Energia electrică a fost întreruptă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. S-a întâmplat miercuri, în jurul orei 14:30. Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la pene masive de curent în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt interconectate. Mai jos, vom explica cum este aprovizionată Moldova cu energie electrică în acest moment.
Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat ,,în regim automat” (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.
Moldova este asigurată cu energie electrică pe linia ,,Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan”, care traversează teritoriul României (Isaccea), apoi teritoriul ucrainean și, în cele din urmă, regiunea transnistreană.
Din 1 noiembrie, centrala de la Cuciurgan nu mai livrează curent pe malul drept al Nistrului. Republica Moldova cumpără energie electrică din România pentru a-și acoperi parțial deficitul.
Curentul ajunge la consumatori prin singura linie de înaltă tensiune existentă care pleacă din România, pe la Isaccea, trece pe la Vulcănești, apoi prin sudul Ucrainei, ajungând tot la Cuciurgan, în Transnistria. Abia acolo este infrastructura necesară ca electricitatea să se întoarcă înapoi pe malul drept al Nistrului.
Construcția unei linii de înaltă tensiune din România direct pe teritoriul Republicii Moldova ar fi ,,un colac de salvare pentru diversificarea resurselor de transporturi energetice în țara noastră”
„Experții au prognozat că odată cu apropierea iernii Rusia va ataca infrastructura critică din Ucraina, iar din păcate Republica Moldova poate transporta energie electrică din România doar tranzitând Ucraina. Pentru că pe noi nu ne-a dus mintea și capul timp de 30 de ani de zile ca să construim linii de tensiune înaltă din România direct pe teritoriul Republicii Moldova și abia acum s-a început acea linie de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești, dar nici ea nu este la capacitate maximă.
Este necesară să fie construită încă una în partea de nord a țării. Republica Moldova este obligată în viitorul apropiat să găsească soluții și bani pentru diversificarea resurselor de transporturi energetice pe care trebuie să le aducem din România. Este clar că România trebuie să înlocuiască Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova. Ceea ce face Federația Rusă se numește terorism. Și n-o face doar de astăzi”, a declarat deputatul moldovean Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.