Coșmar în țara vecină! Se deschide un nou capitol în războiul din Ucraina: Belarus este gata să intervină alături de Rusia

Coșmarul în Ucraina nu numai că nu dă semne să poată fi cumva apropiat de final folosind mijloace diplomatice, ci are deschis acum un nou capitol, scrie adevarul.ro.

Aveți aici comunicatul prin care se anunță posibila instantanee internaționalizare a conflictului, adăugând o a treia țară în ecuația directă a conflictului, asta în cazul în care „Kievul va folosi forța împotriva Rusiei sau Belarus sau al unei invazii ucrainene în cele două țări Uniunii (statale Rusia-Belarus n.n.), ceea ce va provoca un răspuns colectiv”. Mai mult, pentru a face coșmarul complet, Alexei Polischiuk, adjunct al celui de-al doilea departament din Ministerul rus de Externe, a mai adăugat că există angajamente similare de sprijin mutual în cazul „oricărei agresiuni împotriva unui stat membru din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). Acesta grupează șase dintre fostele republici sovietice: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan și mesajul de acum este o reamintire a faptului că în Tratatul respectivă există art. 4 care, în oglindă cu Art. 5 al NATO, spune că orice agresiune împotriva uneia dintre cele 6 țări va fi percepută drept o agresiune împotriva tuturor. Ca un element suplimentar de atenție, exact în paralel cu NATO, țările din CSTO dispun de o Forță de menținere a păcii creată în urma semnării unui document în 6 octombrie 2007, la care, un an mai târziu, s-a adăugat Forța de Reacție Rapidă (KSOR) creată pe baza unui acord semnat pe 4 februarie 2009. De menționat că au mai existat trei state care au fost membre ale organizației și apoi s-au retras: Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan. Există și o Adunare Parlamentară a CSTO din care, alături de reprezentanții statelor membre fac parte cu statut de observator și cei din Serbia, Afganistan, Uzbekistan și din Adunarea Parlamentară a Uniunii Belarus-Rusia.

Noutatea este că, de data asta, se vorbește direct și pe acest ton despre posibila implicare a belarus în scenariul ucrainean. Dar planurile sunt făcute și exersate de mult timp în cadrul exercițiilor succesive din seria ZAPAD (despre care am vorbit cu lux de amănunte) și, în acest sens, vă readuc în memorie două dintre hărțile care prezintă aceste exerciții (2017 și 2021) ambele având ca obiect dezvoltarea răspunsului comun la o posibilă invazie.

Întrebarea esențială este dacă, în caz de activare a unui scenariu de confruntare militare, este posibilă o primă dezvoltare care să implice statele din CSTO sau, ar fi posibilă și varianta în care să se apeleze la cel de-al doilea scenariu, cel în care să existe țări prietene, Iranul spre exemplu, care să fie solicitate să aibă o participare limitată la susținerea cu armament de diferite categorii, dar nu cu trupe la sol. În fine, în cazul cel mai dramatic dintre toate, invocat de secretarul general al NATO care spunea că nu este deloc imposibil să se producă o confruntare între directă între NATO și Rusia, ar putea să fie activat și al treilea scenariu, în care Rusia – argumentând că se află sub atac direct – să ceară ajutorul unor țări cu care este legată de prevederile unor Tratate de asistență reciprocă. China în principal, apoi India dar și alte state despre care se știe sau se spune că ar fi încheiat protocoale declarate sau încă ținute secrete de asistență militară.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Scădere demografică istorică în China, accelerată de situația COVID la nivel național
Articolul anterior
Sexul oral provocă tot mai multe cancere la gât. Cine riscă mai mult: femeile sau bărbații?
Articolul următor