Consilierul lui Putin amenință Ucraina și Rep. Moldova cu dispariția de pe harta lumii. Reacția Chișinăului

Nikolai Patrușev, ex- secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rusofobe, scrie adevarul.ro.

Nikolai Patrușev susține că Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat, iar „politica antirusă și rusofobă” a Chișinăului duce țara într-o criză profundă.

Consilierul lui Vladimir Putin a vorbit și despre problemele energetice cu care se confruntă țara după ce regiunea separatistă Transnistria a rămas fără gaze rusești de la începutul acestui an, susținând că conducerea Republicii Moldova este responsabilă pentru acestea și că „îndeplinește instrucțiuni de la Bruxelles”.

Comentariul Chișinăului

Chișinăul, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a venit cu un punct de vedere, dezaprobând ,,ferm declarațiile acestuia, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova”.

,,Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi.Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, au precizat angajații MAE.  

Nikolai Patrușev a venit cu aceste amenințări în cadrul unui interviu pentru o publicație rusă, acestea vizând și Ucraina, țară invadată în februarie 2022 de Rusia. Consilierul de la Kremlin susține că aceasta ar putea să nu mai existe ca stat în 2025.

Potrivit acestuia, în Ucraina există o „rusofobie feroce”, având loc practica „coerciției asupra ideologiei neo-naziste”, acțiuni care, asigură Patrușev, distrug „orașele ucrainene odată prospere”. El a inclus Dnepropetrovsk, Harkov, Odesa și Nikolaev în lista urbelor, infrastructurile civile ale acestora fiind supuse în mod regulat bombardamentelor armatei ruse.

În același timp, Patrușev a subliniat că, pentru Moscova, poporul ucrainean rămâne „apropiat, frățesc și legat de legături vechi de secole cu Rusia”, acuzând „propagandiştii de la Kiev obsedaţi de ucraineană” că încearcă să distrugă aceste legături istorice.

„Ne pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat consilierul prezidențial rus.  

Aspirațiile europene ale celor două țări

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în data de 3 martie 2022, la peste o săptămână după începerea războiului din Ucraina. A obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Ucraina.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Însă, la masa de tratative, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot dura mult, durata lor variind în funcție de mai multe aspecte.

Veste bună pentru șoferi! S-a ieftinit Cartea Verde

Certificatul de asigurare „Carte Verde”, obligatorie pentru șoferii care pleacă peste hotare, se ieftinește. Potrivit deputatului Radu Marian, ieftinirea se datorează intrării în vigoare a Legii privind liberalizarea parțială a pieței asigurărilor, transmite IPN.

Parlamentarul prezintă un exemplu de reducere a costului de la aproximativ 700 de lei anul trecut pentru o poliță cu valabilitate de 15 zile, la 433 de lei în acest an.

„Costul acest tip de poliță variază de la caz la caz (în funcție de automobil, istoria accidentelor etc). Verificați site-urile companiilor de asigurări și aplicațiile de asigurări, pentru a vedea cât ar costa Cartea Verde în cazul dumneavoastră”, recomandă Radu Marian.

Din 1 ianuarie 2025, certificatul de asigurare „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital, fără a mai fi obligatoriu suportul de hârtie. Astfel, conducătorii automobilelor înmatriculate în Republica Moldova pot călători în afara țării, în majoritatea statelor membre ale sistemului „Carte Verde”, doar cu certificatul digital. Certificatele eliberate până la 1 noiembrie 2024, în format tipărit, rămân valabile pe întreaga perioadă specificată.

Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine.

Universitatea Tehnică din Moldova organizează cursuri de pregătire pentru bacalaureat

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) înseamnă mai mult decât studii superioare – este sprijinul tău pentru succesul academic. Instituția te invită să urmezi cursurile de pregătire pentru examenele de bacalaureat organizate de UTM, concepute să-ți ofere sprijinul necesar pentru atingerea unor rezultate remarcabile, scrie diez.md.

Cursurile de pregătire pentru bacalaureat vor avea loc în campusul Râșcani al UTM (str. Studenților, nr. 7). Acestea se vor desfășura în fiecare zi de sâmbătă, conform următorului program:
matematică – intervalul orar 9.0-11.00;
desen artistic – intervalul orar 9.0-11.00;
chimie – intervalul orar 11. 15-13.15;
informatică – intervalul orar 11. 15-13.15.

Cum te înscrii?

Perioada de înscriere: începând cu 22 ianuarie 2025.

Pasul 1: completează formularul de înregistrare. Completarea formularului fără achitarea taxei de participare nu îți garantează rezervarea unui loc.

