Concert de Crăciun, pe scena din scuarul Palatului Național

De Crăciun, pe 7 ianuarie, pe scena amenajată în scuarul Palatului Național, toată ziua vor evolua formații folclorice, iar seara va avea loc un recital cu participarea Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii”, Ansamblului Crenguța de Iederă, trupei Via Daca și interpreților Tatiana Turtureanu, Stela Botez, Maria Iliuț, transmite IPN.

Sărbătoarea va începe la ora 10.00. Pe scena Târgului de Crăciun vor evolua formația folclorică „Șezătoarea” din orașul Criuleni  și formația folclorică „Răzășeana” din satul Drăsliceni. De asemenea, vizitatorii se vor bucura de interpretarea ansamblului de cântece și dansuri poloneze de la Casa de Cultură Glodeni „Styrczanskie Dzwoneczki”. Programul va fi continuat de formația folclorică din satul Bulboaca, Anenii Noi, și formația folclorică „Dor de Basarabie”din satul Roșcani, Anenii Noi.

A doua zi de Crăciun, în scuarul Palatului Național, de la ora 12.00, vor evolua orchestra de muzică populară „Rapsozii Cimișliei” și formația folclorică „Busuioc moldovenesc”. De la ora 17.00, publicul se va bucura de interpretarea Fanfarei Poliției de Frontieră, iar de la ora 18.00, va avea loc un recital de Cristofor Aldea-Teodorovici Band.

În ultima zi a Târgului de Crăciun, pe 9 ianuarie, vizitatorii se vor putea bucura, de la ora 13.00, de evoluarea colectivelor populare „Mugurașii”, „Teiuș”, „Cusărenii”, „Vatra Satului” și „Busuiocul”, toate din Ocnița. La ora 18.00, pe scenă vor urca Nadia Trohin și Cătălin Josan, iar la ora 22.00 porțile Târgului de Crăciun se vor închide.

ATENȚIE! Transportatorii intră în grevă! Timp de trei zile vor fi sistate rutele raionale și interraionale

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat luni, 26 februarie, că nu renunță la protestul anunțat pentru perioada 27-29 februarie. Transportatorii susțin că vor sista rutele raionale și interraionale din Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, a transmis printr-un comunicat de presă că, „în ultimele zile operatorii de transport au fost supuși unor presiuni fără precedent din partea autorităților”.

Anunțul vine în contextul în care, pe 25 februarie, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu un apel către operatorii de transport rutier în care cere să fie asigurată respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor, prin prestarea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier, astfel încât „să fie evitată încălcarea drepturilor oamenilor și crearea dificultăților de acces la serviciile publice de calitate”.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni dur ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.

„Nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. (…) Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, (…) să nu dea bilete, (…) nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. (…) Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, a declarat Spînu.

ATENȚIE! Continuă mesajele de la escroci cu conținut fals din numele conducătorilor instituțiilor publice

Continuă mesajele de la escroci cu conținut fals din numele conducătorilor instituțiilor publice, anunță poliția.

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii că, pe adresele electronice sunt distribuite în continuare mesaje cu conținut fals.

Pentru a spori credibilitatea escrocheriei, infractorii cibernetici folosesc logourile instituțiilor publice și numele conducătorilor acestora.

Aceștia expediază pe e-mail o citație falsă în care destinatarul este acuzat de comiterea unei infracțiuni sexuale.

Pentru a nu fi arestat, infractorii solicită de la destinatar informații suplimentare, iar ulterior mijloace financiare.

Scopul acestui gen de mesaj fals răspândit în mediul online este de a estorca bani de la victime.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale.

Dacă ați recepționat un astfel de mesaj la adresa electronică, sesizați Poliția la 112.

Spitalele din România se pregătesc de război. Anunțul lui Raed Arafat

”Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienţi, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniţi, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor. Aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili”, a spus şeful DSU, scrie realitatea.ro

România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare în caz de război. În eventualitatea unui conflict militar, orice spital civil va putea să primească soldați răniți pe front.

”Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puţin probabil şi că nu trebuie să ne speriem, da, aşa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Şi anul trecut, nu este niciun secret că s-a ţinut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câţiva ani”, a spus Arafat. 

Țara noastră își face stocuri și pentru protecție nucleară. Raed Arafat a declarat că la nivelul instituției pe care o conduce are un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical, de detecție și de monitorizare pe parte chimică, biologică și radio-nucleară.

”Că vin din altă ţară, că vin din ţară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiţi. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creştem, creştem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene şi sunt alte ţări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleaşi lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, mai spune Arafat. 

În ședința CSAT T de săptămâna trecută s-a decis ca toate unitățile medicale să fie pregătite pentru un eventual război. 

Programul acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice, în perioada 5 ianuarie – 15 ianuarie 2022, dedicate sărbătorilor de iarnă
Articolul anterior
Michelle şi Barack Obama, altfel decât îi ştie lumea. În urarea de Anul Nou au arătat mai cool
Articolul următor