Concert-omagiu în Capitală, dedicat compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani

Primăria Chișinău i-a adus azi un nou omagiu compozitorului și marelui interpret Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani.

foto: Primăria municipiului Chișinău

Pentru a cinsti memoria muzicianului și aportul semnificativ al compozitorului asupra culturii neamului nostru, Primăria Chișinău împreună cu fiul regretatului artist, Cristofor Aldea-Teodorovici, a organizat o ceremonie de omagiere în Scuarul monumentului Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Această zi importantă a fost marcată alături de oameni de artă, scriitori, regizori, dar și de cei care i-au îndrăgit piesele lui Ion Aldea-Teodorovici. Atmosfera a fost întreținută de Orchestra Sălii cu Orgă, iar cu un recital vocal simfonic a venit Cristofor Aldea-Teodorovici.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi copil mic

„Am reamintit despre marele proiect privind deschiderea Centrului de Creație „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” chiar în scuarul ce poartă numele celor doi mari artiști. Acum suntem în proiectări, am eliberat aceste clădiri și în scurt timp va deveni foarte dinamic, popular și atrăgător, așa încât să punem în valoare ceea ce a fost, dar și să oferim ocazia tinerei generații să ne demonstreze ce poate urma”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban, prezent la ceremonie.

Evenimentul a servit și drept incursiune în spectacolul care va avea loc în data de 19 mai, în cadrul inaugurării stagiunii de vară a Teatrului Verde, un concert omagiu Ion Aldea Teodorovici. Concert organizat și susținut de Primăria municipiului Chișinău.

„Este de responsabilitatea instituțiilor statului, inclusiv a Primăriei, de a contribui mai mult pentru înveșnicirea numelui lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici. Suntem pe ultima sută de metri de reabilitare a Teatrul de Vară. Iată de ce, am reușit împreună cu Cristi să înregistram acele partituri ale tatălui sau, să le înscriem și în curând vom organiza un concert dedicat acestui eveniment. Ne dorim ca acele cântece scrise și gândite de Ion Aldea-Teodorovici să prindă viață pentru publicul iubitor de muzică”, a mai adăugat edilul Ion Ceban.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954 în orașul Leova, cel de-al treilea copil din familia Teodorovici. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată în special de tatăl său, Cristofor Teodorovici, care a fost preot, solist în capelă corală și profesor de muzică în Leova. Ion Aldea Teodorovici a fost este și va fi un simbol al cântecului de libertate și al celor mai sacre aspirații ale neamului. Împreună cu soția sa, inima lui pereche, Doina, au cântat pentru suveranitate și independență.Ar putea fi o imagine cu 17 persoane

Străzi inundate în Capitală, după ploaia din această seară. Mașini și mijloace de transport public, blocate pe trasee

Ploaia din această seară a făcut din nou ravagii în Capitală. Mai multe străzi s-au transformat în râuri, iar zeci de șoferi au rămas blocați în trafic.

Astfel, în unele sectoare din Capitală apa a urcat mai sus de glezne, în așa fel a stopat traficul, iar deplasarea pe unele porțiune este destul de dificilă. Automobilele, inclusiv și transportul public au rămas blocate, ca urmare a debitului mare de apă, scrie www.stiri.md

Unele rute de troleibuz atestă întârzieri de la orarul stabilit așadar staționează sau sunt redirecționate. Pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe imagini video surprinse pe străzile capitalei.

SUA sprijină parcursul european și calea Moldovei spre libertate și democrație

Șefa statului a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Președinta Maia Sandu a menționat că Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o. 

„Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni – securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a subliniat șefa statului.

„Suntem foarte recunoscători pentru leadersheep-ul dumneavoastră și asta o văd în multe alte țări pentru tot ceea ce faceți aici, în timpuri grele și în circumstanțe dificile pentru a înainta și a lansă această țară. Acum doi ani când am fost aici am discutat cum vom continua să construim o Moldova care trăiește în pace. În acest timp, Moldova a făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, adică parcursul european, reforma sectorului energetic. Astăzi, vrem să continuăm aceste progrese și vom încheia în curând negocierile privind noul sediu al ambasadei SUA, care va accentua profunzimea acestor relații și a continua să avansăm împreună. 

Ceea ce este foarte puternic aici este acest angajament pentru democrație pentru ca moldovenii să-și aleagă propriul viitor, și asta în ciuda intimidărilor care vin din partea rusească, răspândirea dezinformării, folosirea corupție ca armă și fabricarea de proteste antiguvernamentale, dar totuși vedem o reziliență extraordinară din partea conducerii R. Moldova, în special din partea popurului de aici. SUA și mulți dintre partenerii noștri folosesc sancțiuni asupra celor care încearcă să sumineze democrația Moldovei și de asemenea încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa în calea dumneavostră spre libertate și democrație”, a spus la rândul său Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. 

În context, oficialul a anunțat că oferă suport financiar Moldovei pentru alegeri liberi și curățarea sistemului judiciar.

„Din februarie 2022, SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile statului R. Moldova și pentru a contracara aceste acțiuni de destabilizare care vin din partea Federațiie Ruse. Astăzi, vrem să vă sprijinim și să curățați sistemul judiciar. Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a acorda R. Moldova 50 de milioane de dolari pentru a consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere și pentru ca R. Moldova să-și continue drumul spre UE”, a adăugat Antony Blinken.

Cămașa cu altiță din Moldova va fi prezentată la o expoziție în Suedia

Cămașa cu altiță, inclusă în anul 2022, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității (UNESCO) ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova urmează să traverseze Cercul Polar pentru o expoziție unică a artiștilor din Republica Moldova și celor din nordul Suediei, la Kiruna.

Potrivit ambasadoarei Republicii Moldova în Regatul Suediei, Liliana Guțan, pe 5 iunie, în preajma Zilei Naționale a Suediei, Ambasada R. Moldova la Stockholm împreună cu Primăria orașului Kiruna, Asociația Autorităților Locale a Regiunii Norrbotten County și Societatea de Arte Norrbotten, vor inaugura evenimentul la renumitul Centru AuroraKulturhus expoziția „Practicing Our Knowledge”, transmite Radiomoldova.md.

Tradiționalele cămăși cu altiță vor fi prezentate de către meșterițele de la Șezătoarea Basarabiei și Măiestria, alături de obiectele de artă ale meșterilor locali și populației indigene ale Regiunii Arcticii Înalte. Expoziția va fi deschisă până pe data de 12 iulie, în Sala de Arte al Aurora Kulturhus.

La Harkov a fost construită prima școală subterană din Ucraina
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua mondială a Sănătății
Articolul următor