Cosmonautul rus, uitat și abandonat în spațiu: Povestea incredibilă a ultimului cetățean al URSS

În anii de tranziție tumultuoasă care au marcat sfârșitul Uniunii Sovietice și începutul unei noi ere pentru Rusia, povestea cosmonautului Sergei Krikalev se distinge ca o mărturie a sacrificiului și devotamentului uman. În timp ce lumea asista la sfârșitul unei superputeri, Krikalev orbita tăcut, la sute de kilometri deasupra Pământului, pe stația spațială Mir, scrie playtech.ro.

Era anul 1991, iar Uniunea Sovietică era în agonie. Boris Elțîn se afla în fruntea unei mișcări care avea să schimbe cursul istoriei. În timp ce ciocanul și secera erau îndepărtate de pe Kremlin, Krikalev se afla la 350 de kilometri de Rusia, orbitând Pământul cu 7.7 km pe secundă și încercând să înțeleagă ce se întâmpla pe planeta pe care o privea de sus.

Lansare într-o lume în schimbare

Sergei Krikalev a decolat de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan pe 18 mai 1991, împreună cu primul cosmonaut britanic, Helen Sharman, și colegul său sovietic, Anatoly Artsebarsky. Lansarea părea să fie o misiune de rutină, dar nimeni nu putea prevedea ce avea să urmeze.

După ce au andocat cu stația Mir, Krikalev și colegii săi s-au pregătit pentru o misiune care ar fi trebuit să dureze doar câteva luni. Dar, pe măsură ce evenimentele de pe Pământ se desfășurau, planurile lor s-au schimbat dramatic. Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice, implementa reforme economice și politice care, în loc să stabilizeze țara, au dus la creșterea nemulțumirilor și, în cele din urmă, la colapsul imperiului sovietic.

Captiv în spațiu

În timp ce tancurile rusesc rămâneau la Moscova și Uniunea Sovietică se dezintegra, Krikalev și Artsebarsky primeau vești tulburătoare: zborurile de schimb programate pentru a-i aduce acasă au fost anulate din cauza tăierilor bugetare. În loc să se întoarcă pe Pământ, ei au fost nevoiți să rămână pe Mir, încercând să mențină stația funcțională în ciuda resurselor limitate și a incertitudinii care plana asupra viitorului lor.

Krikalev avea o fiică de nouă luni acasă și, în conversațiile săptămânale cu soția sa, Elena, înțelegea că lucrurile se înrăutățeau. Inflația galopantă eroda valoarea salariului său de cosmonaut, iar familia sa se lupta să se descurce. Când Krikalev a cerut miere și lămâi pentru a-și ridica moralul, acestea nu au putut fi găsite. În cele din urmă, a primit un borcan de hrean în loc.

Speranța și sacrificiul

Krikalev a continuat să orbiteze Pământul, devenind tot mai conștient de schimbările dramatice de acasă. Lovitura de stat din august 1991 și prăbușirea Uniunii Sovietice au făcut ca situația să fie și mai incertă. El a fost informat că nu există bani pentru a-l aduce înapoi pe Pământ și a fost nevoit să rămână răbdător și dedicat misiunii sale.

În cele din urmă, în martie 1992, a sosit vestea mult așteptată: guvernul german a plătit 24 de milioane de dolari pentru a trimite un cosmonaut pe Mir, iar banii au finanțat zborul de întoarcere al lui Krikalev. Pe 25 martie 1992, după mai mult de 10 luni în spațiu și peste 5.000 de orbite complete, Krikalev a fost adus înapoi pe Pământ.

Un erou necunoscut

Krikalev a stabilit un record pentru cel mai lung timp petrecut continuu în spațiu la acea vreme, dar realizările sale au fost eclipsate de evenimentele istorice de pe Pământ. Orașul său natal, Leningrad, se numea acum Sankt Petersburg, iar comunismul, ideologia care a facilitat cariera și zborurile sale în spațiu, era acum discreditat pe scară largă.

Deși a avut nevoie de săptămâni pentru a se recupera de la efectele zborului spațial, Krikalev nu a renunțat la pasiunea sa. A zburat de patru ori, inclusiv ca membru al primei echipe comune ruso-americane a navetei spațiale și ca rezident pe termen lung al Stației Spațiale Internaționale.

Sergei Krikalev rămâne un simbol al devotamentului și sacrificiului pentru explorarea spațială și un exemplu al ultimei pagini din epopeea sovietică în spațiu. Honorat atât de Uniunea Sovietică, cât și de Rusia, el este un erou necunoscut pentru mulți, dar povestea sa incredibilă merită să fie spusă și apreciată.

