Covid-19 în Europa: Spitalele încep să se umple din nou

Europa intră într-o fază decisivă a luptei împotriva Covid-19 odată cu reînceperea şcolilor, dar şi cu venirea toamnei, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

separator

Tinerii răspândesc noul val de coronavirus, avertizează autoritățile franceze. Și îl transmit rudelor mai în vârstă… Un film dat publicităţii de Ministerul Sănătății este difuzat ca un avertisment: Crește numărul cazurilor de infectare, iar spitalele încep să se umple din nou de bolnavi cu Covid. Așa cum se întâmplă cu un spital din Bordeaux, unul dintre focarele din Franța.

Dr. Olivier Joannes Boyau, șeful secției de terapie intensivă a Spitalului Universitar din Bordeaux: “Poate că acest val aduce mai puțini pacienți, în acest moment. Din păcate, însă, va dura probabil mai mult.”

Spitalul este pregătit pentru mai mulți pacienți cu Covid. Însă, spre deosebire de ce a fost în primăvară, va continua să trateze și alte urgențe.

Dr. Catherine Fleureau, director medical Spitalului Universitar din Bordeaux: “Asta face situația mai dificilă. Va fi, probabil, mai greu ca data trecută pentru că acest val va crește, cred, progresiv și va fi de durată.”

Totuși acum știm mai multe despre acesată boală și putem interveni din timp, cu tratamente mai eficiente – spun medicii de la spitalul universitar din Bordeaux. Prin folosirea steroizilor și a unor ventilatoare special adaptate care evită contaminarea, numărul pacienților intubați este acum la jumătate în comparație cu astă-primăvară.

Dr. Olivier Joannes Boyau, șeful secției de terapie intensivă a Spitalului Universitar din Bordeaux: „Principala provocare este să ţinem numărul infectărilor cât mai jos posibil.”

În ultimele seri, parcă mai mult ca niciodată, terasele din Tel Aviv au fost pline. Oamenii se bucură de ultimele zile de libertate, înainte să reintre în carantină. De vineri încolo vor putea lua mâncare de la restaurant doar la pachet. Angajaţii din industria ospitalităţii sunt de altfel printre cei mai afectaţi de decizia guvernului.

Raschel Blufarb, corespondent RTL Germania: “Aceste 3 săptămâni de carantină vor costa economia Israelului 1,8 miliarde de euro. Şomajul este deja de 20% şi mulţi dintre cei cu care am vorbit sunt disperaţi.”

Israelienii fac cozi în pieţe şi în magazine ca să-şi facă provizii, pentru ca de vineri nu vor mai avea voie să se îndepărteze la mai mult de 500 de metri de locuinţe.

Premierul Netanyhau şi-a explicat decizia prin necesitatea de a nu bloca sistemul de sănătate, deja suprasolicitat. Cei mai nemulţumiţi sunt însă evreii ultraortodocsi, întrucât chiar de vineri încep cele importante sărbători din calendarul evreiesc.

Preşedintele Mexicului a continuat tradiţia “strigătului independenţei”, însă în faţa unei pieţe goale. Pentru prima dată în 153 de ani, mexicanii au sărbătorit Ziua Independenţei fără ceremonii majore, ca urmare a restricţiilor impuse pentru adunările publice, din cauza coronavirusului. Doar lumini în culorile naţionale au desenat harta ţării în principala piaţă din Ciudad de Mexico.

Între timp, India a trecut de 5 milioane de infecţii şi virusul se răspândeşte acolo mai rapid decât în oricare altă parte a lumii. De câteva zile, numărul de noi cazuri înregistrate, în 24 de ore, depăşeşte 90.000.

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Cleopatra Stratan și Edward Sanda au decis cine le vor fi nași de cununie
Articolul anterior
Primul copil român cu Covid-19 internat la terapie intensivă
Articolul următor