 32 de ani, cercetat pentru comuiterea mai multor furturi în proporții din patru companii private din Răzeni

Un bărbat de 32 de ani a fost reținut de ofițerii de investigație din Ialoveni și este cercetat penal pentru comiterea mai multor furturi din patru companii private din Răzeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.



Acesta a sustras panouri solare, peste 2000 de metri de cablu solar, corpuri de iluminat și peste 680 de metri de cablu electric. Bărbatul, acționa pe timp de noapte, ulterior apela la servicii de taxi sau persoane cunoscute, cu autoturismele cărora transporta bunurile sustrase și pe care ulterior le comercializa în Chișinău. Prejudiciul total a fost estimat la peste 100 000 de lei.

În rezultatul perchezițiilor de la domiciliul suspectului și concubinei sale din raionul Căușeni au fost ridicate mai multe bunuri dintre cele sustrase, precum și alte probe care demonstrează implicarea acestuia în săvârșirea infracțiunilor.

Bărbatul a fost anterior judecat pentru fapte similare, la moment fiind cercetat penal în stare de arest.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Maia Sandu s-a întâlnit la München cu Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar
Articolul anterior
Rezultate pozitive pentru un tratament împotriva migrenelor. Se administrează prin spray nazal
Articolul următor
Close menu