Dragoste adevărată: Fiică de președinte se mărită cu un rege. Ea are 21 de ani, el 56 și alte 11 soții

Fiica fostului președinte al Africii de Sud Jacob Zuma, în vârstă de 21 de ani, se căsătorește din dragoste cu regele din Eswatini, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al ultimei monarhii absolute rămase din Africa, scrie stirileprotv.ro.

Logodna lui Nomcebo Zuma cu regele Mswati al III-lea a fost oficializată la începutul acestei săptămâni.

Monarhul în vârstă de 56 de ani are în prezent 11 soții și a fost căsătorit de 15 ori în total.

Purtătorul de cuvânt al Eswatini, Alpheous Nxumalo, a respins categoric zvonurile că această căsătorie ar fi o alianță politică.

Încă o capitală europeană interzice oficial închirierea trotinetelor electrice. Siguranţa pietonilor, pusă în pericol

Primăria din Madrid a anunţat joi interzicerea circulaţiei trotinetelor electrice de închiriat, din cauza riscurilor pentru siguranţa pietonilor create de aceste vehicule, transmite AFP, transmite observatornews.ro.

„Retragem autorizaţia firmelor care închiriază trotinete pe străzile oraşului”, a anunţat primarul capitalei spaniole, Jose Luis Martinez-Almeida, într-un mesaj în reţeaua online X. Politicianul de dreapta, reprezentant al Partidului Poporului, a adăugat că „prioritatea noastră este integritatea fizică şi securitatea madrilenilor”.

Măsura, aplicată deja în alte mari oraşe, va intra în vigoare la Madrid în octombrie. În prezent, în metropola iberică sunt autorizate să închirieze trotinete electrice trei firme: Lime, Dott şi Tier Mobility. Martinez-Almeida susţine că acestea „nu au respectat condiţiile impuse pentru garantarea securităţii pietonilor, în special a persoanelor vârstnice”. El a precizat că primăria nu va acorda alte autorizaţii.

Deja, trotinetele electrice au fost interzise la Paris, Montreal, Las Vegas şi New Orleans, unde fuseseră autorizate o vreme. În Barcelona, Toronto sau New York, circulaţia lor nu a fost permisă niciodată. În alte oraşe au fost instituite restricţii, uneori severe, pentru limitarea numărului de trotinete în uz sau a vitezei maxime, ori pentru interzicerea accesului trotinetelor pe trotuare.

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

O femeie din Franța, victimă a unor abuzuri sexuale incredibile, va depune mărturie joi într-un proces de amploare. Gisele P., în vârstă de 72 de ani, a fost drogată de către propriul soț, pentru ca ea să poată fi violată de zeci de străini.

Cazul șocant a ieșit la iveală în 2020. Dominique P., soțul victimei, este acuzat că și-a drogat sistematic soția cu somnifere între 2011 și 2020. În timp ce aceasta era inconștientă, el permitea zecilor de bărbați necunoscuți să o violeze, filmând actele, conform AFP, potrivit stiripesurse.

Poliția a descoperit întâmplător faptele, după ce Dominique a fost surprins filmând pe ascuns femei într-un supermarket. Anchetatorii au găsit la domiciliul cuplului un hard disk plin cu înregistrări ale abuzurilor, organizate meticulos.

În total, au fost identificate aproximativ 200 de cazuri de viol. Dominique P. a comis personal majoritatea acestora, dar a recrutat și peste 90 de bărbați prin intermediul unui site pentru adulți pentru a-și agresa soția.

Acum, 51 dintre presupușii agresori sunt judecați la Avignon. Procesul, care va dura patru luni, a început deja de trei zile. Gisele P. a insistat ca ședințele să fie publice, dorind ca toate detaliile să iasă la iveală.

Deși nu-și amintește nimic din perioada abuzurilor, Gisele P. a rămas prezentă în sală, chiar și atunci când propriii ei copii au ieșit din sală, dezgustați de detaliile prezentate. Avocații ei spun că depunerea mărturiei va fi extrem de dificilă pentru ea, fiind prima dată când va afla ce i s-a întâmplat în acei 10 ani.

Majoritatea acuzaților riscă până la 20 de ani de închisoare pentru viol calificat.

Dominique P. și-a recunoscut deja vinovăția în fața instanței.

Istoria unui tânăr homosexual care își dorește o viață liberă aici, în Moldova
Articolul anterior
Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian
Articolul următor