Crăciun, cu multă zăpadă! Vedetele care se răsfață la munte

Se bucură de zăpadă nu în Moldova, ci în munți, acolo unde a nins din plin, iar priveliștile sunt minunate. Chiar dacă e o perioadă mai complicată pentru călătorii, nu au putut omite o vacanță mult așteptată la munte așa că s-au aventurat la înălțimi pentru o doză de relaxare și sănătate.

Cine sunt vedetele de la noi care își petrec vacanța de Crăciun la munte și ne transmit și nouă o parte din buna lor dispoziție?

Cornelia Ștefăneț, împreună cu fiica și soțul ei, Marcel Ștefăneț, au optat pentru o vacanță în România, în județul Gorj. Artista a publicat o poză cu peisajul superb, iar tot acolo se pare că a reușit să aibă și o reprezentație.

,,Ce frumoasă e România!🇷🇴 Această priveliște mi-a tăiat respirația, pur și simplu!❤️ Gânduri bune de la mine dragi prieteni și vă doresc tuturor Crăciun fericit pe stil vechi!✨🤩”, este mesajul artistei.

Soprana Ana Cernicova nu a dezvăluit destinația de vacanță, însă priveliștile pe care le-a împărtășit cu prietenii săi virtuali sunt superbe. Artista se află într-o formă maximă.

În schimb, Cristina Gheiceanu și soțul ei, fotbalistul român Ovidiu Mendizov, împreună cu fiica lor, Adela, au găsit zăpadă din plin în munții Elveției, țara unde locuiesc de fapt. Fetele se distrează în zăpadă la o plimbare cu sania, iar cel care conduce sania este chiar soțul Cristinei. Momente frumoase, pline de adrenalină, petrecute în sânul familiei!

Experții sugerează autorităților să introducă modificări legislative în cazul dispariției unor persoane

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului vor urmări îndeaproape cazul Anei-Maria, tînăra de 19 ani, care a fost găsită moartă în a opta zi după ce a urcat într-o mașină de ocazie, scrie noi.md.

Veronica Teleucă, coordonatoare în cadrul Coaliției Viața fără Violență în Familie, susține că își pune toate speranțele în oamenii legii. Specialista sugerează autorităților să introducă modificări legislative, pentru ca în cazul dispariției unor persoane care se încadrează în niște criterii de vulnerabilitate, căutările să înceapă înaintea expirării termenului de 72 de ore.

„Poate în anumite cazuri, cînd sînt anumite criterii de vulnerabilitate, cum ar fi cazul Anei-Maria care era însărcinată, este cazul ca poliția să nu aștepte aceste 72 de ore, termenul prevăzut de legislație. Poate acest caz de femicid și este un punct de discuție, poate ar trebui să fie niște modificări legislative, pentru că aici avem și o dublă vulnerabilitate: în primul rînd că este femeie, care pe lîngă violența fizică mai este și potențială victimă a violenței sexuale, plus era o tînără însărcinată. În astfel de cazuri cred că trebuie de acționat cu multă celeritate, deci cu rapiditate mare și multă promptitudine”, a declarat Veronica Teleucă în cadrul ediției de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gîndește LIVE”. De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a dat asigurări că în cazul Anei-Maria, nu s-a ținut cont de termenul de 72 de ore. „S-a recurs imediat la căutări. Sensibilizarea a apărut imediat că ceva nu este în regulă. Sîmbătă deja colegii de la investigații lucrau deja absolut peste tot la Orhei, pentru că primele zile noi am căutat masiv la Orhei”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu.

Ana Maria, o tînără de 19ani de la Orhei, însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămînă de căutări, într-o rîpă dintr-o fîșie forestieră din raionul Telenești. Luni, 22 aprilie, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope. Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat,el riscă pînă la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

În acestă sâmbătă, Diaconia vă invită la Masa Bucuriei

În această sâmbătă, în data de 27 aprilie, în cadrul Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, Diaconia organizează colecta națională de produse alimentare. Evenimentul va implica sute de voluntari și se va desfășura în 103 magazine din Chișinău și alte 25 de localități. 

Produsele donate la colectă vor fi transformate pe parcursul anului  în mese calde și pachete alimentare  pentru oamenii nevoiași.

