Colaboratorii rușilor din Herson, prinși de localnici și legați

Ucrainenii suspectați că au colaborat cu Rusia au fost capturați de localnicii din Herson. În imaginile postate pe rețelele sociale, aceștia sunt văzuți stând lângă un gard, cu mâinile legate.

Colaboratori ai rușilor prinși în Herson / Foto: Twitter

Bărbații sunt acuzați că au colaborat și informat trupele ruse, după ce acestea au intrat în orașul din sudul țării la începutul invaziei, scrie DailyMail.

Imaginile îi arată pe unii dintre presupușii colaboratori, în timp ce capetele lor sunt aplecate spre pământ. De asemenea, indivizii par să aibă scrise cuvinte pe banda care le acoperă ochii.

Image

Deși a existat o bucurie pentru eliberarea orașului, există temeri că unii ruși se mai află în zonă sau prin apropierea acesteia. Oficialii serviciilor de informații au declarat că aceștia ar putea fi îmbrăcați în haine civile pentru a evita capturarea.

Capcane lăsate de ruși

Soldații ucraineni se confruntă cu capcane lăsate de ruși după plecarea din regiunea Herson. Aproximativ 2.000 de explozibili, inclusiv mine, fire de declanșare și muniție neexplodată, au fost deja eliminate de zece grupuri de geniști.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat: „Rusia este departe de a renunța”.

El a declarat că Moscova va fi „îngrijorată” și „dezamăgită” de pierderea Hersonului, dar a adăugat că este important să nu-i „subestimăm” pe ruși.

„Istoria vă va reaminti că Rusia poate fi brutală cu ai săi”, a spus Wallace. „Dacă au nevoie de mai multă carne de tun, asta vor face”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război comise de ruși și au găsit cadavre — militariși civili — în Herson.

El a spus că ocupanții au „distrus toate infrastructurile critice – comunicații, alimentare cu apă, căldură, electricitate”.

Imaginile din satelit arată, de asemenea, daune considerabile la barajul Nova Kakhovka din apropiere, pe fondul temerilor privind integritatea structurală a acestuia.

„Vom restabili totul, credeți-mă, deși este nevoie de timp”, a spus Zelenski.

Trupele ucrainene au fost primite cu entuziasm de locuitorii care au trăit mai bine de jumătate de an sub ocupație rusă. Totuși, urmările se resimt.

Locuitorii au declarat că au rămas fără apă și electricitate timp de mai multe zile, iar oficialii au avertizat că este vorba de „o catastrofă umanitară”.

Rușii au furat chiar și lame, un raton și lupi de la o grădină zoologică.

Poliția ucraineană i-a avertizat pe refugiați să nu se întoarcă în oraș până când acesta nu va fi securizat, după ce un ofițer a fost rănit sâmbătă.

În plus, au fost înființate puncte de control și a fost instituită o stare de asediu între orele 17.00 și 8.00 pentru a împiedica pe oricine să intre sau să plece.

În timp ce eliberarea Hersonului marchează o victorie strategică uriașă pentru Ucraina, există încă un drum lung de parcurs.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Rușii au tras asupra Kievului o rachetă din care au deșurubat focosul nuclear
Articolul anterior
Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție
Articolul următor