Concursului „Pedagogul anului 2018”: iată cine sunt câștigătorii!

Pe 4 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” a avut loc premierea învingătorilor Concursului „Pedagogul anului 2018”. La evenimentul organizat în ajunul Zilei Internaționale a Profesorului, marcată tradițional la 5 octombrie, au participat circa 2000 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din țară.

separator

În cadrul festivității a avut loc ceremonia de înmânare a premiilor Concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2018, raportează diez.md.

Astfel, în acest an au fost desemnați următorii câștigători:

Categoria „Profesorul anului”

1. Premiul I și titlul „Profesorul anului” – Șonțu Lilian, profesor de istorie, grad didactic I, Liceul Teoretic „Eugen Coșeriu”, s. Mihăileni, r-nul Râșcani;

2. Premiul II – Mandiș Sergiu, profesor de istorie, grad didactic I, Liceul Teoretic „Ștefan Holban”, s. Cărpineni, r-nul Hâncești;

3. Premiul III – Cîrlan Iurie, profesor de educație muzicală, grad didactic superior, Gimnaziul „Ion Sârbu”, s. Mașcăuți, r-nul Criuleni.

Categoria „Învățătorul anului”

1. Premiul I și titlul „Învățătorul anului” – Plăcintă Tatiana, învățătoare, grad didactic I, Gimnaziul „Grigore Vieru”, or. Ialoveni;

2. Premiul II – Bernaz Natalia, învățătoare, grad didactic I, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, mun. Chișinău;

3. Premiul III – Savciuc Ana, învățătoare, grad didactic superior, Liceul Teoretic Măgdăcești, r-nul Criuleni.

Categoria „Educatorul anului”

1. Premiul I și titlul „Educatorul anului”- Sicorschi Zinaida, educatoare, grad didactic I, Instituția de Educație Timpurie nr. 5, or. Glodeni;

2. Premiul II – Eșanu Tatiana, educatoare, grad didactic II, Instituția de Educație Timpurie „Luminița”, s. Selemet, r-nul Cimișlia

3. Premiul III – Lîmari Irina, educatoare, grad didactic II, Instituția de Educație Timpurie nr. 16 „Bucuria”, mun. Bălți.

Nenorocire! Un bărbat a ars aproape în totalitate încercând să aprindă focul în sobă cu benzină

În seara zilei de 24 aprilie un bărbat în vârstă de 33 de ani a suferit diverse arsuri pe suprafața corpului, în urma unei deflagrații, care s-a produs într-o gospodărie din localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență .

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:41. Potrivit informațiilor înregistrate, deflagrația a avut loc în urma unei scurgeri de gaz de la o butelie de tip propan butan. În urma exploziei s-a produs un incendiu, care a afectat geamurile, dar și bunurile materiale dintr-o odaie a casei de locuit cu suprafața de 48 m2. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au evacuat butelia de gaz din interiorul locuinței, reușind lichidarea incendiului către ora 20:14. Totodată, la fața locului a ajuns și un echipaj de medici care a preluat bărbatul la spital pentru îngrijiri de rigoare. 

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 aprilie la ora 19:53. Potrivit informațiilor recepționate, un bărbat în vârstă de 74 de ani a primit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu benzină. Astfel, lichidul s-a inflamat provocând un incendiu în locuință. Imediat, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri, dar și un echipaj de medici, care a transportat bărbatul la Spitalul „Toma Ciorbă” din municipiul Chișinău. La fața locului, pompierii au evacuat din interiorul locuinței o butelie de gaz, astfel evitând producerea unei explozii. Angajații IGSU au reușit lichidarea flăcărilor către ora 21:25. În urma incendiului au ars mai multe bunuri materiale dintr-o odaie și în totalitate acoperișul casei cu suprafața de 60 m2. 

Toate circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de specialiști. 

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și normele de securitate privind utilizarea instalațiilor cu gaz lichefiat. În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Caz înfiorător în Italia! O femeie a fost lăsată fără mâncare și lovită de femeia care o îngrijea. Uneori era forțată să doarmă pe balcon

O femeie cu probleme psihice, în vârstă de 55 de ani din Italia, a fost lăsată fără mâncare, lovită și arsă cu fierul de călcat de badanta care se presupunea că trebuie să aibă grijă de ea. Femeia era uneori forțată să doarmă pe balcon.