Igor Belei, director executiv Diaconia: An de an, campania adună împreună mii de oameni pe care îi unește grija și iubirea față de aproapele. Pentru miile de voluntari implicați de-a lungul anilor, campania a fost un prim efort de solidaritate dar și o lecție practică de dăruire pentru o cauză nobilă care nu îi privește direct.

Perioada Postului Mare e tocmai perioada perfectă pentru a împărtăși acest mesaj de solidaritate, care a devenit, între timp o parte din comportamentul nostru permanent.

„Masa Bucuriei” este o ocazie minunată de a asigura bătrânii aflați singuri în fața deznădejdii cu „pâinea cea de toate zilele”, o ocazie prin care noi toți devenim o familie iubitoare pentru cei cărora le deschidem ușa.

Acțiunile cheie ale colectei se întâmplă an de an grație implicării unui număr mare de voluntari: aceștia transmit mesajul de solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze alimente, participă la sortarea și distribuția donațiilor. Pe 27 aprilie, ei vor putea fi remarcați în toate rețelele de magazine implicate în proiect, vor purta tradiționalele veste galbene ale campaniei și vor face sonor și important același mesaj: „Donația ta poate umple farfuria unui flămând!

Gabriela Ștefîrță, elevă în clasa a XII-a C la Liceul Teoretic „Ion Creangă, voluntar în campanie: „Cred că fiecare dintre noi are puterea să fie schimbarea, să facă schimbarea. În bine desigur. De ce aș îndemna și alți tineri să se alăture Campaniei Masa Bucuriei? E o experiență wow. Merită trăită nu doar odată. Gândiți-vă că prin timpul dedicat umpleți direct farfuria unui om flămând cu mâncare. Asta e suficient să te simți cu folos și să inspiri pe alții. Cred că e chiar actual și în trend”.

Diaconia invită donatorii să răspundă cu generozitate și solidaritate îndemnului voluntarilor. La colectă pot fi donate produse alimentare neperisabile și cu termen de valabilitate mai mare: crupe, ulei, paste, zahăr, sare, conserve, întrucât acestea vor fi distribuite către beneficiari pe parcursul întregului an.

Se vor colecta alimente în rețelele: Kaufland, METRO, Linella, Supermarket Nr1, Local Discounter, Velmart, Green Hills Market, Fourchette, Family Market, Bonus.

Toți cei care vor să susțină oamenii nevoiași asistați de Diaconia pot face o donație pe parcursul întregului an. Cu 100 de lei e asigurat un prânz cald unui bătrân timp de o săptămână, la cantina socială din Chișinău: https://masabucuriei.md/#pricing-section .

La ediția din 2023, într-o singură zi au fost colectate 39 tone de alimente. Doar la cantina socială mobilă ,,Aproape de Aproapele’’ din Chișinău, de exemplu, au fost distribuite anul întreg 40.160 de prânzuri calde pentru sute de beneficiari.

În acest an, campania este sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

Țara noastră va beneficia de asistență tehnică și monitorizare din partea Franței pentru reformele în sectorul forestier

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu și Aliona Rusnac, Secretar de stat s-a întâlnit cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, E. S. Graham Paul. Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul mediului, în special dezvoltarea sectorului forestier al țării noastre.

În cadrul întrevederii, ministrul Lazarencu a subliniat importanța sprijinului acordat de Franța în domeniul forestier, în urma semnării Memorandumului de Înțelegere tripartit între Ministerul Mediului din Republica Moldova, Societatea silvică a fondului de depozit și consignație și Agenția Franceză de Dezvoltare în vederea alocării grantului în sumă de 1,2 milioane euro, pentru asigurarea implementării Programului de reforme în domeniul forestier.

Ambasadorul Graham Paul a reiterat angajamentul Franței de a sprijini eforturile Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului forestier. Astfel, începând cu luna mai țara noastră va beneficia de asistență tehnică, monitorizare și evaluare pentru a îndeplini  măsurile de reformă a politicilor în sectorul forestier.

Ministrul Mediului și Ambasadorul Franței au exprimat încredere în succesul viitor al proiectelor comune și au subliniat importanța continuării colaborării pentru îmbunătățirea situației în sectorul forestier al țării noastre.

Încă un medic din Moldova, răpus de infecția Covid-19
Articolul anterior
Are o carieră pe care orice tânăr și-a dori-o. Cum și-a câștigat averea noul secretar general al Aparatului Președintelui
Articolul următor