Nikolai Patrușev, ex- secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rusofobe, scrie adevarul.ro.
Nikolai Patrușev susține că Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat, iar „politica antirusă și rusofobă” a Chișinăului duce țara într-o criză profundă.
Consilierul lui Vladimir Putin a vorbit și despre problemele energetice cu care se confruntă țara după ce regiunea separatistă Transnistria a rămas fără gaze rusești de la începutul acestui an, susținând că conducerea Republicii Moldova este responsabilă pentru acestea și că „îndeplinește instrucțiuni de la Bruxelles”.
Comentariul Chișinăului
Chișinăul, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a venit cu un punct de vedere, dezaprobând ,,ferm declarațiile acestuia, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova”.
,,Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi.Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, au precizat angajații MAE.
Nikolai Patrușev a venit cu aceste amenințări în cadrul unui interviu pentru o publicație rusă, acestea vizând și Ucraina, țară invadată în februarie 2022 de Rusia. Consilierul de la Kremlin susține că aceasta ar putea să nu mai existe ca stat în 2025.
Potrivit acestuia, în Ucraina există o „rusofobie feroce”, având loc practica „coerciției asupra ideologiei neo-naziste”, acțiuni care, asigură Patrușev, distrug „orașele ucrainene odată prospere”. El a inclus Dnepropetrovsk, Harkov, Odesa și Nikolaev în lista urbelor, infrastructurile civile ale acestora fiind supuse în mod regulat bombardamentelor armatei ruse.
În același timp, Patrușev a subliniat că, pentru Moscova, poporul ucrainean rămâne „apropiat, frățesc și legat de legături vechi de secole cu Rusia”, acuzând „propagandiştii de la Kiev obsedaţi de ucraineană” că încearcă să distrugă aceste legături istorice.
„Ne pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat consilierul prezidențial rus.
Aspirațiile europene ale celor două țări
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în data de 3 martie 2022, la peste o săptămână după începerea războiului din Ucraina. A obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Ucraina.
Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.
Însă, la masa de tratative, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot dura mult, durata lor variind în funcție de mai multe aspecte.