Circa 90% din valoarea fraudelor sunt comise cu utilizarea numărului cardului, fără prezența fizică a acestuia

Circa 90% din valoarea fraudelor comise cu utilizarea cardurilor de plată emise în Republica Moldova sunt fraude săvârșite fără prezența fizică a cardului, cu utilizarea numărului acestuia, prin metode „social engineering”.

Altfel spus, deținătorii sunt manipulați să divulge informații confidențiale, precum: numărul integral al cardului, format din 16 cifre, codurile de securitate CVV/CVC2, parole unice expediate prin SMS etc.

Într-un răspuns pentru IPN, Banca Națională a Moldovei precizează că în practica internațională se utilizează un indicator relevant ce reflectă mărimea fraudelor aferente cardurilor bancare. Este vorba despre raportul dintre valoarea fraudelor și valoarea operațiunilor cu carduri de plată. Acest indicator, pentru trimestrul doi al anului curent, constituie 0,015% din valoarea totală a tranzacțiilor efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova, fiind în continuare la un nivel  mai mic comparativ cu nivelul fraudelor din țările europene de 0,041%.

Deși valoarea fraudelor de acest gen comise în trimestrul doi al anului curent a înregistrat o majorare față de perioada similară a anului precedent, valoarea fraudelor consemnate în ultimele trimestre este mai mică decât cea înregistrată, de exemplu, la sfârșitul anului 2017. Potrivit BNM, această diminuare se datorează eforturilor depuse de bănci în vederea consolidării măsurilor de securitate aplicate la efectuarea operațiunilor cu carduri de plată.

Deținătorii de carduri se pot expune riscului de fraudă dacă își utilizează cardurile pe platforme nesecurizate de acceptare a plăților, ceea ce cauzează ulterior potențiale scurgeri de informații. La fel, dacă le folosesc pe platforme care nu au implementate măsuri suplimentare de securizare a plăților (3D security). Site-ul unui comerciant este securizat dacă adresa acestuia începe cu „https://”, fapt ce denotă criptarea informației transmise, iar existența măsurilor 3D security este menționată pe pagina web a platformei de plăți împreună cu siglele sistemelor de plăți cu cardul.

„Atât Banca Națională, cât și băncile emitente întreprind permanent acțiuni de  educare și informare a publicului cu privire la măsurile de protecție împotriva fraudelor comise prin intermediul cardurilor de plată. În acest sens, BNM a elaborat și a publicat o serie de recomandări menite să sporească siguranța în utilizarea cardurilor de plată în mediul fizic și în mediul online. Recomandările pot fi vizualizate pe pagina web a BNM”, precizează instituția.

În cazul apariției unor suspiciuni cu privire la utilizarea neautorizată a cardului de plată, e necesar ca deținătorul acestuia să contacteze imediat banca emitentă și să solicite blocarea cardului. Serviciile suport clienți ale băncilor sunt disponibile fără întrerupere (24/7/365), inclusiv prin aplicațiile web sau cele mobile de deservire la distanță.

Cât privește posibilitatea de recuperare a pierderilor financiare, aceasta depinde de amploarea, tipul fraudei și factorii care au contribuit la producerea acesteia. 

Băncile emitente, odată cu recepționarea unei solicitări din partea deținătorului de card cu privire la contestarea unor operațiuni neautorizate, întreprind eforturi imediate pentru identificarea și soluționarea acestora. Suplimentar, clienților li se recomandă să depună cereri la organele de urmărire penală pentru întreprinderea măsurilor de recuperare a mijloacelor bănești fraudate și tragerea la răspundere a fraudatorilor.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

Cu acest prilej, Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a transmis un mesaj de felicitare pentru asistenții medicali din țara noastră:

,,Asistenți medicali, moașe, felceri, specialiști în diagnostic de laborator, tehnicieni radiologi, tehnicieni dentari, igieniști-epidemiologi, etc. Ei sunt în număr de aproape 30 mii, în toate instituțiile medicale – de la medicina primară la săli de operație, de la ambulanță la servicii de sănătate publică, de la primiri urgente la cabinete stomatologice.

Fără ei sistemul de sănătate ar fi ca fără de oxigen, cea mai mare parte a muncii revinindu-le dumnealor. Tot ei sunt mult mai aproape de pacienți în comunicare, îngrijindu-i, ascultându-i, explicând. Să nu uitam că marea majoritate ai acestei armate sunt femei – domnișoare, doamne, care duc pe umerii lor o povară grea, cu ture de noapte, cu responsabilități multe și ardere profesională.

Vă felicităm dragele (și dragii) noastre/noștri!

Să ne fiți sănătoși, să aveți multe succese profesionale și recunoștință pe măsură. Noi, Ministerul Sănătății, vom continua să investim în modernizarea sistemului pentru că să dispuneți de cele mai bine conditii de muncă și echipamente performante, dar și în salarii. Dvs, stimați pacienți, vă rog să le dăruiți un zâmbet recunoscător pentru munca dumnealor.

Toate florile Duminicii de astăzi, dar și respectul nostru, sunt pentru dumneavoastră“, este mesajul Ministrului Sănătății, publicat pe o rețea de socializare.

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din municipiul Chișinău a fost organizată o festivitate în cinstea zilei profesionale a asistenților medicali. Mereu alături de pacienți, asistenții medicali din cadrul instituției au lăsat pentru câteva ore halatele albe pentru a primi în dar flori, momente frumoase și gânduri alese. Cei peste 200 de asistenți medicali care activează în cadrul secției au simțit susținerea și respectul din partea colegilor lor la sărbătoarea care le-a fost dedicată.

La mulți ani, de Ziua Internațională a Asistenților medicali!

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.



Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Doi deținuți ar fi decedat în penitenciare de Covid. Se tratau de răceală
Articolul anterior
Președintele raionului Cimișlia a fost testat pozitiv la noul coronavirus
Articolul următor