Potrivit autorităților sud-coreene, în unele zone ale țării vecine sunt deja cazuri de deces din cauza lipsei de hrană. Experții cred că Coreea de Nord a atins cel mai rău punct din anii 1990, când foametea combinată cu o criză economică a ucis sute de mii de oameni.
În Coreea de Nord, situația umanitară se deteriorează și, din cauza penuriei cronice de alimente, țara poate ajunge la foamete în masă. Despre acest lucru a relatat postul american de televiziune CNN, după ce a discutat cu experți.
Potrivit lui Lucas Rengifo-Keller, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, datele comerciale, imaginile prin satelit, estimările ONU și autoritățile sud-coreene indică faptul că proviziile de alimente din Coreea de Nord au scăzut sub nivelul necesar pentru a satisface nevoile umane minime.
În țară va fi foamete, a spus el, chiar dacă autoritățile nord-coreene împart hrana în mod egal, ceea ce este aproape de neconceput pentru că se acordă prioritate elitelor și armatei.
Autoritățile sud-coreene sunt de acord cu aceste afirmații. În opinia lor, în unele părți ale țării sunt deja cazuri de deces din cauza înfometării.
Cu toate acestea, informații precise despre această problemă sunt dificil de obținut din cauza izolării Coreei de Nord . Diverși experți susțin că Phenianul se învinovățește doar pe sine pentru problemele apărute.
În timpul pandemiei de coronavirus, Coreea de Nord și-a intensificat tendințele izolaționiste și a ridicat un al doilea strat de bariere de-a lungul a 300 de kilometri de granița sa cu China. În plus, autoritățile țării au redus puținul comerț transfrontalier cu Beijingul la care aveau acces.
În 2022, Kim Jong-un a cheltuit resurse prețioase pentru un număr record de teste cu rachete.
Ministrul sud-coreean de externe Park Jin le-a spus reporterilor CNN că singura cale de ieșire a Coreei de Nord din dezastrul alimentar este să se așeze la masa negocierilor și să accepte oferta de ajutor umanitar a Seulului.