Festivalul „DeVin&DeGust”: ce trebuie să știi despre rachiul de vin produs în regiunea cu IGP „Divin”?

IGP „Divin” este una dintre cele patru regiuni care vor fi reprezentate la festivalul ,,DeVin&DeGust”, primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei. La eveniment, vei avea ocazia să savurezi cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată, aceasta este doar una dintre surprizele pe care le pregătesc organizatorii. Iată ce trebuie să știi despre vinurile produse în regiunea cu indicație geografică protejată (IGP) „Divin”!

separator
KV_RO-1024x597

Și Divinul este produsul care a evoluat în timp odată cu progresul tehnologic. „Divin” a devenit atât denumirea producției, cât și marca comercială de stat pentru a evita confuzia cu băutura înrudită din Franţa – „cognac”, dar şi pentru a evidenţia specificul, personalitatea şi originalitatea băuturii care, la sfârşitul secolului XX, devine cunoscută ca divinul moldovenesc.

Arealul geografic delimitat pentru producerea rachiului de vin cu indicaţie geografică protejată (IGP) Divin se extinde pe toată suprafaţa Republicii Moldova, între zona continentală, amplasată la nord între podişurile Carpatine, cuprinzând în Centru zona Codru, iar  la sud – stepele Bugeacului. Rachiul de vin învechit constituie, în prezent, un produs de elită pe piaţa autohtonă, care este apreciat atât acasă, cât și în ţări importatoare, precum Rusia, Ucraina, Belarus, China, Germania, Polonia, Cehia, România şi altele.

 

Mediul de cultură al IGP „Divin”

Calitatea, reputaţia şi caracteristicile organoleptice distinctive a rachiului de vin cu IGP „Divin” sunt favorizate de factori naturali şi umani (sol, climă, pedologie, soi, tradiţii, know how etc), ceea ce se numește terroir.

Relief puternic fragmentat cu o reţea de văi, vâlcele şi ravene;

Clima, influenţată de râurile Prut şi Nistru, asigură condiţii optime de maturare a strugurilor;

Soluri cenuşii, cernoziomuri obişnuite, tipice, stanice şi cambine, bine aerate şi uşoare în zonele de Nord şi Centru, mai grele şi mai bogate în cele de  Sud şi Est;

Înălţimea medie a plantaţiilor este de 150-250 m.

Vegetaţie spontană bine păstrată şi răspândită pe suprafeţe relativ mari. Prezenţa surselor acvatice, dar şi relieful specific asigură un impact pozitiv asupra calităţii şi stării sanitare a strugurilor.

Rachiul de vin cu IGP „Divin” se obţine din vinul materie din soiuri de viţă de vie europene şi autohtone cultivate în Republica Moldova, distilat la instalaţii tradiţionale de distilare şi învechit cel puţin 3 ani în contact cu lemnul de stejar.

Soiuri de struguri cultivate pe teritoriul Republicii Moldova și utilizate la producerea vinului materie primă pentru producerea divinului sunt: Aligote, Chardonnay, Feteasca Albă, Luminiţa, Perveneţ Magaracea, grupa Pinot, Riesling de Rhin, Riton, Rkaţiteli, Sauvignon, Silvaner, Suholimanski belîi, Ugni Blanc, Bianca, Alb de Oniţcani, Alb de Suruceni, precum şi amestec de aceste soiuri.

Simte diferența!

Rachiul de vin cu IGP „Divin” are un aspect plăcut, lucios, fără particule în suspensie şi fără sediment, culoarea căruia variază de la aurie deschisă până la chihlimbarie, în funcție de gradul de maturare, cu un buchet impresionant compus din nuanţe de flori, fructe, eteri în primii ani de învechire, care se completează cu nuanţe de vanilie, ciocolată, balsam, lemn aromat, cocos, boabe de cafea odată cu creşterea termenului de învechire.

În funcţie de calitatea şi termenul de învechire a distilatelor rachiul de vin cu IGP „Divin” poate aparţine următoarelor categorii:

V.S. (Very Special) – termen minim de învechire de 3 ani

V.S.O.P. (Very Super Old Pale) – cu termen minim de 5 ani.

X.O. (Extra Old) – termen minim de învechire de 7 ani.

X.X.O. (Extra Extra Old) – termen minim de învechire de 20 de ani.

Curiozități despre rachiul de vin cu IGP „Divin”

  • Producerea acestei băuturi pe actualul teritoriu al Republicii Moldova datează din secolul al XIX-lea.
  • Între 1896 și 1929 are loc fondarea primelor întreprinderi defabricare a rachiului de vin. În perioada postbelică, unităţile de producere a rachiului de vin au fost dotate cu utilaj de producere performant, ceea ce sporește calitatea produsului finit. În această perioadă au fost produse cele mai preţioase loturi de rachiu de vin care astăzi au un termen minim de maturare de 40 de ani, precum Prezident, Aroma, Ambasador, Călăraşi, etc.
  • În 1925 – prinţul moștenitor al României Carol al II-lea, iar în 1963 – primul explorator al cosmosului – Iurie Gagarin, precum şi alte personalităţi marcante ale timpului au degustat şi au elogiat licoarea aurie din Moldova.
  • În 1990, volumul total de distilat pus la maturare constituia în jur de 3 mln. Dal alcool absolut, dintre care 70% revenea distilatelor cu termen de maturare de 3-7 ani, iar restul era repartizat pentru distilatele cu termen de învechire de 15,20, 30 şi 40 ani. Acest potenţial a permis lansarea pe piaţă a produselor de calitate înaltă, compus din rachiu de vin cu diferite vârste, ajungând chiar şi la 50 de ani, după anii 2000.

Companii producătoare de Divin

Aroma SA., Barza Alba SA, IM Calarasi Divin, Vinaria Bardar, Castel Mimi, Migdal-P SA, SA Ungheni Vin, Vismos SA, Kvint SA.

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează licorile Moldovei!

Pe 26 august 2017, ești invitat să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32).

Evenimentul oferă posibilitatea unică de a descoperi vinurile de calitate cu IGP, dar și potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice regiunilor IGP.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu  IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a  Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

O moldoveancă concurează pentru titlul de ,,Miss America”
Articolul anterior
Accident grav în țară. Cinci persoane, printre care trei minori au fost transportați de urgență la spital
Articolul următor