Creier uman în miniatură, dezvoltat într-un laborator din Olanda. Are potențal uriaș

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a sări peste unele dintre cele mai dificile etape în construirea unui model de creier uman în miniatură în laborator, scrie adevarul.ro.

În loc să determine celulele stem să prolifereze cu milioanele și să se transforme în diferite tipuri de celule, cum ar fi neuronii, cercetătorii din Olanda au reușit să dezvolte un organoid cerebral direct din țesutul cerebral fetal.

Structura de auto-organizare care rezultă are dimensiunea unui bob de orez. Deși nu este un organ real (nu are gânduri, emoții sau conștiință), cercetătorii speră că se va dovedi a fi un model valoros pentru tratamentul bolilor și tulburărilor cerebrale, în special la copii.

„Cu studiul nostru, aducem o contribuție importantă în domeniul cercetării organoidelor și al creierului”, spune Hans Clevers, un pionier în cercetarea organoidelor la Institutul Hubrecht și la Centrul Prințesa Máxima.

Până acum, am reușit să obținem organoizi din majoritatea organelor umane, dar nu și din creier – este foarte interesant faptul că am reușit să depășim și acest obstacol”.

Țesutul cerebral fetal este obținut, de obicei, în urma unor avorturi elective, iar autorizațiile sale etice în cercetarea științifică variază considerabil de la o națiune la alta, unele țări interzicându-i complet utilizarea, iar altele, cum ar fi Olanda, permițându-i utilizarea cu limitări stricte.

Având în vedere disponibilitatea redusă a țesuturilor fetale, oamenii de știință au cultivat până acum doar „mini-creiere” umane din celule stem.

Dar, spre deosebire de organoizii derivați din celule, care se maturizează în mod spontan până la un punct final, organoizii derivați din țesuturi reflectă o stare de dezvoltare nativă, fixă, care poate fi menținută pentru o perioadă destul de lungă de timp.

În Olanda, cercetătorii de la Centrul Prințesa Máxima pentru oncologie pediatrică și de la Institutul Hubrecht au colaborat îndeaproape cu bioeticienii pentru a-și concepe metodologia.

În cele din urmă, echipa a reușit să compună fragmente mici de țesut cerebral fetal să se autoorganizeze într-o farfurie, creând o structură tridimensională, stratificată, cu diferite tipuri de celule, inclusiv neuroni și celule de susținere, numite glia radială.

Glia radială reprezintă o evoluție deosebit de interesantă, deoarece acestea sunt caracteristici specifice omului care nu sunt reproduse în modelele de rozătoare.

Chiar mai bine, organoidul cerebral a continuat să răspundă la unele dintre aceleași semnale chimice ca un creier viu și a rămas în viață mai mult de șase luni.

Prin comparație, organoidele cerebrale realizate din celule stem abia reușesc să reziste mai mult de 80 de zile.

Clevers și colegii săi au reușit chiar să manipuleze genetic organoidele pentru a le face să semene cu tumorile canceroase și să testeze medicamente pe ele.

Echipa suspectează că succesul lor poate fi atribuit, cel puțin parțial, proteinelor pe care le poate produce țesutul cerebral. Aceste proteine cruciale crează scheletul pentru celulele cerebrale, astfel încât acestea să se poată auto-organiza într-o structură tridimensională.

„Noul nostru model de creier derivat din țesut ne permite să înțelegem mai bine modul în care creierul în curs de dezvoltare reglează identitatea celulelor”, spune Benedetta Artegiani, liderul grupului de cercetare de la Centrul Prințesa Máxima.

De asemenea, ar putea ajuta la înțelegerea modului în care erorile din acest proces pot duce la boli de neurodezvoltare, cum ar fi microcefalia, precum și la alte boli care pot proveni din dezvoltarea deraiată, inclusiv cancerul cerebral la copii.”

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

Cu acest prilej, Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a transmis un mesaj de felicitare pentru asistenții medicali din țara noastră:

,,Asistenți medicali, moașe, felceri, specialiști în diagnostic de laborator, tehnicieni radiologi, tehnicieni dentari, igieniști-epidemiologi, etc. Ei sunt în număr de aproape 30 mii, în toate instituțiile medicale – de la medicina primară la săli de operație, de la ambulanță la servicii de sănătate publică, de la primiri urgente la cabinete stomatologice.

Fără ei sistemul de sănătate ar fi ca fără de oxigen, cea mai mare parte a muncii revinindu-le dumnealor. Tot ei sunt mult mai aproape de pacienți în comunicare, îngrijindu-i, ascultându-i, explicând. Să nu uitam că marea majoritate ai acestei armate sunt femei – domnișoare, doamne, care duc pe umerii lor o povară grea, cu ture de noapte, cu responsabilități multe și ardere profesională.

Vă felicităm dragele (și dragii) noastre/noștri!

Să ne fiți sănătoși, să aveți multe succese profesionale și recunoștință pe măsură. Noi, Ministerul Sănătății, vom continua să investim în modernizarea sistemului pentru că să dispuneți de cele mai bine conditii de muncă și echipamente performante, dar și în salarii. Dvs, stimați pacienți, vă rog să le dăruiți un zâmbet recunoscător pentru munca dumnealor.

Toate florile Duminicii de astăzi, dar și respectul nostru, sunt pentru dumneavoastră“, este mesajul Ministrului Sănătății, publicat pe o rețea de socializare.

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din municipiul Chișinău a fost organizată o festivitate în cinstea zilei profesionale a asistenților medicali. Mereu alături de pacienți, asistenții medicali din cadrul instituției au lăsat pentru câteva ore halatele albe pentru a primi în dar flori, momente frumoase și gânduri alese. Cei peste 200 de asistenți medicali care activează în cadrul secției au simțit susținerea și respectul din partea colegilor lor la sărbătoarea care le-a fost dedicată.

La mulți ani, de Ziua Internațională a Asistenților medicali!

Aproape 10% dintre adolescenți au folosit produse dăunătoare pentru a slăbi
Articolul anterior
19 oameni, inclusiv cinci copii, evacuaţi dintr-un bloc de locuit, după ce un apartament a fost cuprins de flăcări
Articolul următor