Coșmarul unei tinere din Orhei: coronavirusul i-a ucis sora, iar părinții au scăpat ca prin urechile acului

Anastasia Maxian, din Orhei, trăiește un coșmar după ce părinții și sora sa au fost diagnosticați cu Covid-19, internați mai bine de o lună, fiind trecuți și la ventilație artificială. Din nefericire, sora femeii a pierdut lupta cu boala, la 37 de ani.

separator
”Putea scăpa cu viață, dacă medicii din Orhei ar fi acționat la timp”, afirmă Anastasia Maxian. Administrația spitalului nu a reacționat, deocamdată, la aceste acuzații, relatează jurnaltv.md.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: De ce au ținut-o la Orhei atât timp, ea, fiind și cu alte probleme de sănătate, și de ce atât de scăzut a fost nivelul de oxigen în sânge?

Anastasia a ales să vorbească după ce a văzut reportajul realizat în secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă. Inițial, a vrut să ceară imagini cu sora ei, Ana, care ar fi apărut în filmări.

N-o mai văzuseră de o lună, până în ziua în care a mers să o ia de la morgă. Ana s-a stins pe 25 aprilie, după ce a stat mai bine de zece zile în comă la Spitalul Clinic Republican.

Acolo a fost adusă de la Spitalul Raional Orhei, împreună cu părinții ei, tot diagnosticați cu Covid-19. Toți trei au ajuns la Chișinău în stare critică și au fost intubați. Acum, după ce s-au vindecat, vorbesc de neglijența medicilor din secția „Boli infecțioase” din Orhei.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: ,,Ei, fiind cu febră, nu a intrat nici un medic să îi vadă. Tatăl meu, ea fiind cu febră, n-a intrat nici un medic să îi vadă. Absolut. Tata meu ieșea în coridor și chema ajutor, să vină vreo soră medicală să o ajute cumva. – Zicea că „mă țineam de pereți, dar să vină să ne facă ceva”.

Alexei Maxian, tatăl pacientei decedate: ,,Trei zile și jumătate nu a fost niciun doctor. Ușa o deschideau numai femeile, care ne aduceau un ceai și un terci. Dacă fetei îi era rău, îi spuneam să-i pună Analgin cu Dimedrol”.

Timp de trei zile în care au așteptat rezultatele, Ana se stingea sub ochii tatălui, plasat în același salon. După ce au fost testați pozitiv, medicii au decis să-i mute alături de Nina Maxian, aflată și ea în stare critică, cu exces de lichid în ambii plămâni. Abia în cea de-a patra zi, medicii au început să le administreze, pentru prima oară, oxigen.

Nina Maxian, mama pacientei decedate: ,,Eu cădeam pe jos. Oxigen nu îmi ajungea. Eu nu înțelegeam. Eu ce știu ce e boala asta. Când au văzut că nu îmi ajunge oxigen, m-au pus cu fata în mașină. Mă duceau în deal la terapie, înapoi.

Terapia nu a avut efect. Toți trei au fost transportați, pe rând, în stare extrem de gravă, la Spitalul Clinic Republican, unde au fost conectați la aparatele de ventilare artificială. Atunci a început coșmarul”, mărturisește Anastasia.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: ,,Eram chiar pierdută. Mă ridicam în picioare și nu simțeam pământul sub picioare. Îmi părea că gata s-a terminat. Să-ți pierzi toți trei membri ai familiei. Medicii când au spus starea lor, au zis că acum vă rămâne doar să vă rugați. Așa mi-au zis chiar și doctorii”.

Cu viață au scăpat părinți, dar nu și sora Ana. De vină ar fi medicii de la Orhei, care au lăsat-o să ajungă la starea în care nu mai putea fi salvată. Nina Maxian, mama pacientei decedate: Fetița mi-au ținut-o cu 34 saturația oxigenului, până ce mi-au omorât-o. Ea practic plămâni nu mai avea. Cine mai face așa.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: Ana plângea și ea. Și am întrebat-o dacă o doare ceva, și a zis că nu o doare nimic. Chiar era curajoasă, ca să suferi atâta durere. L-am sunat pe directorul Spitalului Raional Orhei Andrei Stratulat, să ne spună cum au stat lucrurile, dar el ne-a cerut să-i trimitem o scrisoare cu întrebări. Acum, suntem în așteptarea unui răspuns.

Nina Maxian este convinsă că s-a infectat la serviciu, acuzând primele simptome în a doua săptămână de la venirea din Germania. Ulterior, s-au infectat soțul și fiica ei.

Nina Maxian, mama pacientei decedate: Eu socot că m-am infectat aici. Mai în scurt eram la serviciu și am început să tușesc. Fără febră, fără nimic. Am mers la secția de internare, am trecut radiografia plămânilor.

La mijlocul lunii aprilie, șeful secției unde lucrează Nina Maxian a decedat în urma complicațiilor provocate de coronavirus. Tot atunci, doi angajați ai spitalului din Orhei afirmau că administrația instituției nu asigură personalul medical cu echipamentul de protecție și că, astfel, își pun în pericol propria sănătate și pe cea a pacienților.

Directorul spitalului a negat atunci acuzațiile.

Citeste materialul integral pe Jurnal.tv.

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

În weekend, transportul public din Chișinău și Bălți nu va circula
Articolul anterior
Comisia Europeană cere restricții prelungite până la 15 iunie
Articolul următor