Sute de badante și menajere anchetate în Italia. Câștigau peste 8.000 de  euro pe an, dar nu au depus declarația de venit – Rotalianul – Revista  românului din Italia

Badanta, în vârstă de 44 de ani, îl avusese în grijă și pe tatăl femeii, în 2016. Înainte de moartea acestuia, bărbatul ar fi rugat-o pe badantă să aibă grijă de fiica lui, scrie La Stampa, citată de Rotalianul.

Femeia a acceptat să aibă grijă de fiica bătrânului, care suferă de probleme psihice. Însă, în schimb, badanta ar fi supus-o la rele tratamente. O forța să facă dușuri reci, era ținută în condiții inumane și primea deseori lovituri.

Badanta ar fi adus-o în casă și pe mama ei, și amândouă ar fi tratat-o pe femeia de 55 de ani ca pe o slugă. Ea trebuia să facă curățenie și alte treburi în casă până noaptea târziu, apoi era forțată să se trezească dimineața devreme, apoi era lovită cu palmele goale și, deseori, cu bastoane.

Femeia ar fi îndurat și mai mult de atât. Într-o zi, ca pedeapsă, badanta a ars-o cu un fier de călcat. Mai mult decât atât, proprietara dormea pe jos, uneori era lăsată să doarmă pe balcon, iarna, în frig, și nu avea voie să vorbească cu nimeni din exterior. În lipsa hranei, femeia căuta în gunoi în speranța că va găsi ceva care să-i țină de foame.

Cum s-a aflat de acest caz înfiorător

Tutorele legal al femeii, care se află și el în îngrijire la un centru de igienă mentală din Torino, ar fi făcut reclamații la poliție că nu poate să ia legătura cu femeia.

Când au ajuns la fața locului, carabinierii au găsit-o pe femeie într-o stare degradantă și pe corp prezenta urme de vânătăi.

Cele două femei, mamă și fiică, au fost puse sub acuzare de un judecător de la Tribunalul din Torino. Badanta se află în arest la domiciliu, iar mamei acesteia i s-a interzis să se apropie de casa femeii maltratate.

Raritate! Un exemplar superb de lalea sălbatică, găsit într-o pădure din Anenii Noi

Un exemplar superb de lalea sălbatică (Tulipa sylvestris/biebersteiniana) a fost găsit într-o pădure din raionul Anenii Noi, anunță Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, scrie realitatea.md.

colaj foto: www.realitatea.md

Astfel, potrivit responsabililor, această specie de lalea este specifică habitatului de silvo-stepă, cu alte cuvinte se poate întâlni în păduri dar și în locuri deschise unde există arbuști. Înflorește în lunile aprilie-mai, iar florile galbene prezintă uneori urme de culoare roșie pe vârful petalelor.

„Specia din imagini este una periclitată și rară, fiind în prezent protejată prin Legea privind fondul ariilor protejate de stat. Factorii care i-au determinat acest statut se datorează în primul rând degradării habitatelor în care aceasta crește, și anume exploatarea economică a acestor locuri: fie transformarea lor în terenuri agricole, fie incendierea intenționată a stepelor, sau chiar colectarea intenționată a plantelor cu tot cu flori și bulbi”, se arată în nota informativă.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii roagă ca, în cazul în care găsiți lalele sălbatice sau știți locuri în care acestea cresc, să nu le rupeți, să nu le colectați și să nu deranjați zona sub nici o formă!

„Lăsați-le să adauge un strop de culoare naturii din Republica Moldova, însă ne vom bucura dacă le veți face fotografii și le veți împărtăși cu noi”.

Accident sfâșietor în Rusia. 13 morți, după ce un microbuz a intrat în coliziune cu un autobuz de linie
Articolul anterior
„Profesor, nu cerșetor”! Un grup de pedagogi au ieșit la protest de ziua lor
Articolul următor