Credit de 25 milioane de euro de la Banca Mondială, pentru imunizarea populației

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, care are drept scop implementarea procesului de imunizare împotriva infecției COVID-19. Deputații au aprobat, în primă lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”, transmite IPN.

Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite pentru achiziționarea vaccinurilor la prima etapă de imunizare a circa jumătate din numărul populației. Totodată, banii vor fi investiți în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică destinată fortificării capacităților de implementare a procesului de imunizare.

Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri.

În plenul Parlamentului, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că acest credit va fi întors începând cu 15 septembrie 2026, până pe 15 martie 2046, iar suma principală plătibilă din acest credit, exprimată ca procent, este de 1,65. Începând cu 15 septembrie 2046 până la 15 martie 2051, va fi 3,4%.

Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat pe 9 august 2021. Acesta va intra în vigoare după ratificarea de către Parlament și ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023.

Eugen Doga, la mormântul tatălui său, în Ungaria

Compozitorul Eugen Doga a vizitat mormântul tatălui său din orașul Székesfehérvár, Ungaria. Dumitru Doga a decedat ca erou pe 12 ianuarie 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. A fost decernat cu medalia „Pentru curaj”, scrie unimedia.info.

Mai multe fotografii, însoțite de mesajul: „În orașul Székesfehérvár din Ungaria este înmormântat Dumitru Doga, căzut în 1945, în cel de-al Doilea Război Mondial”, au fost publicate pe pagina de facebook a distinsului compozitor.

Premii pentru învingătorii olimpiadelor republicane la limbile minorităților naționale

64 de elevi au fost premiați în finala Olimpiadelor Republicane la Limba și literatura bulgară, Limba și literatura găgăuză, Limba și literatura rusă (școala națională), Limba și literatura ucraineană. Competițiile s-au desfășurat în perioada 07-09 mai, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și a întrunit 241 de participanți.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru perseverență în promovarea patrimoniului cultural-lingvistic și i-a încurajat să-și continue drumul către performanță.

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura bulgară poate fi accesată – https://bit.ly/3QFyUOL

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura găgăuză poate fi accesată – https://bit.ly/3UuJTvE

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura rusă (școala națională) poate fi accesată – https://bit.ly/44F3Vsa

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura ucraineană poate fi accesată – https://bit.ly/3JT0Hrt

Cei 64 de elevi premiați sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Briceni, Cantemir, Căușeni, Chișinău, Edineț, Rîșcani, Taraclia, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Menționăm că elevilor claselor a IX-a și a XII-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II și III în cadrul olimpiadelor republicane la disciplinele școlare desfășurate pe parcursul anului absolvirii, li se poate acorda nota „10” (zece), din oficiu, la probele de examen la aceeași disciplină în cadrul examenelor naționale de absolvire în învățământul general din acest an.

Armata va desfășura noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii

Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii, informează Ministerul Apărării al Republicii Moldova, scrie gazetadechisinau.md.

„Pentru organizarea exercițiilor, prealabil rezerviștii  sunt  chemați la Centrele Militar Teritoriale unde au viza de reședință pentru clarificarea situației militare, precum și înmânarea ordinelor pentru participare”, se precizează într-un comunicat al ministerului Apărării.

Activitatea de instruire durează cinci zile având ca scop verificarea aptitudinilor rezerviştilor și familiarizării acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Conform programului de pregătire, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere.

Cele mai recente exerciții s-au desfășurat în luna martie curent, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale. Următoarele instruiri vor demara în luna iunie 2024.

Instruirea rezerviștilor are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.

Pensii mai mari, începând din 1 octombrie. Proiectul a fost votat de Parlament în lectură finală
Articolul anterior
Trei fete care studiau medicina, ucise cu un topor. Criminalul este căutat prin tot vestul Rusiei
Articolul următor