Concert-omagiu în Capitală, dedicat compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani

Primăria Chișinău i-a adus azi un nou omagiu compozitorului și marelui interpret Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani.

foto: Primăria municipiului Chișinău

Pentru a cinsti memoria muzicianului și aportul semnificativ al compozitorului asupra culturii neamului nostru, Primăria Chișinău împreună cu fiul regretatului artist, Cristofor Aldea-Teodorovici, a organizat o ceremonie de omagiere în Scuarul monumentului Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Această zi importantă a fost marcată alături de oameni de artă, scriitori, regizori, dar și de cei care i-au îndrăgit piesele lui Ion Aldea-Teodorovici. Atmosfera a fost întreținută de Orchestra Sălii cu Orgă, iar cu un recital vocal simfonic a venit Cristofor Aldea-Teodorovici.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi copil mic

„Am reamintit despre marele proiect privind deschiderea Centrului de Creație „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” chiar în scuarul ce poartă numele celor doi mari artiști. Acum suntem în proiectări, am eliberat aceste clădiri și în scurt timp va deveni foarte dinamic, popular și atrăgător, așa încât să punem în valoare ceea ce a fost, dar și să oferim ocazia tinerei generații să ne demonstreze ce poate urma”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban, prezent la ceremonie.

Evenimentul a servit și drept incursiune în spectacolul care va avea loc în data de 19 mai, în cadrul inaugurării stagiunii de vară a Teatrului Verde, un concert omagiu Ion Aldea Teodorovici. Concert organizat și susținut de Primăria municipiului Chișinău.

„Este de responsabilitatea instituțiilor statului, inclusiv a Primăriei, de a contribui mai mult pentru înveșnicirea numelui lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici. Suntem pe ultima sută de metri de reabilitare a Teatrul de Vară. Iată de ce, am reușit împreună cu Cristi să înregistram acele partituri ale tatălui sau, să le înscriem și în curând vom organiza un concert dedicat acestui eveniment. Ne dorim ca acele cântece scrise și gândite de Ion Aldea-Teodorovici să prindă viață pentru publicul iubitor de muzică”, a mai adăugat edilul Ion Ceban.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954 în orașul Leova, cel de-al treilea copil din familia Teodorovici. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată în special de tatăl său, Cristofor Teodorovici, care a fost preot, solist în capelă corală și profesor de muzică în Leova. Ion Aldea Teodorovici a fost este și va fi un simbol al cântecului de libertate și al celor mai sacre aspirații ale neamului. Împreună cu soția sa, inima lui pereche, Doina, au cântat pentru suveranitate și independență.Ar putea fi o imagine cu 17 persoane

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

La Harkov a fost construită prima școală subterană din Ucraina
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua mondială a Sănătății
Articolul următor