Conducerea Republicii Moldova a participat la evenimentul „Moldova pentru Educație”

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, care a avut loc în cadrul Săptămânii Educației.

Dorin Recean a participat la evenimentul Săptămâna EducațieiFoto: Guvernul Republicii Moldova

În cadrul acestuia, 11 companii private și-au asumat angajamentul să investească 17 milioane de lei în infrastructură și dotarea celor 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model.

La eveniment au fost prezenți președinta Maia Sandu, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, reprezentanți ai partenerilor externi și ai mediului de afaceri autohton. 

Premierul a susținut ideea implicării proactive a întreprinzătorilor în creșterea calității educației în țara noastră, evidențiind exemplul companiilor care deja și-au adus contribuția în acest sens. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport,  construcția serelor pentru lecțiile de biologie, achiziționarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecile digitale ș. a.

„Este un domeniu important, care contribuie la integrarea europeană a Republicii Moldova. Ne propunem să consolidăm societatea în jurul acestui obiectiv strategic de modernizare a sistemului educațional și să atragem și mai mulți parteneri din domeniul privat. Îndemn oamenii de afaceri să devină partenerii noștri și să investească într-un proiect care va aduce beneficii întregii societăți”, a spus șeful Guvernului.

Săptămâna Educației, cu genericul „Moldova pentru Educație”, se desfășoară între 22 și 28 aprilie și este o premieră pentru țara noastră. Timp de șapte zile, sunt abordate cele mai importante inițiative în domeniu și sunt discutate problemele cu care se confruntă sistemul. Mii de cadre didactice, părinți și elevi, reprezentanți ai sectorului public și privat au posibilitatea să participe la ateliere, workshop-uri, discuții, activități interactive despre prezentul și viitorul educației. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Doina Sulac i-a dedicat un mesaj emoționant soțului ei: ,,Pentru a iubi e nevoie să cunoști întâi omul de lângă tine”
Articolul anterior
În Iran, un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste
Articolul următor