Pasul 2: achită taxa de participare – 500 de lei per disciplină. Adresa pentru achitarea taxei este strada Studenților, numărul 9/9, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră.

Contacte: 060302051; 060302052; 060302053.

Oligarhul Ilan Shor ajută firmele rusești să ocolească sancțiunile americane

Ilan Shor, un om de afaceri în exil condamnat pentru fraudă în Republica Moldova în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari, pare să ajute firmele din Rusia să continue să deruleze schimburi comerciale externe pe fondul problemelor cu plățile provocate de sancțiunile americane, transmite Bloomberg citat de Agerpres.ro.

Potrivit documentelor analizate de Bloomberg, Ilan Shor a pus la punct o rețea de companii intermediare, inclusiv în parteneriat cu entități vizate de sancțiuni, care sunt în măsură să ajute firmele rusești să deruleze tranzacții internaționale, care altfel nu ar fi posibile din cauza sancțiunilor americane.

Activitățile lui Shor în Rusia sunt o dovadă a eforturilor pe care firmele rusești trebuie să le facă în condițiile în care se confruntă cu întârzieri la plățile transfrontaliere, din cauza sancțiunilor occidentale. Multe firme rusești recurg la intermediari care să le aranjeze plățile transfrontaliere în terțe țări, pentru a ocoli sancțiunile americane și riscul unor penalități suplimentare.

Bloomberg dă drept exemplu una dintre companiile conduse de Shor care oferă, pe pagina sa de Internet, reglarea plăților, cu orice țară și în orice monedă, în decurs de cinci zile lucrătoare, o diferență remarcabilă față de întârzierile de câteva luni cu care se confruntă acum unele firme rusești la reglarea acelor tranzacții.

Shor și principala bancă pentru sectorul militar-industrial din Rusia, Promsvyazbank, care este vizată în prezent de cele mai dure sancțiuni americane, au lansat A7, o companie care susține că ajută la facilitarea plăților transfrontaliere. La înființarea firmei, în luna septembrie 2024, documentele de înființare arată că Shor deținea o participație de 51% iar Promsvyazbank restul de 49%.

A7-Agent, o subsidiară a acelei companii, este condusă chiar de Shor, potrivit documentelor de înființare, care arată că activitățile sale includ serviciile financiare, comerțul angro și facilitatea tranzacțiilor cu combustibili, metale și produse chimice. Firma oferă de asemenea produse derivate și consultanță, mai arată documentele de înființare.

La mijlocul acestei luni, autoritățile americane au sancționat banca OJSC Keremet Bank cu sediul în Kârgâstan, acuzând banca de facilitarea tranzacțiilor transfrontaliere pentru Promsvyazbank și precizând că Shor ‘a fost implicat în discuțiile’ cu privire la rolul Keremet ‘în schema de ocolire a sancțiunilor’.

O altă entitate, care are adresa în centrul Moscovei în clădirea de lângă A7-Agent, este Exim International, care potrivit documentelor de la registrul companiilor, a fost înființată în luna iunie 2024 de Shor și compania rusă de stat VEB.RF, inclusă pe mai multe liste de entități rusești sancționate. 75% din acțiunile Exim International sunt deținute de Shor iar restul de VEB.RF. Exim International se descrie drept ‘un parteneriat public-privat care oferă spriijin pentru operațiunile de import-export’.

Restricțiile impuse de SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie afectează aproximativ 95% din sectorul bancar rusesc, declara în luna decembrie guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Cu toate acestea, Exim International caută în prezent un specialist de top în serviciile bancare și promite ‘o oportunitate de a dobândi o experiență unică pe piața plăților transfrontaliere’, potrivit unui anunț postat pe principal platformă de recrutare online din Rusia. Pe același site, firma A7 se laudă că ‘pune la dispoziție, la timp și în mod garantat, plăți transfrontaliere pentru companiile rusești care operează pe piața globală’.

Deși este posibil ca aceste servicii să fie furnizate utilizând alte monede decât dolarul american și chiar prin recurgerea la criptomonede sau chiar la barter, ceea ce nu ar declanșa sancțiunile primare impuse de SUA, ele ar putea totuși să fie vizate de sancțiunile secundare prevăzute într-un ordin executiv emis la finele lui 2023, susține Alan Kartashkin, partener la firma de avocatură Debevoise & Plimpton LLP. ‘Riscurile pentru orice instituție financiară străină implicată sunt destul de mari’, subliniază Kartashkin.

Veste emoționantă: Prințesa Kate câștigă lupta cu cancerul: Boala este în remisie
Articolul anterior
Polițele RCA s-au scumpit! Cum este stabilit prețul
Articolul următor
Close menu